BULGARİSTAN’DAN ZORUNLU GÖÇÜN 20.YILI

14-10-2009 7647 5 yorum. Yorum Ekle

Rumeli Balkan Federasyonu tarafından organize edilen “ ZORUNLU GÖÇÜN 20. YILI ANMA “ Etkinlikleri hafta sonu İstanbul’da gerçekleştirildi

Bulgaristan’dan Zorunlu Göçün 20.Yılı Etkinlikleri için Gazetemizin çok değerli Yazarı Rumeli Balkan Türkleri Genel Başkanı Süheyl Çobanoğlu’ndan aldığımız davete Beykoz’daki etkinlik trafiğinin çakışması sebebiyle katılamadık. Nazik davete katılamadığımız için Yazarımız Süheyl Çobanoğlu şahsında tüm dernek üyelerinden ve yine çok değerli panelistlerden özür dileriz. Bu etkinliği Beykoz’daki Rumeli Balkan Türklerine ve okuyucularımıza aktarmamıza vesile olan “Trakya Net Haber” Haber Partalına ve haberin yapımcısı Yılmaz Işık’a teşekkür ederiz
Doğuş Haber

ZORUNLU GÖÇ’ÜN 20.YILI ANMA ETKİNLİKLERİ İSTANBUL’DA YAPILDI
Rumeli Balkan Federasyonu tarafından organize edilen “ ZORUNLU GÖÇÜN 20. YILI ANMA “ Etkinlikleri hafta sonu İstanbul’da gerçekleştirildi.

Etkinliğin ilk programı saat 11.00’de Galatasaray Lisesi önünden Taksime yürüyüş ile başladı.



Etkinliğe katılan Federasyon’a bağlı Balkan Türkleri Dernekleri yöneticileri ile üyeleri, ellerinde Türk Bayrakları ile İstiklal Caddesi önünden alkışlar eşliğinde Taksim Meydanı’na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. En önde Anıt’a konulacak olan Federasyon çelengi taşınırken, ön sıralarda Rumeli Balkan Federasyonu Başkanı Süheyl Çobanoğlu, Federasyon yöneticileri ile Bulgaristan’dan gelen konuklar da katıldı. Yürüyüşü İstiklal caddesindeki vatandaşlar ile turistlerin de ilgiyle izledikleri ve destek verdikleri görüldü.

ÇOBANOĞLU: “ ASİMİLASYONUN İZLERİ HALA SİLİNMEDİ”

Yürüyüşün ardından, Taksim anıtına federasyonun çelengi Federasyon Başkanı Süheyl Çobanoğlu tarafından konuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından yapılan basın açıklamasında konuşan Rumeli Balkan Federasyonu Başkanı Süheyl Çobanoğlu,
20 yıl sonra, bugün de Türklere karşı aşırı sağcı grupların artan saldırgan tavırlarıyla , ırkçı ve ayrılıkçı tutumlarının geçmişte yaşananlara benzer sonuçlar vermemesi için hatıraları tazelemek ve toplumu bilgilendirmek amacıyla burada bulunduklarını ifade ederek, Bulgaristan’da 20 yıl önce yaşanan olayın büyük bir trajedi olduğunu bir kez daha hatırlattı.



Bulgaristan Türkleri’nin 1984-1989 yılları arasında , 20.nci yüzyılın en büyük insanlık trajedilerinden birini yaşandığını ifade eden Çobanoğlu, “ 2 milyona yakın Türk ve Müslüman’ın isimleri değiştirilmiş ve dilleri , örf ve adetleri yasaklanarak acımasız bir asimilasyon politikasının hedefi olmuştu. Mezar taşları kırılmış, arşiv kayıtları yakılmış , bir çoğu cezaevlerine gönderilmiş ve işkence edilmişti. 1989 yılına gelindiğinde Todor Jivkof yönetimi tarafından Bulgaristan´dan zorla göç ettirilen Türkler malını mülkünü ve her şeyini bırakarak Türkiye sınırına yığılmışlardı. İşte bugün yapılacak olan şey , bir daha böyle trajedilerin yaşanmamasını sağlamaktır” dedi.



SERGİ GEZİLDİ, PANEL DÜZENLENDİ
Taksim Atatürk Anıtına Çelenk konulması ve basın açıklamasının ardından, Bağcılar Belediyesi Kültür Merkezi Binası’nda “ Zorunlu göç Fotoğraf sergisi” gezildi ardından panel düzenlendi. Buradaki etkinliklerde ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili ve MHP İstanbul Milletvekili Dr. Meral Akşener, Bulgaristan Parlamentosu HÖH Milletvekili Av. Remzi Osman, İstanbul ve çevre illerden aydınlar ve federasyon üyeleri hazır bulundu. Panel de açılış konuşmasını Federasyon Başkanı Süheyl Çobanoğlu yaparken, göç mağdurları adına Av. Hüseyin Baskın ile konuk milletvekili Remzi Osman yaptı.

AKŞENER: “ KİMSE BALKAN TÜRK’ÜNÜ OYUNA GETİRMESİN!”



Panelde söz verilen TBMM Başkan Vekili ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener de, yüzyıllardır Balkan Türkleri’nin o topraklarda Evlad-ı Fatihan’ın çocukları olarak yaşadıklarına işaret ederek, “ Bizler Balkan Türkleri bu topraklarda yüzlerce yıl hem örnek bir şekilde yaşadık, hem yaşattık. Bizler zorunlu göçlerin ne demek olduğunu çok iyi biliriz, dedemizden, ninemizden, anamızdan, babamızdan biliriz. Sonra Balkan Türkleri’ni hiç kimse kendi çirkin ve siyasi oyununa da alet etmesin! Bulgaristan Türkleri bulundukları devletin yasalarına her zaman uydular mı, uydular. Bulundukları ülkenin daha da kalkınmasına ve oranın örnek bir vatandaşı olmak için çaba gösterdiler mi, gösterdiler. Bulgaristan Türkleri ellerine silah alıp ‘biz burada ayrı bir devlet istiyoruz’ diye kalkıştılar mı?Hayır! Ne yaptılar? Sadece kendi dilleri, örf ve adetleri ile kardeşçe ve insanca oralarda yaşamak istediler. O kadar. O yüzden hiç kimse balkan Türklerini kendi ayrımcı politikalarına alet etmesin!
Bugün Bulgaristan Türkleri’nin en büyük sorunu ise şüphesiz eski dönemde meydana gelen asimilasyon politikaları olmuştur. Ama inşallah iki ülke arasında her geçen gün gelişen ve daha da gelişmekte olan komşuluk ilişkileri sonucu bu kötü dönemler artık tarihte kalacaktır” dedi.



Türkiye Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ile Yazar Mehmet Türker katıldı. Panelde de Bulgaristan’da geçmiş dönemde yaşanan asimilasyon politikaları ile günümüz ve gelecekte uygulanması gereken politikalar anlatıldı. Program katılımcılara plaket töreni sunulması ile son buldu.

Kaynak : YILMAZ IŞIK-İSTANBUL (Trakya net haber haber partalından alınmıştır.)


(Federasyon ACIKLAMASI)
BULGARİSTAN’DAN ZORUNLU GÖÇÜN 20.nci YILI RUMELİ BALKAN FEDERASYONU'NUN organize ettiği etkinliklerle İSTANBUL’DA ANILDI.

10 EKİM 2009/Cumartesi günü Rumeli Balkan Federasyonunca organize edilen bir dizi etkinlikle Bulgaristan'dan Zorunlu Göçün 20.nci Yılı anıldı.
Sabah 10.30'da Galatasaray Lisesi önünde toplanan Göç mağdurları ve Rumeli ve Balkan kökenli dernek mensupları ellerinde Türk Bayrakları ve Federasyon flamalarıyla Beyoğlu’ndan yürüyerek Taksim'de Atatürk anıtına geldiler. Anıta çelenk koymayı müteakiben Ulu Önderimiz M.Kemal ATATÜRK VE silah arkadaşlarına saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal marşının okunmasının ardından Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Süheyl ÇOBANOĞLU BASIN BİLDİRİSİNİ OKUDU.
Öğleden sonra saat 14.00'te Bağcılar Belediyesi Kültür merkezinde; 1989 yılında zorunlu göçe tabi tutulan soydaşlarımızın yaşadıklarını hatırlatan bir fotoğraf sergisinin açılışı ve Prof.Dr.Mustafa ERKAL'ın oturum Başkanlığını yaptığı geniş katılımlı bir panel izlendi.
Federasyon Genel Başkanı Süheyl ÇOBANOĞLU'nun açış konuşmasını , göç mağdurları adına yaptığı geniş kapsamlı açıklamalarıyla Bağcılar Rumeli Balkan Dernek Başkanı Av.Hüseyin BASKIN ve Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Sn.Mesut BAŞKIR takip etti.
Bilahare sahneye davet edilen konuklarımızdan BAĞCILAR Belediye Başkan Yardımcısı Sn.Yavuz SUBAŞI ve Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketinin Kırcaali milletvekili Sn.Remzi OSMAN etkinliklerle ilgili görüş ve düşüncelerini paylaştılar. T.B.M.M. Başkan Vekili Sn.Meral AKŞENER Hanımefendinin tamamen siyaset dışı içten ve samimi yaklaşımı ve acıları paylaşan konuşması salonda uzun zaman coşkuyla alkışlandı.
Panelistlerden Prof.Dr.Mesut Hakkı Caşın Türk Bulgar ilişkilerini stratejik açıdan ele alarak farklı bir bakış açısıyla çok nitelikli bir sunum yaptı.Gazeteci yazar Mehmet TÜRKER ise zorunlu göç döneminin acı hatıralarını solonda bulunan göç mağdurlarıyla paylaşarak samimi bir aile sohbeti tadında hoş bir biçimde anlattı.



Panelin bitiminde konuşmacılara ve Rumeli Balkan Federasyonunun logosunun tasarımcısı olan Sn.Utku Başkır'a , Sn.Remzi OSMAN , BALGÖÇ Genel Başkanı Prof.Dr.Emin BALKAN , Süheyl ÇOBANOĞLU ve Sultangazi Beldiye başkan Yardımcısı Nurgün GÜNGÖREN tarafından teşekkür plaketleri sunuldu.
Son olarak ta İzmir'den gelerek toplantıya katılan Bulgaristan'lı Türk ressam Enbiya ÇAVUŞ tarafından eserlerini içeren üç adet kitap Sn.Remzi Osman, Özcan PEHLİVANOĞLU , Sn.Süheyl ÇOBANOĞLU'na takdim edilmesiyle toplantı sona erdi.



Bağcılar Belediye Başkanı Sn.Lokman ÇAĞRICI ve Belediye Başkan Yardımcısı Sn.Yavuz SUBAŞI başta olmak üzere tüm Belediye Personeliyle katkılarıyla ve bizzat faaliyetlere katılımlarıyla destek veren Federasyonumuzun ve Derneklerimizin değerli Başkan ve Yöneticilerine , çok kıymetli hemşerilerimize ve her zaman yanımızda olan vefakar basın mensuplarına sonsuz teşekkürlerimizi sunar , Türk halkına ve Türk soylu halklara bir daha böyle acılar yaşanmamasını temenni ederiz.

RUMELİ BALKAN FEDERASYONU
YÖNETİM KURULU

Not:13 Ekim 2009 saat 06.21'de yayına giren haber, 14 Ekim 2009 saat 10.41'de yeniden güncellenmiştir




14-10-2009 7647 5 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

Eylül 13-10-2009

Çelişki

Beykoz'da bulunan Trakyalılar Derneğinin bu federasyonun üyesi olduğunu tahmin ediyorum. Tahmininde federasyonun bu kadar planlı ve programlı çalışmasından kaynaklanıyor. Yalnız bu federasyon etkinliklerinde Beykozlu Trakyalılar Derneğini hiç göremiyoruz. Eskiden sitenizde haberleri ve etkinlikleri eksik olmayan bu kurumun artık haberleri de çıkmıyor. Bu çelişkiyi çözemiyorum. Tek fark ettiğim gerçek seçim döneminde dernek başkanının her siyasi parti kadrosuna bir Trakyalı sokmak adına izlediği yanlış yolun tutmadığı idi. Belki doğru çıkış noktasından hareket etselerdi mutlak olabilirdi ama, bana göre çıkış noktalarının yanlışlığı derneğin kimliği ile bağdaşmadı.
Bir tarih adına bu kadar planlı ve programlı bir etkinliğe inanın Beykoz'dan katılabilecekler için bir duyuru olsaydı, en azından eşim ile birlikte bu ortamı tenefüs etmek isterdim. Acizhane ortaya koymaya çalıştığım çelişki üzerine fikir terakkisi yapmanız dileği ile çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Doğuş Haber 13-10-2009

Açıklama

Eylül Rumuzlu Sayın Yorumcu, inanın yorumunuzdaki son cümle bizi çok zorda bıraktı. Her iki kurum hakkındaki görüşlerinize saygı duyuyoruz. Yalnız gazetimiz ve sitemizin değerli köşe yazarı Sayın Süheyl Çobanoğlu gazetemize zamanlaması çok iyi yapılarak özel posta ile davetiye göndermesine karşılık, etkinliğe bir hafta kala e-mail yoluyla etkinlik programını tekrar göndermesini özel posta ile gelen davetin tamamlayıcı bölümü olarak algıladık. Oysaki SİZİN YORUMUNUZDAN SONRA BU E-MAİL' İN OKUYUCULARIMIZA BİR DAVET OLDUĞUNU ANLADIK. Bu konuda başta konunun aydınlanmasını sağlayan şahsınızdan, değerli yazarımızdan ve en önemlisi okuyucularımızdan özür dileyerek hoşgörülerinize sığınıyoruz.

Tepeköylü Osman 14-10-2009

Çelişki Beykoz Derneğinde

Sacit Bey hiç bir olayda görünmüyor.SADECE Beykozda kalarak nereye varabilecek bilmiyorum.Türkiye ve dünya Beykozla sınırlı değil ki.Gördüğüm kadarıyla kendi cevresini kaybediyor.Halbuki çok iyi organize olmuş bir federasyonları var.Kamuoyunda da saygınlık yaratmışlar.Sacit Bey bu güçten istifade edip olayı büyütebilecekken küçük düşünmekte ısrar ediyor.Organizasyonu yapanları tebrik etmek lazım.Milli her şeyin unutturulduğu günümüzde adamlar tam zamanında bu işi yapmışlar.Allah razı olsun.El birliği ile destek olmak lazım.Haberim olmadı yoksa ben de gelirdim.Dogus Habere ayrıca tesekkur etmek lazım , bu konulara sahip çıkıyorlar

Sema Varol 15-10-2009

Vizyon meslesi...

Olayları kamuoyuna hatırlattığınız için başta doğuş habere ve bu işleri planlayıp gerçekleştiren Rumeli Balkan Federasyonuna binlerce teşekkür ederim.Bir yorumcu yazmış ya milli olan her şeyin unutturulduğu kültür emperyalizminin üzerimizdeki etkisini göz ardı etmemek lazım.Üzerimizde müthiş bir psikolojik harp uygulanıyor, lütfen görelim.Asker bile artık bunu açıkça söylüyor.Bu gibi organizasyonlar kimliğimize sahip çıkmanın ve gelecek nesillere aktarmanın yollarından biridir.Önemli olayları tarihsel ve bireysel hafızalara kazımak lazım ki bir daha tekerrür etmesinler.Dernek falan çok bir anlam ifade etmiyor mühim olan o ruhu içinde hissedebilmek ve meselelere sahip çıkabilmek.Yoksa bugün birisi yarın diğeri aynı hataları yapar,bu yanlışlar sürüp gider.Yerimizde patinaj yapar dururuz.Beykoz Dernek başkanı acaba o vizyona sahipmi ki olayın bütününü görmesini bekliyorsunuz.Onun dünyası bir siyasetçinin yanında fotoğraf karesine girip kendini göstermekten öteye geçmez ki...Bu işler için geniş bir vizyon,akıl , emek, gayret , ve fedakarlık gerekir.Yoksa sorumluları değiştirmek gerekir.

Naim 15-10-2009

Olur olur...

Sevgili hemşehrilerim,anlıyorum dost acı söylermiş ama sacit başkanı da ezmeyin.İnanıyorum ki o da çok üzülüyordur katılımcı olamadığı için.Arkadaşa biraz destek olsun dernek yönetimi.elbirliği ile daha güzel işlerde daha güçlü bir şekilde sahneye çıkalım, dimi sacit başkan.Sen federasyonda ön planda olmalısın.

Toplam 5 yorum bulundu. 1-5 arası listeniyor.
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 601
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1088
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 551
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 451
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 513
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 464
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 660
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 509
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1127
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 990
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 852