ÇELİŞKİLİ TİCARET

13-10-2008 3188 5 yorum. Yorum Ekle

P.Bahçe Devlet Hastanesin de Giyim Kuşam Malzemeleri için yapılan alım şekli sonuçları, katılımcı firmalara sağlıklı anlatılamadı.

Satın alınacak malzemeler için katılımcı üç firmaya, ihale teknik şartnamesi verilerek, ihaleye katılmaları için sipariş edilen malzemelerden getirmeleri istenmiş olmasına karşılık, ihale sonuçlarının hangi kriterlere göre açıklandığı gizemini koruyor.
Yanılgıya düşmemek için görüştüğümüz hastane yetkilisi, alışları doğrudan temin ihale yöntemi ile yaptıklarını söylemesine karşılık, konuya açıklık kazandırmasını beklerken hepten karıştırdı.



Kurum ihaleyi hangi yöntem ile yaparsa yapsın, tabiî ki kâğıt kalem üzerinde her şey mutlaka rayına oturtulacaktır, ne var ki dağıtılan şartnamede, gerek görülürse, firmaların numunelerinin TÜBİTAK laboratuarlarında incelenip tahlil ücretlerinin de katılımcı firmaya ödettirileceği yazmasına rağmen; ihaleyi kazanamayan firmalara neye göre kaybettikleri belirtilmiyor.
Yani verilen düşük bedel, ihale komisyonunda kuşku uyandırıyorsa, ürün tahlile gönderileceği yazıyorsa, gönderilip neticesinin de firmaya bildirilmesi ve tahlil ücretinin de talep edilmesi, konunun etikliği açısından gerekli. Eğer sunulan mamulde problem yoksa ve firma en düşük teklifi verdiği halde, ihale yine katılımcı üç firma içerisinde en yüksek bedeli teklif edene verilebiliyorsa, bununda açıklaması şeffaflık açısından gerekli.

Hastanede ihaleye bakan komisyon ihale sonuçlarını açıklayıp, ihaleye katılan üç firmayı verdikleri tekliflere göre sıralamaya koyup neticesini açıklamış olmasına karşılık, sonradan yeniden ihale veya değerlendirme yapma gereği duymuş. Firmalara ikinci değerlendirmesini de açıklayıp, birinci değerlendirme ile hiç örtüşmeyen, yine aynı firmalar arasında başka bir değerlendirme sonucunu, sıralamasını açıklayarak sunmuş.



Buraya kadar, ihale bedeli küçüktür, kurum kendi içerisinde doğrudan temin usulünün kendilerine verdiği yetki ölçüsünde inisiyatifini kullanıyor gibi görülmesine karşılık. İhalenin en yüksek bedeli veren ve sıralamada 3. olan firmaya verilmesi sonrası, diğer firmalar kendi aralarında konuştuklarında, ihaleyi en düşük 1. teklifi verene değil, hatta 2. düşük teklifi verene de değil, 3. olan ve en sonuncu firmaya verildiği ortaya çıkmış. Kurum tarafından ihaleyi kaybeden firmalara açıklama yapılmaması çelişki yaratmış.
Görüştüğümüz bir firma yetkilisi açıklamasında, bir müşteri mağazaya geldiğinde tezgâhtara aradığı ürünü söyler ve tezgâhtar istek doğrultusunda o ürün ile ilgili alternatifleri müşterisine sunar, müşteri bazen kendisine birçok seçenek sunulmuş olmasına karşılık, tezgâhtara gösterdiğiniz ürünleri beğenmedim almayacağım size zahmet verdim diye teşekkür eder ve mağazadan ayrılır. Tezgâhtar müşterisine karşı görevini yerine getirdiği için üzülmez, çünkü onu teselli eden teşekkür müşteri tarafından yapılmıştır. Ama maalesef bizden fiyat alan kurum teklif verenler içerisinde en yüksek ücreti veren firma ile çalışma gereği duymasına karşılık, aynı kalitedeki ürünü daha az fiyat ile sunmamıza rağmen, ihaleyi bize vermediği gibi, tezgâhtar kadar bile anlayışlı olamayıp, açıklama yapmamalarını yadırgadığını belirtti.





13-10-2008 3188 5 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

Talat ERALP 13-10-2008

ORDA KİMSE YOKMU

Ne biçim bir haber ihaleye katılan firmalar kim KAZANAN FİRMA KİM bu haberde yazılmamış belki KAZANAN FİRMANIN BELİRGİN BİR ÜSTÜ-NLÜĞÜ VARDIR SONUNCUDA OLSA BİRİNCİ SAYILABİLİR.Ayrıca komisyon TÜBİTAKA ANALİZE GÖNDEREBİLİR yazıyor şartnamede örneklerin analizinde kazanan firmanın ürünleri iyinetice almıştır buda yok haberinizde eksik haber adam belki ince eledi SIK DOKUDU ihaleyi kazandı......heeey orda KİMSE yokmu........

Doğuş Haber 13-10-2008

Açıklama

Sayın Eralp, haberimize olan eleştirilerinize tüm samimiyetimizle katılıyoruz, zira bilgi almak için müracaat ettiğimiz hastane görevlisinin tavrı sonrasında oluşan haberimize, adı geçen kurumdan açıklama geleceğini ümit ediyoruz. Yaptığımız haberi Beykoz halkına ilgili kurumun açmasını istiyoruz. Kısa bir süre bekledikten sonra ,okuyucularımızı aydınlatacak açıklama gelmezse, haberimize konu olan üç firmanın adını ve ihale sıralamasını bedelleri ile birlikte açıklayacağız.
Tekrar hassasiyetiniz için teşekkür eder, bilgilerinize saygı ile sunarız.

İstanbuldhs 15-10-2008

ASIL ÇELİŞKİ

Gazetenin ihale süreci ile ilgili belgeleri sunabileceğini iddia etmesine rağmen, konunun diğer detaylarını bilmemesi ilginç geldi bana doğrusu.
Zaten izlediğimiz kadarıyla bir kısım basın yayın organlarının günümüzdeki rolü sermayenin sözcülüğünü yapmaktan öte değil.

fahri 15-10-2008

çelişki basında

gazetenizin yapmış olduğu habere bir anlam veremiyorum.eğer ihale şeklinde bir hata varsa ihaleye katılan firmalar buna şimdiye kadar çoktan itiraz ederlerdi.Doğuş haberin son zamanlarda hastane ile ilgili haberlerin tamamını taraflı buluyorum.saygılar

gülderen kaya 15-10-2008

haberi saptırıyorsunuz

bazı okuyucular haberden ziyade bu haberin neden ortaya çıkarıldığını araştırıyorlar, aslında haberin daha açık yapılması gerekirdi, bu sepepten site yönetimini siddetle eleştiriyorum, olabildiğincede kibar davranılmış, böyle olmaz haber ya yapılır ya yapılmaz. okuyucunun konuyu net bilme hakkı vardır. ortaya çıkardıysanız, net olarakta bilgilendirmek zorundasınız. hastane yetkilileri yerine, bireylerin açıklama ve savunma yapmalarıda garip, site ve hastane yetkilisi haber üzerine tekrar bir araya gelip, beykoz halkını bilgilendirmelidir.
gülderen kaya/ eski soğuksulu/ yeni gebzeli

Toplam 5 yorum bulundu. 1-5 arası listeniyor.
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 493
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 467
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 471
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 399
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 418
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 388
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 412
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 455
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1069
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 924
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 785