HZ.MUHAMMED (sav)’İN ÖĞRETMENİ KİMDİR

21-11-2018 5200 Yorum yok. Yorum Ekle

Sevgili Gönül Dostlarım,

Bugünkü köşemde, tüm öğretmenlerimizin hoşgörüsüne sığınarak, 24 Kasım’a anlam yükleyen en büyük mesleğin sahibi  ‘ÖĞRETMEN’ in bendeki tanımını izah edeceğim.

ÖĞRETMEN; anne ve babanın çocuğuna vermek istediği eğitimde en önemli görevi üstlenen kişidir. Öğretmenin bu görevi hakkıyla ifa edememesi halinde büyük bedeller büyük veballer ödenir. Eğer öğretmenler, iyi eğitilmiş bir nesil yetiştiremezse; başta kendine olmak üzere, yaşadığı topluma ve devletine büyük ihanette bulunmuş olur.

ÖĞRETMEN; taşıdığı sorumluluğun bilincinde olan, fedakârlıktan kaçınmayan, insanlık için hayati önem taşıyan kutsal mesleğin sahibidir.

ÖĞRETMEN; toplumun manevi mimarıdır. Ektiği tohumları en güzel haliyle yetiştirebilen, ışığıyla toplumu aydınlatabilen rehberdir. Sevginin, saygının, şefkatin, hoşgörünün sembolü olan öğrencileri için en güzel modeldir.

ÖĞRETMEN; kişilikli, güvenilir, sosyal bireyler yetiştirerek sağlıklı toplumlar kuran mimardır. Maddi ve manevi değerlerimizi öğreten; milli kültür ve ahlakımızın korunmasını sağlayan en değerli varlıktır.

ÖĞRETMEN; öğrencilerinin gözlerinde insanlığın geleceğini görebilen, eserlerine paha biçilemeyen mümtaz bir şahsiyettir. Mevlana’nın deyimiyle akıllardan meydana gelen gül bahçesinin bahçıvanıdır. Öyle bir bahçıvan ki en güzel gülleri o yetiştirir. Çiçeklerine toz kondurmayan altın kanatlı kelebektir.

Öğretmene bu kutsal miras, kâinatın en değerli varlığı olan insanlar için seçilmiş Peygamberlerden kalmıştır. Peygamberlerin vazifeleri, Yaratan’dan aldıkları emirlerle insanları aydınlatmak, insan olmanın özelliğini, güzelliğini taşımaları için rehber olmaktır. İşte öğretmen de bu manada bir rehberdir.

Sevgili Gönül Dostlarım;

Yazımın başlığındaki ‘ Hz. Muhammet (sav)’in Öğretmeni Kimdir? sorusunun cevabı; şu kısa hatıramdaki hadisede mana bulmaktadır:

Sene 2014…

Eğitim görevlilerinden oluşan seçkin ilim insanlarıyla on günlük bir umre seyahatinde bulunmaktaydım. Bu güzide topluluğa, âcizane ben de rehberlik etmekteydim. Umre vazifemizi ifa ettikten sonra Mekke’de tarihin yaşandığı Cennet’ül Mualla ‘yı (Mekke Kabristanı),  Arafat’ı, Mina’yı ve Müzdelife’ yi ziyaret ettik. Ancak; halk dilinde mağaralı dağ olarak bilinen ve Peygamberimiz HZ.Muhammed’e(sav)  Kur’a-ı Kerim’in indiği dağ olan Hira Dağı’nı ise tarif etmek benim için zordu.

    Ama anlatmalıydım. Önce okuduğum ayetin burada nazil olduğunu söyledim. Sonra  ‘İKRA’nın ne demek olduğunu ve devamını anlattım. Bulunduğumuz yer çok kutsaldı. Çünkü son Peygamberimiz Hz. Muhammet Mustafa(sav), on iki bin dağın içinden seçilmiş bu dağda bir öğrenci, o küçücük mağara okulu olmuştu. Öğretmeni ise dört büyük melekten biri olan Cebrail(as)idi. Öğretmenin öğrencisine ilk emri ise ”İKRA” yani “OKU” oldu.

‘Ben okuma yazma bilmem!’diyen öğrencisi olan Hz.Muhammet Mustafa (sav) Efendimiz’i, şefkatle kucaklayıp sıkan ve ona tane tane Alak suresini okuyan Cebrail (as), öğretmen olarak öğrencisine ne öğretmişti?

1. Yaratan Rabbin adıyla oku!

2. O, insanı bir kan pıhtısından yarattı.

3. Oku! O, keremine son olmayan Rabb’indir.

4. O, kelam ile yazmayı öğretendir.

5. O, insana bilmedikleri şeyleri öğretti.

6. (Sakın okumamazlık etme!)Çünkü insan muhakkak ki tuğyan (azgınlık)eder.(ALAK SURESİ:1-6)

İşte ÖĞRETMENLER, Cebrail vasıtasıyla Peygamberimiz Hz.Muhammet(sav) Efendimiz’in aldığı bu “OKU”emrini yaşatan, bugüne getiren yüce mirasın varisleridir.Bu vesileyle 19 Kasıma denk gelen Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (sav)in doğum gecesi olan Mevlid Kandilini kutluyorum.

William A.Ward’ın  dediği gibi ”Sıradan öğretmen anlatır. İyi öğretmen açıklar. Yetenekli öğretmen yapar ve gösterir. Büyük öğretmen ise esin kaynağı olur.”

Tüm öğretmenlerimizin esin kaynağı olabilmesi temennisiyle; bu kutlu yolda, bu mukaddes davada mesleğini hakkıyla icra eden çok kıymetli öğretmenlerimizi 24 KASIM vesilesiyle kutluyor; hayatta olmayan tüm öğretmenlerimize Rabb’ imden rahmet, emekli olanlara huzurlu hayat, tüm öğretmenlerimize sıhhat ve afiyet diliyorum.

Saygı Sevgi ve Dua ile…

Ozan Derviş

SEÇİME ÇEYREK KALA

27-02-2024 Yorum yok. 921
Neyir Erkan Şişman

Söz Kimde?

27-02-2024 Yorum yok. 656
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

KİRLİ SEPETİ…

27-02-2024 Yorum yok. 828
Yaprak Akın

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ

27-02-2024 Yorum yok. 674
Cüneyt Pulant

Beykoz’da Yerel Seçim

27-02-2024 Yorum yok. 507
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

BENİM ADIM EROS

27-02-2024 Yorum yok. 405
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 446
Erdal Uzuner

YEREL SEÇİME DOĞRU

27-01-2024 Yorum yok. 749
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1056
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 907
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 766