BEYKOZ’DA YAŞAMAK ZORLAŞIYOR

13-08-2009 13409 39 yorum. Yorum Ekle

CHP Beykoz Belediye Başkan Aday Adayı Yavuz Gürkan, yerel seçimler öncesi kesinleşen, 17 Temmuz 17 Ağustos tarihlerinde askıya maksatlı olarak koyulduğunu iddia ettiği 1/100.000’lik imar Planının Beykoz’a olan zararını ve 17 Ağustos 2009 P.tesi günü planlara itirazın son günü olduğuna dikkat çekmek için ilçe yerel basınını bilgi verdi.



Yavuz Gürkan Kavacık Turkuaz Restaurant’ta bireysel olarak gerçekleştirdiği toplantıda, hazırlamış olduğu ve basına dağıtmış olduğu bilgilendirmeye bağlı olarak açılım yaptı. Gürkan askı süresinin yakın oluşunu tesadüfen öğrendiğini sürenin kısa olması sebebiyle tüm Beykozluların dilekçe verme konusunda etkin davranmasının önemli olduğunu vurguladı.

Konu üzerine Beykoz Belediyesinin ve Meclis üyeleri ile Muhtarların duyarsızlığından yakınan Gürkan, aynı serzenişini içerisine siyasileri ve sivil toplum kuruluşlarını da koydu.



Toplantı sonrasında konuyu dağıtmadan aktaran bir kamuyu açıklaması ile özetleyen Gürkan dilekçe örneği yerine geçen birde örnek dilekçe verdi. Dilekçelerdeki mahalle ismi değiştirilip herkes kendi mahallesinin adını koyabilecek.

1/100.000’LİK İMAR PLANLARI İLE İLGİLİ
KAMUOYU AÇIKLAMASI



İstanbul için yapılan 1/100.000’lik plan tamamlanmış, yapılan oylama sonucunda Büyükşehir meclisi tarafından kabul edilmiş ve 17.07.2009 tarihinde askıya çıkmıştır. Askı süresi 1 ay olup 17.08.2009 da askıdan inecek ve itiraz edilmez ise kesinleşecektir. Bahsedilen planda Beykoz’u, özellikle Beykoz’un gecekondu semtlerini ilgilendiren hayatı önemde bazı düzenlemeler yapılmıştır. Özellikle Tokatköy, Gümüşsuyu, Karlıtepe, Çiğdem, Yenimahalle ve Çubuklu Mahallelerinde yerleşim bölgelerinin bir kısmına “Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı” işaretlemesi yapılmıştır.
Plan açıklamalarında, Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanları; “Kentin bütününe hitap eden, halkın eğlenme ve dinlenme gereksinimlerini karşılamaya yönelik aktif ve pasif spor alanlarıdır. Bu alanlarda parklar, hayvanat bahçeleri, spor alanları, mezarlık alanları, rekreasyon alanları ile olası afet ve kriz durumlarında toplanma ihtiyacının karşılanması amacıyla da kullanılabilir şekilde tasarlanacak bölge parkları yer alabilir. “ şeklinde tanımlanmıştır. Bu işaretlemelerin yapıldığı alanlar mezkun alanlardan olmayıp, eğer plan bu şekliyle kesinleşirse kesinlikle yerleşime konu edilmez. Bu planların bu şekliyle kesinleşmesi demek, daha sonra düzenlenecek 1/5000 ve 1/1000’lik planların da buna göre şekillenmesi anlamına gelmektedir. Bu alanlara ek olarak Boğaziçi alanlarındaki yapı yasakları da aynen devam etmektedir.
Öte yandan Kuzey Ormanlarını koruma amacıyla Beykoz’un Mahallelerini yerleşime kapatan anlayış, Karadeniz kıyısında şu anda yerleşime açık olmayan Riva’da toplam alanı Beykoz’un tamamına verilen meskun alandan daha büyük bir alanı yerleşime açılmakta, İngiliz vatandaşlarını iskan ederken, kendi vatandaşını tahliye etmeyi planlamakta ve hatta İngiliz vatandaşlarına devlet imkanları ile büyük bir marina yapılması planlanmaktadır.
Başta bu mahallelerde yaşayanlar olmak üzere tüm Beykozlu hemşerilerimizin kesinleşmek üzere olan bu haksız uygulamaya karşı durması ve 17.08.2009 (önümüzdeki pazartesi son gündür) itiraz etmesi gerekir.
İtirazlar için lütfen bölgenizdeki sivil toplum kuruluşları ve mahalle muhtarlıkları ile görüşünüz.
Durumu Beykoz Kamuoyunun bilgilerine sunarız.



DİLEKÇE ÖRNEĞİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı
Şehir Planlama Müdürlüğü’ne

Tarafınızdan yapılan ve 17.08.2009 tarihine kadar itiraz hakkımız olan 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planının Beykoz İlçesi Çiğdem Mahallesi ile ilgili bölümünü incelemiş ve planda mahallenin önemli bir kısmının “Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı” adı altında yerleşime kapatıldığı anlaşılmıştır.

Yapılan bu düzenlemelere aşağıdaki gerekçelerle itiraz etmekteyim.

- Planda sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda koruma-kullanma dengesi gözetilmemiş, mahalle sakinlerinin barınma ihtiyaçları dikkate alınmamıştır. Yeşil ve spor alanı olarak ayrılmış olan alanlar uzun yıllardan bu yana yerleşim alanı olarak kullanılmaktadır. Plan uygulandığı takdirde, Beykoz’un ve Çiğdem Mahallesinin sorunlarını çözmek bir yana, gelişimini bu günkünden de daha tehlikeli boyutlara sürükleyecektir.

-Mahallemizde “Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı” olarak önerilen alanların tamamının yol, su, elektrik, doğalgaz vb her türlü altyapısı devlet kaynakları ile yapılmıştır. Fiilen bu alanların temizlenmesi alt yapının sökülmesi, evlerin yıkılması olanaksız veya çok yüksek maliyetli olacak ve kamusal kaynak israfına yol açacaktır. Bu haliyle planda kamu yararı yoktur ve değiştirilmesi gerekir.

- Benzer şekilde İstanbul’daki ilk sanayileşme hamleleri ile birlikte ortaya çıkan aynı durumdaki (Kağıthane , Gaziosmanpaşa vb) plansız yerleşim yerlerine imar verilmekte iken aynı durumda olan mahallemizin bundan mahrum bırakılmasını anayasamızın eşitlik ilkelerine aykırı buluyorum.

- İstanbul’da yalnızca Kadıköy-Tuzla sahili ve Sirkeci-Bakırköy sahili, Küçükçekmece Gölü kenarları, Haliç Kıyıları gibi halkın ortak kullanımına uygun park ve spor alanları oluşturmaya yönelik olarak önerilen “Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı” tanımlamasının uzun yıllardan bu yana insan yaşamının devam ettiği mahallemize önerilmesini doğru ve adil bulmuyor ve itiraz ediyorum. Gerçekte bu alanlar plana göre oluşturulsa dahi bölge de bu alanları kullanacak nüfus yoğunluğu yoktur ve bu anlamda da gerçek durumla ve ihtiyaçlarla örtüşmemektedir. Kişi başına düşen yeşil alan ve park m2’si bakımından Beykoz ortalamanın üstündedir ve İstanbul’da böyle alanlara en az ihtiyaç duyar durumdadır.



- Kentin yaşam kaynaklarının, ormanlarının, içme suyu havzalarının korunması, bunun için kentin kuzeye doğru gelişimini engellenmesinden, İstanbul’un kuzeye doğru değil, güneyde doğu-batı aksında gelişeceğinden söz eden planda, aksine kuzeye gelişime yol açacak plan kararları yer almaktadır. Bu anlamda Beykoz’da halen üzerinde hiç yapılaşma olmayan ve ekolojik olarak korunması gereken 1000’lerce dönümlük (Beykoz’un tüm meskun alanlarından daha büyük bir alanın) Riva Beylik Mandıra alanı yapılaşmaya açılırken, mahallemizin önemli bir kısmının (ihtiyaç da olmamasına rağmen) “Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı” tanımlaması ile yapılaşmaya kapatılmasına itiraz ediyorum. Bu anlamda kendi dar gelirli vatandaşını tahliyeye, İngilizlerin yerleşmek istediğini herkesin artık bildiği Riva’yı yerleşime açmaya çalışan bu anlayışı da protesto ediyorum.



İtirazlarımızın dikkate alınarak mahallemizde tanımlanmış bulunan “Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı” işaretlemesinin kaldırılmasını ve halihazır haritalarda yerleşime ve insan yaşamına konu olan yerlerinde diğer kısımlar gibi “Meskun Alan” tanımlaması içine alınmasını, itirazlarımızın dikkate alınmaması durumunda konuyu önce ulusal yargıda ardından da AB yargısına taşıyacağımın da bilinmesini rica ederim. 14.08.2009


Saygılarımla,

Not: Dilekçe’de Mahalle ismi ve tarih yazan bölüm, dilekçe verecek kişi tarafından kendi ismine ve mahallesine göre değiştirilebilir.








13-08-2009 13409 39 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

BU GELİŞMELERİ GÖRMEYECEK BİR BÜYÜĞÜNÜZ 13-08-2009

BU GÜNE KADAR NEREDEYDİNİZ

Yaşım itibariyle bu gelişmeleri göreceğimi zannetmiyorum, öncelikle Beykoz'un umudu olabileceğine inanmaya başladıım Yavuz beye teşekkür ediyorum. Fakat bu siyasetçiler, belediye başkanı, meclis üyeleri, muhmarlar, dernekçiler neredeler. En önemlisi Beykoz basını bu konu hakkında neden bu güne kadar bilgilendirme yapmadı. Bu işin son noktaya getirilip oldu bitti yapılmasına ilçe belediyesi nasıl bakıyor ve insanları bilgilendirmiyor şaşılacak iş, Büyükşehir Belediyesi tatil sürecini kollamış, bizim belediyemiz ve meclis üyelerimizin çoğunluğu Macaristana senin oğlun benim kızım gitsin telaşına düşmüşler. Vah Beykoz Vah. Düşünülen gelişmeleri görmkeyeceğim ama tabi çacuklarım ve torunlarım için endişeliyim, duyarlı olmakta fayda var. Sorumluluğ olan insanlar uyumasın.

Eylül 13-08-2009

Kalemine Sağlık

Habere yorum yapan yorumcu yaşının ilerlemiş olduğunu söylerken kendisine hanımefendi veya beyefendi diye hitap edeceğim belirginlik koymamış fakat, çok önemli ifadeleri var kalemine sağlık diyerek kendisine teşekkür etmek istiyşorum.
Bizim basınımızın, muhtarlardan, meclis üyelerinden, sivil toplum kuruluşlarından farkı yok ki, kimi yemeklerin gazetesi, kimi küskün abi, kimi sanat adına yaptığı iyi şeyleri gazete ile karıştırıp çorba yapar, kimi hükümet ve belediye ile yakın markajda olduğunu çaktırmamaya çalışır ama adı onlarla anılır hep, kimi ideoloji adına dem tutar, harfiyat işlerinin özel taktipçisidir ve bu konu ile ilgili dedekoduları kimse kaleme almaz, bir tane yeni bir kurum var iyi adına yolda yürüyor, basılı gazetesi yok ama sitelerinden çok yararlanıyor, anlarında sorunu işlerini beykoz yerel basınının yüzer gezer bir emekçisinin takip etmesi, bütün bunlar olurken bizim basın imar planlarının 17 ağustosta son itirazı var konusunumu araçtıracak, valla bana çok kızacaklar ama olsun acının karşxıtı tatlıdır, bizimkilerde inşallah bu işlerden adınırlarda ucundan kenarından tuttukları beykoz sorunlarına daha fazla eğilirler.

Eyüp 13-08-2009

Arkadaşlar Zaman Demogoji Zamanı Değil

Arkadaşlar böyle uzun yorumlarla kafa karıştırmayın, önemli bir haberin altına yakışmıyor. Gelin biz 17 Ağuistos tarihine kadar ne kadar dilekçe verdirebiliriz onun hesaplarını yapmaya çalışalım. Yavuz beye ve davetine uyan basın mensuplarına ayrıca teşekkür ediyorum.

Metin Türün 13-08-2009

Uyanın

Yangından mal kaçırır gibi plan yapıp asıyolar. Nerede CHP meclis üyeleri. Nerede muhtarlar, Nerede Dernekler. Bir adam çıktı hiçbir görevi yok. Milleti uyandırdı. Sağol Yavuz Bey.

Sefa Kınay 13-08-2009

Utanmak

Ben muhalefet partisi ilçe başkanı veya meclis üyesi olsaydım bu durumdan çok utanırdım.

CANAN YILDIZ 13-08-2009

YAVUZ GÜRKAN'A TEŞEKKÜRLER...

Beykoz belediye Başkanı Sayın Yücel Çelikbilek'ten açıklama bekliyoruz. Sayın Yavuz GÜRKAN'ın açııkladığı konuların ne kadar doğru olduğunu yetkili ve ilgili Belediye başkanımız olarak açıklasın. Beykozu çok yakından ilgilendiren 1/100.000'lik Plana herkesi 17 Ağustos tarihine kadar itairazda bulunmaya davet ediyor, Yavuz Gürkan'ada bu özverili ve başarılı çalışmasından dolayı tüm Beykozlu'lar adına teşekkür ediyorum.

isimsiz 14-08-2009

beliydi

zamanıda seçim meydanlarında söylediklermiz tek tek oluyo salih birinci kavelerde söylemişti yine akp verdiler bende 2 b maduruym devlete boynumuz kıldan incedir 50 senedir beykozluyum daha çok zor oturtururlar verin kardeşler verin ben rahatım oy vermedim asla vermemde asla ölcemi bilsem bile bu daha iyi ğünlerimiz hadi hayırlısı

Doğuş Haber 14-08-2009

Açıklama

Sayin Ahmet Yaşar Aslan, yorumunuzda geçmişte Beykoz adına sorumluluğu olan kişiye karşı kullandığınız kelimeler yorum sınırlarını zorladığından, yorumunuz yayınlanmamıştır. Bilgilerinize saygı ile sunulur.

AHMET ÇAMURCU 14-08-2009

17 AĞUSTOS'A KADAR İTİRAZ HAKKIMIZI KULLANALIM

AKP ihtiyaç sahiplerine; kömür, odun, erzak vb. dağıtıyor. Bunları alanlarda seviniyor, AKP'ye alkış tutuyor. Tam anlamıyla AKP bu büyük halk gurubunu hipnotize etmiş. Neden mi bu halk gurubu kendine ne düştüğüne, kısacası elde ettiğine bakmakta, gerinisini ne düşünüyor ve de ne de ilgilileniyor. Karadeniz fıkrası vardır ya "Benim için her şey düm düz" Hani derler ya sağ gösterip, sol çakmak işte sizlere örnek o da AKP'nin siyasette ne kadar ustalaştığıdır. Arkadaşlar, olay ne AKP ve ne de diğer bir parti. Olay ve asıl sorun Beykoz ve Beykozlu'nun mağdur olacak gariban ve tek geçim kaynağını sahip olduğu evlerin ellerinden alınmasıyla yıkılacağıdır. Tüm Beykozluları bu olaya karşı duyarlı ve tarafsız olmaya davet ediyor, 17 Ağustos'a kadar olabildiğince itiraz hakkımızı kullanalım.

Selahattin Ütnü 14-08-2009

STK'lILAR HAYDİ KENDİNİZİ İSPATLAMAYA

Tüm Beykozlu'ları bir olmaya, birlik olmaya ve bu tür olaylara karşı hakkını sonuna kadar aramaya yönelik, hep beraber haket etmeyi öneriyor, Beykoz'daki tüm STK'lıları da bu konuyla ilgilenmelerini ve Beykoz'a sahip çıkmalarını öneriyorum. STK niye var. Ne iş yapar?. İşte zaman, işte STK'lı olduğunu ispatlama zamanı.

Toplam 39 yorum bulundu. 1-10 arası listeniyor.
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 575
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1072
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 532
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 443
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 495
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 437
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 636
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 493
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1114
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 975
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 839