RİVA – Sorumluluk alanlar artıyor...

14-10-2009 7909 3 yorum. Yorum Ekle

Toprak Ana Platformu ile İl Genel Meclis Üyesi İlyas Yılmaz’ın ortaklaşa düzenlediği 1. toplantının ardından Riva deresinin kurtarılması adına 2. toplantı düzenlendi.

 
2. toplantıya Doğa Derneği ve Beykoz Belediyesi de destek verdi. Sorumluluk alanlardaki artış,Riva deresinin kurtarılma çalışmalarına daha bir umutla bakılmasına sebep oldu. Toplantı Öğümce köyü Aydınlar piknik alanında yapıldı. Bölge köylerden organik çiftçi, orman köylüsü, arıcı, balıkçınında bulunduğu toplantıya, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’i temsilen Başkan Yardımcısı Metin Torun, İl Genel Meclis Üyesi İlyas Yılmaz, Toprak Ana Platformu üyesi Cem Birder, Doğa Derneği Başkan Yardımcısı Bahar Bilgen, eski İl Genel Meclis Üyesi Süha Pekkip, Beykoz muhtarlar derneği başkanı Cavit Gül, Öğümce köyü muhtarı Erdal Taran, Bozhane köyü muhtarı Resul Kadıoğlu, Göllü köyü muhtarı Celalettin Ayvaz, Paşamandıra köyü muhtarı İbrahim Yüksel, Riva köyü muhtarı Salih Belen, Araştırmacı yazar Deniz Postacı ve yerel basından Doğuş Haber, Özgün Haber ve Beykoz Postası vardı.

İlyas Yılmaz, dünyanın her tarafında uygulanmakta olan doğal arıtma sistemi projesinin Türkiye’de 2000 yılında Tübitak tarafından çalışmalarının başlatıldığını, Köy Hizmetleri tarafından birçok köyde uygulandığını fakat Köy Hizmetleri kapatılınca 2005’de bu projenin İl Özel İdarelerine devredildiğini söyledi. Ancak, sadece İstanbul ve Kocaeli de bu projenin Büyükşehir Belediyelerine devredildiği ifade etti. Çok düşük maliyetli bu projenin Anadolu’da uygulandığını ve özellikle Kayseri’de 27 köyde uygulandığını, oradan gerekli çalışmaları ve projeleri alıp İstanbul İl Genel Meclisine bir önerge ile verdiğini de konuşmasına ekledi. 

Bölge köy muhtarları ve köylüler özellikle 2004 yılından sonra derede kirliliğin süratle arttığını, yağmurlu havalarda devamlı atıklar bırakıldığını ve derenin özellikle o dönemlerde çok pis koktuğunu, bu konuda defalarca İSKİ Paşaköy arıtma tesisine şikâyetlerde bulunduklarını söylediler. Köylerin evsel atıklarının daha öncede olduğunu dolayısıyla kirlilik sebebinin tamamen köylülerin üzerine atılmaması gerektiğini, aslında dere kenarındaki sanayi kuruluşlarına ve İSKİ Paşaköy tesisine dikkat çektiler. Yılmaz, dere boyunda bulunan sanayi kuruluşları oralara hangi ruhsatla yerleşmişler ve izni nasıl almışlardır, esas incelenmesi gereken ve denetlenmesi gereken bunlardır, dedi. Doğa Derneği Başkan Yardımcısı Bahar Bilgen, Riva Havzası ile ilgili hazırladıkları raporu sundu ve notlar aktardı. Bölgedeki 4 endemik bitkiye dikkat çekti ve bölgenin koruma alanlarının hukuki mevzuatlarına, yaşanan değişikliklerde yaşanan sorunları, sazlıkların önemini aktardı. Derenin ve havzanın doğal koşullarına tekrar kavuşabilmesi hususunda Doğa Derneği olarak gerekli desteği vermek istediklerini ifade etti. Belediye başkan yardımcısı Metin Torun, Beykoz’da 1/5000’lik imar planları üzerinde çalışıldığını, dere kenarlarında planlanan eğlendinlen ve piknik alanlarının kirlilik konusunda etkilerinin tartışılmasının gerektiğine ve gerekirse itiraz edilmesinin önemini hatırlattı. Metin Torun, Riva deresi ile ilgili bölgede yaşayan herkese sorumluluk düştüğünü, dolayısıyla gerek derenin temizlenmesi ve gerek doğal arıtma sistemleri konusunda Beykoz Belediyesinin tam destek vereceğini, konunun duyarlılığı sebebiyle bu davete iştirak edildiğini söyledi.

Eski İl Genel Meclis Üyesi Süha Pekkip, hazırlanan planların çalışması bittiği zaman ilgili köylerde ilan edilmesi gerektiğini, ancak bu şekilde köylülerin varsa bir itirazları bunu talep edebileceklerini ifade etti. Bu talep, Belediye Başkan Yardımcısı Metin Torun tarafından da onaylandı.

Toprak Ana Platformu sözcüsü Cem Birder de 1/5000 ölçekli planların köylülere ve havza sakinlerine detaylı olarak açıklanmasının önemini, hedeflenen rekreasyon alanlarının bölgenin doğal tarım potansiyeli üzerinde bir tehdit olmaması için dengeli ve planlı bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Deniz Postacı doğal arıtma sistemleri ile ilgili bir sunum yaptı, uygulamalardan örnekler verdi. Düşük maliyetli ve %100 çevre dostu bu arıtma sistemlerinin Kayseri’de gerçekleşen başarılı uygulamalarının İstanbul’un köylerinde de uygulanmasının önemini anlattı. İlyas Yılmaz, bu konuda gerekli bilgilendirmenin İl Genel Meclisi ve Özel İdaresine de yapıldığını belirtti.


Toplantının ertesi günü bizi arayan İl Genel Meclis Üyesi İlyas Yılmaz, toplantıdan sonra Şile ilçesine bağlı Doğancılı köyüne gittiğini, köy muhtarı İbrahim Akgül ile 2004 yılında Köy Hizmetlerinin Doğancılı köyüne yaptığı doğal arıtma sistemini incelediğini anlattı. Köy muhtarının son derece başarı olan bu doğal arıtma sisteminin borularının İSKİ yetkilileri tarafından 2008 yılında böyle arıtma olmaz diyerek kırıldığını ve boruların arıtılmadan İSKİ borusuna bağlanıp Doğancılı deresine bırakıldığını söylediğini anlattı.




14-10-2009 7909 3 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

Dere Köylüsü 14-10-2009

İlyas bey Lütfen

Sayın İlyas bey bu çalışma için çok çok teşekkür ediyorum ve tabi size katkı koyanlara da, bir sonraki toplantıya lütfen ama lütfen bir dönem önceki il genel meclisi üyelerini de davet edin onlarda geçen dönem ile ilgili bilgi versinler ve bu dereboyu problem olan ve isimleri belli olan işletmelere ne gibi bir uygulama yaptırabilmişler açıklasınlar. Bu işin içerisine belediyeyi almanız çok iyi olmuş. İleride Belediyeler arası mutabakat, jandarma, polis bakanlık derken bu dere boyu sanayi işletmeciler arıtmalarını ya çalıştırırlar ya çalıştırırlar YA DA ÇEKER GİDERLER Allah razı olsun inanın hiyecanlandım, millet işini gücünü bırakmış çevre için mesayisini harcıyor. Brovo sizlere

Eylül 15-10-2009

Biraz Gariplik Yokmu

Emeklerinizi asla gözardı etmek düşüncesinde değilim büyük saygı duyuyorum. Fakat bu dere boyu baraja kadar arıtmasını çalıştırmayan veya arıtması olmayan hatta en önemlisi iski tesisinin yok arıza yok düşük kapasite gibi keyfiyeti konusunda,kendi sınırları ile ilgili Sayın Kaymakamlar ve Sayın Belediye Başkanları ne gibi işlem yapmışlar. Yargıya intikal eden dosya veya işletme varmı, varsa konumları nedir. Vatandaş olarak bunların bilinmesi gerekli, yoksa siz çok iyi niyetleriniz ile konuyu bir yerlere kadar götürür orüdü evvelki çalışmalar gibi tıkanıp kalırsanız hem sizin emeklerinize hemde vatandaşların beklentilerine yazık olmazmı. Toplantılarınız devam edecekse bu sorularda cevap bulsun yoksa her geçen zaman irtifa kaybeder yılarsınız. Böyle olmaması için düşüncelerimi söyledim. Başarılar dilerim

erdem ılıksu 15-10-2009

Doğal arıtma

2004 yılında Doğancılı daki Doğal Arıtmayı Köy Hiz. zamanında uygulamsını yapan şantiye şefi idim. O tesisisin bozulduğuna inanın çok üzüldüm.Çünkü çok büyük bir çaba ve emek harcanmış idi. Köy Hiz.Genel Müd.lüğünce hazırlanan bir dizi projeden biri idi. Düşünkü zamanında yapılan araştırma neticesinde Newyork da bu sistem benimsenmiş. Ve Türkiyede uygulamasına geçilmişti. O masrafta ve doğa dostu bir proje. Hatta arıtılan suyun ddereye tahliye noktasından çeşmeden akan su gibi bir su aktığını gözlerimle görmüştüm.

Toplam 3 yorum bulundu. 1-3 arası listeniyor.
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 484
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 459
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 471
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 399
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 418
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 388
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 410
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 455
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1068
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 923
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 785