RİVA - şehrin hayat damarı için çalışmalar...‏

02-10-2009 10348 4 yorum. Yorum Ekle

Toplantıya Boğaziçi üniversitesinden akademisyenler, Cumhuriyet gazetesinden Oktay Ekinci, Bozhane muhtarı, Beykoz Belediyesi bir önceki dönem Başkan Yardımcısı Ali Bilir ve orman köylüleri katıldı.



27 Eylül 2009 tarihinde Öğümce – Bozhane köylerinde, Riva havzasındaki tarım toprakları, sular ve ormanlarımız, şehrimiz ve ekolojik denge için taşıdığı değerlere rağmen, rant karşısında gücünü her geçen gün daha fazla kaybediyor olması ile ilgili bölge halkının bilinçlendirilmesi ve bölge değerlerine sahip çıkacak ortak hareket stratejilerinin geliştirilmesi için, Toprak Ana Platformu ile CHP İl Genel Meclisi Üyesi İlyas Yılmaz ortaklaşa toplumsal katılımcılığı teşvik eden toplantılar serisinin ilkini gerçekleştirdi.



Toplantıya Boğaziçi üniversitesinden akademisyenler, Cumhuriyet gazetesinden Oktay Ekinci, Bozhane muhtarı, Beykoz Belediyesi bir önceki dönem başkan yardımcısı Ali Bilir ve orman köylüleri katıldı.

Toprak Ana Platformundan Cem Birder, doğayı ve toprağı sevenler olarak Riva havzasına sahip çıkacaklarını ve orman köylülerini bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yapacaklarını, ancak orman köylülerin ve Beykoz’luların desteğine ihtiyaçları olduğunu söyledi. İl Genel Meclisi Üyesi İlyas Yılmaz, Beykoz’un %80 ormanlarla kaplı zengin ve İstanbul için şehrin hayat damarları olduğunu ve doğadaki dengenin bozulmasının su kaynaklarının zayıflamasına, orman yangınlarına, kuraklık ve çölleşmeye sebep olacağını ifade etti.


Bunlara sebebiyet vermemek için, su ve toprak kaynaklarının en akılcı bir şekilde kullanılması gerekliliğini ve işte bu noktada Riva deresinin ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını söyledi. İl Genel Meclisinde Riva deresinin temizlenmesi ile ilgili İlyas Yılmaz’ın 3 önergesi bulunuyor. Ayrıca, konu ile ilgili Beykoz Belediyesine ve Kaymakamlığa verdiği dilekçeler mevcut. Toplantıya katılan köylülerde derenin eski halini özlediklerini, derenin tarımdaki önemini ifade ettiler.




Bu toplantıya katılamayan Beykoz Belediye Başkanı, Beykoz Kaymakamı ve Kanlıca Orman Müdürü bir sonraki toplantıya katılırsa hedefe daha hızlı gidilecektir. Gelecek nesillere nasıl bir miras bırakacağımızı hepimizin düşünmesi ve bu konuda elimizden geleni yapmamız gerekir.

Toplantıda belirlenen ana hedefler;

1- Riva deresinin kirlenmesindeki ana unsurların bilimsel olarak tespit edilmesi.

2- Kirletici unsurları toplumsal baskı ve medya kanalları desteğinde, gerekirse hukuki yollardan durdurulması.

3- Üniversite ilgili bölümlerinden su analizlerinin yapılması için destek alınması. (Bu konuda CHP İl Genel meclis üyeleri İlyas Yılmaz ve Taşkan Uysal 07.09.09 tarihinde önerge vermiş)

4- Konunun takibinde yerel ve ulusal medya kanallarının kullanılması.

5- Yerel ve kent ilgili birimlerine ve kuruluşlarına konuyla ilgili resmi yazışmalarla sürekli bilgilendirmesi ve onlardan sorumlu davranış beklenmesi.

6- Bölge topraklarının 1. sınıf tarım toprağı olması sebebiyle köylülere organik tarım potansiyeli konusunda eğitim verilmesi.

7- Eko-turizm fırsatlarının uluslararası boyutlara taşınması (üniversiteler arası kano yarışları, vb)

8- Ekosistemin biyolojik açısından doğal haritasının oluşturulması ile ilgili çalışmalar yapılması.

9- Köylerde biyolojik arıtma esaslı düşük maliyetli arıtma üniteleri kurulması için İl Özel İdare ile çalışma yapılması.

10- Bundan sonraki toplantılarda daha çok katılımcı ve akademisyenlerle benzer toplantıların yapılması, olarak belirlendi.





02-10-2009 10348 4 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

Riva Sakini 02-10-2009

İnşallah Sonuç Alırsınız

Buna benzer çok çalışma duyduk hep yarım kaldı üzüldük, anlayabildiğim kadarıyla Öğümce Köyünden Sayın Cumhur bey yılmadan köylünün sıkıntısını ulaşabildiği her yere taşıyor. Bu güne kadar kopuk kopuk giden çalışmalarına değişik kesimlerden kesik kesik destek gelmişti, şimdi ise konunun direkt muhatabı olan il genel meclisi üyesinin desteğini görmekte, takip edebildiğimiz kadarıyla Sayın İlyas bey'de bu güne kadar bildiğimiz meclis üyeliğinin dışında olması gereken biçimde çalışıyor. En azından seçildiği görev için çalışmalarını bir kayıp ve ekonomik giderolarak görmüyor. Buda bizi bu seferki çalışma açısından umutlandırdı. emeği geçen ve geçecek herkese teşekkür ederim.

saL1h 02-10-2009

sözde değiL özde

inş bu çaLışmanız sadece sözde değiL özde kaLır

DİLARA TOPRAK 01-12-2009

RİVA

İNŞALLAH RİVA DERESİNİ KURTARIRIZ YANİ İNŞALLAH BÜYÜK ÇALIŞMALAR SONUÇ BULUR

göllü köyü sakını 30-01-2010

dere agladı bugün

30 ocak 2010 karlar eridi dere akmaya basladı ama maalesef bırakılan atıklarla beraber.bu koylerın yaptıgı deredeki kırletme devede kulak oncelıkle yetkılıler kendıne dusenı yapmalı .arıtmaya artık dur deyin

Toplam 4 yorum bulundu. 1-4 arası listeniyor.
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 594
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1082
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 548
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 448
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 508
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 458
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 656
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 505
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1125
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 988
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 851