İKİ KÜLTÜR ADAMI BULUŞTU

15-01-2010 4109 7 yorum. Yorum Ekle

5. Dönem Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül’ün, imzalanan üçlü kararname ile Kültür ve Turizm Bakanı Müşavirliği görevini üstlenmesi sonrasında kendisi ile okuyucularımız adına röportaj yaptık.

Doğuş Haber: Öncelikle sizin uzun yıllara sığdırdığınız devlet tecrübenizi tüm okurlarımızın bildiğinden yola çıkarak, farklı bir kavramda yürüttüğünüz Belediye Başkanlık döneminizi bir iki cümle ile açar mısınız?


Muharrem Ergül: Şimdi yeni bir yılın içerisine girdiğimiz günler olması sebebiyle, Beykoz’da yaşayan tüm hemşerilerimin, İstanbulluların, Türkiye’de yaşayan tüm yurttaşlarımızın ve Türkiye dışında yaşayan Doğuş Haber’i takip eden dostların yeni yıllarını tebrik ediyor, 2010 yılının herkes için sağlık, mutluluk ve barış içerisinde geçmesini diliyorum.
Öncelikle size teşekkür ediyorum, bunu genellemek istemeden şunun için söylüyorum, basında bir takım yanlış algılara neden olacak çokça işler yapılıyor. Ama siz bunu hiç yapmamaya en az yapmaya özen gösteriyorsunuz. Bu yüzden teşekkür ediyorum. Bir kuyumcu titizliği ile hareket ettiğinizi biliyorum. Ayrıca büyük sanatçı Ali Taygun’un cenazesine katıldığınızı okudum. Ali Taygun’u herkes tanımaz. Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli sanatçılardandır. Geçtiğimiz günlerde kendisiyle ilgili Taraf gazetesinde haber çıktığında da çok mutlu olmuştum.
Hayatımın bütün evrelerinde ülkemizin standartlarının değişmesinin kültürel kalitesinin değişmesiyle doğru orantılı olduğuna inandım. Eğer bu ülkede insanlar gerçekten kültür dediğimiz şeyin ne olduğunu anlayıp, bunu hayatlarıyla içselleştiriyorlarsa, her alanda kıymetli, iyi ve doğru işler yaparlar.
Ben devlette 30 yıl görev yaptım. Görev yaptığım yıllar içerisinde her şeyim ortadadır. Her şeyim açıktır. Bir tek soruşturma geçirmemiş ve ceza almamış bir kamu görevlisiyim. Ve bunu övünerek söylüyorum.
Beş yıllık Belediye Başkanlığım süresince elimden geleni yaptığımı düşünüyorum. Bunun takdiri de Beykozlularındır. Ben Belediye Başkanlığımda da kültür adamı gibi davrandım. Çünkü Belediyelerde yaşadıkları kentin öncelikle kültürel değerlerini kalkındırmaya çalışılmalıdır diye düşünüyorum. Benim kendi dönemimi değerlendirmem tabi zor, bu değerlendirmeyi Beykozlular daha sağlıklı yaparlar.
Ha bu günkü yönetimi değerlendir diyorsanız da, hatırlayacağınız gibi ben kendimden önceki Belediye Başkanları ile ilgili hiç söz etmedim. Benden önceki arkadaşlarım görev yaptılar. Değerlendirmesini halk yapmıştır. Benden sonraki arkadaşımda görevini yapıyor, o değerlendirmeyi de zamanı gelince yine halk yapacaktır. Ve bu günde genel olarak halk o değerlendirmeleri çok iyi yapıyor. Kısaca Ben hiçbir Belediye Başkanı arkadaşım hakkında konuşmadım, yanımda ve mecliste de konuşulmasına izin vermedim. Derseniz ki sizin hakkınızda bugün konuşuyorlar, olabilir konuşsunlar onunda değerlendirmesini halk yapar.
Belediye Başkanlığı görevi onurlu bir görevdir. Bu görevi 5 yıl onurumla, şerefimle yaptığımı düşünüyorum.
Şimdi bambaşka bir kulvarda gibi gözükse de değilim aslında, ben hayatımın bütün döneminde önem verdiğim kültür çalışmalarını bundan böyle Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yapmaya çalışacağım. Sayın Bakanımız İstanbul’a geldiğinde beni aradılar, benimle çalışmak istediklerini söylediler. Bende tabi İstanbul’da olmak kaydıyla memnuniyetle olacağını kaydettim. Çünkü ben İstanbul dışında, Beykoz’dan çok fazla uzaklaşmak istemiyorum. Ama haftada bir iki gün Ankara’ya gidip gelerek yine burada göreve devam edeceğim. Otuz yıldır aynı evde oturuyorum, halende oturmaya devam ediyorum. Dolayısıyla da Beykoz’da denizi görmekten uzaklaşmak istemiyorum.


Doğuş Haber: Sayın Bakan Ertuğrul Günay ile ilgili bölüme geçecektim ama siz daha önce bahsetmeye başladınız. Konuya tam girmeden size mahsus özel bir cümleniz vardı, şehirleri kültür adamlarının kurmasıyla ilgili, bunu bir iki cümle ile açar mısınız?


Muharrem Ergül: Şehirleri, mimarlar, mühendisler kurumazlar. Şehirleri kültür adamları kurarlar. Mimarların, mühendislerin kurduğu şehirleri görüyoruz. Bugün İstanbul’u kültür adamları kursaydı bambaşka bir şehir olurdu. Mesela Floransa gerçeği, ressam bir mühendisin eseridir. Dolayısıyla sadece bina kurmak yetmiyor. İçerisinde yaşayan insanların ruhunu da mutlu edecek, yaşayan bir şehir kurmak gerekiyor. Bu anlamda dünyada örnek verilebilecek bir sürü şehir vardır. Sadece mimarlar kurar dersek, işte Kavacık’ın halini görüyoruz. Yaşanabilir şehirleri gerçekten kültür yatkınlığı olan mimarlar, mühendisler daha iyi kurar. Ben yine ayı sözü söylüyorum ve sözümdeyim.

Doğuş Haber: Şimdi Sayın Başkan, klasik bir başkan tipinden ziyade, kültür sanat yönü oldukça ağır basan ve bu anlamda engin birikimi olan bir kimliksiniz. Sayın Bakan ile bu yönünüz gözlendiğinde ortak birçok noktanız var. Kültür sanat adına olan bu ortak yönünüzün Sayın Bakan farkında mıydı ve size olan teklifi bu farklılık içerisinde mi yapıldı?


Muharrem Ergül: Tabi tabi, Sayın Bakanımız beni çok iyi tanıyor. Aslında biraz geriye gidip bu günü tahlil edeyim. Sadece Ertuğrul Beyi değil, Ben 2004 yılında Belediye Başkanı seçildiğim zaman, özellikle o yıl Yılmaz Güney, Nazım Hikmet, Hilmi Yavuz, Macar Şair Jozef Atilla adına etkinlikler yaptım.
Bunu neden yaptım biliyor musunuz?
Çünkü bunlar bizim değerlerimizdi. Ve bunu herkesin bilmesi gerekiyordu. Dikkat edin, bu gün o değerlere Türkiye sahip çıkıyor. Yani benim 5–6 yıl önce yaptığım bu gün anlaşılıyor.
Ayrıca, yaptığım bir etkinlikte, Kars-Ardahan-Iğdır Derneği gecesinde sahneden yaptığım bir konuşmamdan sonra Dernek Başkanı bana Başkanım sizi buradan kelepçeyle götürürler dedi. Bu gün düşünülen Demokratik açılım (Kürt Açılımı) meselesine, ben o gün bizim Türkümüz, Kürdümüz, ve Sünnimiz biz hepimiz bir tarağın dişleri gibiyiz demiştim. Bu gün aynı yola geldik. Yani bugün Türkiye’de aklıselim sahibi olan her kez, benim 6 yıl önce söylediklerimi bugün söylüyor. Bundan mutluyum dolayısıyla, bu gün baktığımızda tabi Sayın Ertuğrul Günay’ın şahsında, Ak Partiyi değerlendirdiğimizde, bu gün Ertuğrul bey Ak Partinin felsefesinin dışında farklı bir şey söylemiyor. Yani Türkiye değişiyor, Türkiye dönüşüyor, Türkiye büyüyor bir aşama kat ediyor. Mevcut kavramları bu gün daha iyi anlar hale geliyoruz. Beş yıl önce anlaşılmayanlar bu gün anlaşılıyor. Belki Ertuğrul beyi de beş yıl önce anlayamayanlar bu gün anlıyorlar.
Türkiye çağdaş olması lazım, dini, dili, ırkı, etnik kökeni ve mezhebi ne olursa olsun herkes bizim ülkemizin 1. sınıf yurttaşıdır ve biz onlarla kardeşiz, bunu söylüyorum. Bu gün Türkiye’de ki bütün siyasi partiler, bu ülkenin hayrını düşündüler. Tabi onlar kötü olsun istirler mi, tabiî ki istemezler, Ha siyasi bir kavgadır, tabiî ki olacak, birisi ben daha iyi yaparım diyecek. Dolayısıyla Ertuğrul bey’in izlediği politika ve açılımlar, Türkiye’nin açılımlarıyla paralellik gösteriyor.

Doğuş Haber: Sayın Bakan’ın sizi bir kültür ve sanat adamı olarak tanıyıp sizden yararlanabileceğini düşünerek arayıp böyle bir görev teklif etmesinin Beykoz için gurur verici olduğuna inanıyoruz.

Muharrem Ergül: O konuda ben Sayın Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Bunu görüp, böyle bir görevi teklif etti. Bende seve seve kabul ettim. Neticede bu ülke hepimizin, ülkemize hizmet etmekte ibadettir. Hizmeti yapacağız başka bir şeyde yaptığımız yok.

Doğuş Haber: Sayın Bakandan uzaklaşmamışken, bu görev için sizden ne yapmanızı istedi?

Muharrem Ergül: Sayın Bakan’ın bana vereceği her görevi yapacağım. İstanbul’da ki kültür ve sanat faaliyetlerini, Sayın Bakan adına verdiği talimatlar çerçevesinde takip edeceğim.

Doğuş Haber: Bir dünya vizyonu olan İstanbul’un kültür ve sanat adına gelişmesinde Sayın Bakan’ın beklentisi var mıdır?

Muharrem Ergül: Var tabi. İstanbul biliyorsunuz Türkiye’nin Amiral Gemisi, İstanbul’da Kültürel aktiviteler çok fazla, bu konuda verecekleri görevlerde bulunurken hazırlayacağım raporları kendisine takdim edeceğim. Bu görevi zaten şu anda da yapıyorum.

Doğuş Haber: Sayın Başkan, bu zor gibi görülen ama anlattığınız kadarıyla size hiç zor olmayacakmış gibi görülen göreviniz süresi içinde, Beykoz’un ayrıcalığı olacak mı?

Muharrem Ergül: Hiç kuşkunuz olmasın, biliyorsunuz benim görevimden önce Beykoz’un kültürel kimliği ile ilgili bir çalışma olmamış. Belediye Başkanlığım döneminde bu konuda çok ciddi çalışmalarım oldu. Yine bir kitap çalışmam var. Bittiğinde çok konuşulacak. Benden Beykoz’un Kültür ve Sanatsal anlamda kimlik kazanmasıyla ilgili yardım talep edildiğinde elimden ne geliyorsa sonuna kadar kullanacağımdan kimsenin kuşkusu olmasın.

Doğuş Haber: Sayın Başkan, yeni göreviniz ile ilgili okuyucularımıza aktaracaklarımızı aldık. Görüşmemiz bu kadar detaylı olmuşken, Belediye Başkanı olsaydınız, yapmak istediğiniz çok önemli 3 proje ne olurdu?

Muharrem Ergül: Söyleyeyim ama Olmayan şeyler üzerine konuşmak yanlış olur. Gerekirse söylenir ama bu etik olmaz, arkadaşlara haksızlık yapmış olurum. Beni anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum.

Doğuş Haber: Sayın Başkan yine Belediye Başkanlığınızda bir ilk gerçekleştirdiniz. Özel Kalem Müdürlüğünü yaptığınız bir Belediye Başkanı ile siz Belediye Başkanı olduktan sonra Danışmanınız olarak çalıştınız. Bu konuda ne söylemek istersiniz.

Muharrem Ergül: Ali Zengin Ağabey Beykoz’un yetiştirdiği çok kıymetli insanlardan birisidir. Benim bu konudaki amacım, Ali Ağabeyin tecrübelerinden faydalanmak istedim. Ve bunu kendim için önemli gördüm, Türkiye’de bu tecrübeden yararlanan ilk Belediye Başkanıyım.
Benim kimseye karşı kıskançlığım ve düşmanlığım yoktur. Bana karşı düşmanca husumet besleyenler inşallah bundan vazgeçerler. Ben burada onlar gibi davranamam, benim üslubum böyle değil, ben her şeyin barış, kardeşlik ve dostluk çerçevesinde geçmesini dileyen birisiyim.
Son olarak size bir mısra söyleyeyim, bunu aman doğru olarak eksiksiz yazın ve ne anlama geldiğini anlamayan olursa bana lütfen sorsun.

“ Ne Harabi, ne Harabatiyim
Kökü, mazide olan Atiyim. “


Benim siyasetle uğraşan kardeşlerime, dostlarıma bir tavsiyem var. Siyaset çok geçici bir meşgaledir. Siyaset üzerinden insanlara düşmanlık yapmasınlar. Siyaset yaparken onlar dost kazanamazlar. Bu arada gerçek dostlarını kaybetmemeye çalışsınlar. Bu önemlidir. Siyasette yanınızdakini dostunuz zannedebilirsiniz ama bakmışsınız ki yoktan sebepten size düşmanlık yapar. Siyaset yapanlar dostluk ilişkilerine çok dikkat etmelidirler. Böyle İnsanlar uzun vadede mutlaka başarılı olacaklardır. Ve kazanacaklardır. Gençler bu tecrübelerden faydalanmalıdırlar.
Örneğin, bu söyleşi için bürosunu kullandığımız İsmail Hocaoğlu ile benim siyasi bir dostluğum yok.
24 saat 48 saat sınırsız dostluğum var. Ve bu dostluğumuzu hiç kaybetmiyoruz. Dün nasılsak bu günde aynıyız.
Birlikte geldiğiniz Ekrem Tuncer, ben babasını, dedesini de iyi tanırım. Kendisi Saadet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı, bir kardeşim, bir çocuğum gibi severim. Mesela, Sayın Bakanımızla da benim duygu birlikteliğimiz var.

Doğuş Haber: Sayın Başkanım bizi kırmayıp böylesine içten ve açık sözlerle söyleşi yaptığınız için şahsım ve tüm okuyucularımız adına teşekkür ederken, yeni görevinizi de bu güne kadar olduğu gibi sağlık ve huzur içinde yapabilmenizi diliyoruz.

Muharrem Ergül: Bende röportajın başında da söylediğim gibi
İçtenlikle teşekkür ediyorum. Ayrıca bu güzel ofisini kullanmamıza izin veren İsmail Hocaoğlu ile birlikte gelmenizden mutlu olduğum, Ekrem Tuncer’e de çok teşekkür ediyorum.






15-01-2010 4109 7 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

M.Talat 16-01-2010

KARASAKALOĞLU

Türk silahlı kuvvetlerini saddamın ordusuyla, şahın ordusuyla KIYASLAYAN !! seferberlik daire başkanlığını MÜZE yapalım demeçleri veren bakan günay değilmiydi!!! kavacıktaki başı bozuk yapılanmada başkanın hiçmi suçu yoktu!!! bumudur ? KÜLTÜR ADAMLIĞI?? bu değerli kültür adamlarına ziya paşanın dizeleriyle cevap veriyorum; AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ.... ŞAHSIN GÖRÜNÜR RÜTBE-İ AKLI ESERİNDE anlayana saygılarımla...

Doğuş Haber 16-01-2010

Açıklama

Hamza rumuzlu sayın yorumcu, yorumunuz sadece sizi bağladığı için saygı duymamıza rağmen, şahsınızın dışında çoğul kullanıp genelleme yaptığınız için yayınlanmamıştır.

fatma demir 18-01-2010

kültür bakanlığı gardınızı alın hesapları sıkı tutun..

allahınızı severseniz neyin kültürü o kadar yıl başkan oldu beykoza ne kültür yaptı. bi yalıköye kültür sanattan bahsetti 5 yıl da bi pankart yapıp belediye önüne astırdı yapıyoruz yaptık yapıcaz.. gidiyodu hala yapıcazz dan bahsediyodu.. sonuç ne sıfır.. üstüne beykozu canım o merkezi taş duvarlara döndürdü gitti.. vebali çok büyük çok..

Cengiz GÜNDOĞDU 18-01-2010

EKREM TUNCER NE İŞ ?

KARASAKALOĞLU Bey Paşabahçe Meydanında astığınız bu gazete de de haber olan pankart daha hafızalarda tazeliğini koruyor. NE İŞ ?

M.Talat 18-01-2010

KARASAKALOĞLU

Sayın gündoğdu ben sayın ergülün haberdeki ŞEHİRLERİ MİMARLAR MÜHENDİSLER KURAMAZLAR ŞEHİRLERİ KÜLTÜR ADAMLARI KURARLAR.. lafına cevaben kendisini eleştirdim! şahsiyetiyle ilişkileriyle halen sevdiğim bir kişidir. sevdiklerimin yanlışınıda dile getirecek kadar dürüst davranmak ilkelerimden biridir.pankartla ilgili fikrimi değiştirecek gelişmeyi sayın ergül hiç bir zaman yapmaz!! Bakanla ilgili görüşlerimin her zaman arkasındayım benzer bir mesajı özel kaleminede gönderdim.. Türkiye cumhuriyeti bakanlar kurulu üyesi bir şahıs demeçlerinde milli birliği bütünlüğü vede TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİ rencide edebilecek hususlara azami dikkat göstermek durumundadır. saygılarımla

kofin 05-02-2010

hiç dert etmiyorum...

Çok merak ediyorum; 2009 yılının son aylarında Kültür Bakanlığına sunduğum iç ve dış turizm konsepti ve fotograf sergisi ile ilgili teklifimi Kültür Bakanlığı danışmanları başlangıçta çok olumlu değerlendirip, bizzat telefonla arayıp "Sayın Bakanımızın Danışmanı yazılarınızı ve projenizi çok beğendi, elinize, beyninize sağlık, size nasıl yardımcı olalbiliriz" diye telefonla geri dönmüşlerdi. Ama birden bire M. Ergül'ün müsteşar olacağı günlerde , bu görüşleri olumsuz yönde 180 derece değişmişti.

Acaba M. Ergül'ün sözünü ettiği İstanbul raporlarıyla mı Kültür Bakanlığına hakkımda olumsuz etki etti?

Sadece merak ediyorum ama yemin ederim hiç dert etmiyorum...

MERT ALİ 07-02-2010

BAŞARIR

SAYIN OZAN DERVİŞ, YAZDIKLARIMI YAYINLAMANIZ DİLEĞİYLE YAZIYORUM.
ÖNCELİKLE İKİ KÜLTÜR ADAMI BULUŞTU BAŞLIĞINIZ SON DERECE YANLIŞ. SİYASET İŞTE BU OZAN BEY. HİÇBİR KÜLTÜR ALTYAPISI VE İHTİSASI OLMAYAN HUKUKÇUDAN KÜLTÜR BAKANI, HİÇBİR ZAMAN TİYATRO TOZU YUTMAMIŞ ADAMDAN TİYATRO MÜDÜRÜ YAPAR.KÜLTÜREL GELİŞMENİN EN KESTİRME VE ETKİLİ YOLU, OKUMAKTIR. OKUMA ALIŞKANLIUĞININ ARTIRILMASI BUNUN İÇİN OLMAZSA OLMAZDIR. SAYIN ERGÜL BEŞ YIL BOYUNCA OKUMA ALIŞKANLIĞI SON DERECE DÜŞÜK BEYKOZDA BUNU GELİŞTİRMEYE DAİR TEK BİR PROJE YAPMAMIŞTIR. SAHİBİ MİGROS OLAN BİR TİYATRO BİNASI YAPMIŞ VE DEVLET TİYATROLARINA VERMİŞTİR. TİYATRO BİLİNCİ ZAYIF OLAN BEYKOZLUYA BU BİLİNCİ ARTIRMAK İÇİN HİÇBİR ŞEY VERMEMİŞTİR. NAZIM HİKMETTEN ŞİİR OKUMAKLA HALKÇI, MEHMET AKİFTEN OKUMAKLA VATANSEVER OLUNMAZ. ASLOLAN BUNU İÇİNDE YAŞAMAKTIR. ŞEHİRLERİ KÜLTÜR ADAMLARI KURAR, DOĞRU. AMA SAYIN ERGÜL SİZ KÜLTÜR ADAMI DEĞİLSİNİZ Kİ.SADECE BEYKOZLUYA BUNU YUTTURDUNUZ. SİZ EDEBİYATÇI MISINIZ, HAYIR. TİYATROCU YADA SİNEMACIMISINIZ, HAYIR. HEYKELTIRAŞ, YADA MÜZİSYEN MİSİNİZ, HAYIR. BİR ÜNİVERSİTENİN BİR SANAT BÖLÜMÜNDE BİR PROFMUSUNUZ, HAYIR. E O ZAMAN BU KÜLTÜR ADAMLIĞI NEREDEN GELİYOR. SAYIN ERGÜL SİZ BİR EĞİTİMCİSİNİZ, AMA DÖNEMİNİZDE BEYKOZ BU KONUDADA YERLERDEYDİ. AKILDA KALAN TEK BİR EĞİTİM PROJENİZ DE YOK. SAYIN ERGÜL ASLOLAN GÖKKUBBEDE BİR HOŞ SADA BIRAKMAKTIR. AMA HEM VALLAHİ HEM BİLLAHİ BEYKOZUN KUBBESİNDE BİR HOŞ SADA BIRAKAMADINIZ. HUKUKÇU BİR KÜLTÜR BAKANINA DANIŞMANLIĞINIZ HAYIRLI OLSUN.

Toplam 7 yorum bulundu. 1-7 arası listeniyor.
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 493
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 467
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 471
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 399
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 418
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 388
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 412
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 455
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1069
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 923
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 785