ÖĞRETMEN EVİNDE NELER OLUYOR

14-09-2006 6922 Yorum yok. Yorum Ekle

Geçtiğimiz günlerde, Sabancı Öğretmen Evinden, çalındı denilen yüksek miktardaki para olayının ardından, şimdilerde ise, yapılmış olan fotoğraf ihalesinin iptal edilmesiyle ilgili, dedikodular gazetemize kadar uzandı

Anadoluhisarı Sabancı Öğretmen Evinde, üyelerine sunulan hizmetin gerisinde, yaşanan dedikodular dinmek bilmiyor. Öğretmenlik mesleği gibi kutsal bir mesleği icra eden eğitimcilerin yöneticilik yaptığı, yine eğitimcilerden oluşan ayrı bir üst yönetim kadrosu bulunan ve tüm bunların sonrasında, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne direkt bağlı olan, bu kurumda halen dedikoduların bitmemesine bizlerde şaşırıyoruz.

Yargıya intikal etmiş olan ve neticesi beklenen, çalıntı para ile ilgili kurum içinden veya üst makamlarından hiçbir bilgilendirme gelmemişken, birçok etkinliğini basınla paylaşan kurum, böylesine önemli bir konuda, ilçe yerel basınına bilgi verme gereği duymamıştır.

Geçtiğimiz senelerde, aynı kurum yönetiminin yaptığı uygulamalarda, ciddi sıkıntılar olduğu iddialarına karşılık, kurumun müdürü ile karşılıklı görüşüp, gazetemize intikal eden sorunları, soru cevap şeklinde okuyucularımız ile buluşturmuştuk. Biz sadece sıkıntıyı ortaya koyup, bu sıkıntılar ile ilgili açıklık getirilmesi gereken sorularımızı sorup, aldığımız cevapları da orijinal şeklini bozmadan okuyucularımız ile buluşturma görevi yaptık. Zira konu ile ilgili önlerine sunulan bilgileri değerlendirecek olan okuyucularımızdır.

Kurumun geçtiğimiz ayın sonlarında yapılan fotoğraf ihalesinin, iptal edilmesi ile oluşan gelişmeleri, okuyucularımıza her zaman olduğu gibi sağlıklı bir bilgilendirmeyle aktarmak istediğimizden, geçmişte olduğu gibi kurumun yetkilisini aradık.
Yetkilinin izinde ve şehir dışında olması sebebiyle, vekilinden ve konu ile ilgili yardımcısından bilgi taleplerimiz klasik usul ile red edildi. Yapılan açıklamada bu konuda sadece tatilde olan müdürün açıklama yapabileceği belirtildi. Bu net açıklamadan sonra Öğretmen Evinin bağlı olduğu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü ile yaptığımız görüşmede, bu kurum her ne kadar bize bağlı olsa da ihale yetkisinin olduğunu belirterek, kendilerine yazılı belge ile yapılan şikayetleri değerlendirebileceklerini belirtti.

Değerli okurlarımız konu olabildiğince net ortada, kurum müdürüm tatilde ben konuşmam diyor, üst makamı bana belge ile gelindiği zaman belgeyi değerlendirmeye alırım diyor. Bu durumda yine geçmişte olduğu gibi, kamuoyu vicdanını rahatlatmak üzere eğer muhatap bulabilseydik, kurum yetkilisinin aydınlatmasını isteyeceğimiz sorularımızı aktarıp aldığımız cevapları da sizlere aktaracaktık.

Biz yinede okurlarımızın konu hakkında net bilgilenmeleri için bize intikal eden bilgileri muhatabımıza soru soruyormuş gibi size aktaralım, ister kurumun yetkilisi geldiğinde cevaplasın, ister üst makamı yazımızı belge kabul edip konuyu değerlendirmeye alsın.

Ağustos ayının sonlarında yapılan fotoğraf ihalesi ile ilgili gelişmeleri kafa karıştırmamak için madde madde aktarıyoruz;


-Ağustos ayının sonlarında birçok firmanın katılımıyla, ilgili kurum tarafından kendi tesislerinde yapılan ihale sonrasında, tüm katılan firmaların huzurunda kapalı olan zarflar açıldığında en yüksek bedel bildiren firmalardan birisine 67.000.00 YTL (atmış yedi milyar) ihalenin kaldığı açıklanıyor. Her şey görüntü itibarıyla da net olmasına karşılık, firma adına ihaleye katılan kişiye de, ihale kazandıkları söyleniyor.

-İhale yapılana kadar hiçbir olumsuzluk açıklanmadığı için, her şey kuralına göre olmuş ve geçmiş yıllara göre olabilecek en yüksek rakam ile ihale sona ermiş.

- Sonrasın da kazanan firma adına ihaleye giren kişinin yetki belgesi yok söylentileri noterden tasdikli belge ile çürütülmesine karşılık, kurumun tamamen şahsi tasarrufu gibi görülen sebeplerden ihale iptal ediliyor ve tarafların hepsine resmi tebligat yapılmadan, bir gazeteye yeni ihalenin ilanı veriliyor. Bu ilanda da hiç alışık olunmayan maddeler bulunuyor, bir yıl içerisinde zam talebinde bulunulmayacak ve en çarpıcı olanı ise, “paranın dışında başka unsurlarda aranacaktır” kafa karıştıran bu para dışındaki unsurları bizde merak etmiyoruz desek yalan olur.

Belirgin şekilde anlatmaya çalıştığımız ihale konusundan sonra yaptığımız araştırmada ilginç tespitlerle karşılaştık, onları da sizlerle madde madde aktarıyoruz.

- ihaleye; girecek firma şartname alırken vasıfları kontrol edilerek şartname almalı ve ihale öncesinde bunlar son kez kontrol edilip, sonrasında ihaleye girmesi gerektiği genel olarak bilinmesine karşılık, bu ihalede tamamen tersi yapılmış, ihale yapılıp bittikten sonra taraflara tebligat yapmadan iptal edilmiş. 67 milyar gibi yüksek bir rakamı yakalamış ihale yeniden yapılırken açılış kaç paradan başlayacak merak konusu.

-En önemlisi iptal edilen ihalede suç işleniyor mu, buna bağlantılı olarak ta, eksik evrakların ihaleye girmeden önce kontrol edilmemesi de, ikinci bir suçu da beraberinde getiriyor mu?

-Geçmiş dönemlerde sözleşme süresi biten firmalara, yeni sözleşme yapılıncaya kadar çalışma izni verilirken, bu dönem sözleşmesi yeni biten firmaya, yapılacak yeni sözleşme tarihine kadar çalışma izni verilmeyip, fotoğraf ve video çekim ihtiyacı olanlara kendi olanağınızla ihtiyacınızı görün açıklaması yapıldığı iddia ediliyor.

- Oysaki, geçmişte mayıs sonunda yapılması gereken ihalenin, ağustos sonlarında yapılması ile aradaki süreci sözleşmesi dolan firmanın kullandığı bilinmekteymiş. Bu da kafalarda bu süre hangi anlaşmaya sadık kalınarak kullanıldı sorusunu oluşturuyor. Kaldı ki, düğün sezonunun zaten mayıs ve ağustos ayları içerisinde olduğu göz önüne alındığında, sözleşmesi biten firmanın hangi şartlarda çalıştırıldığı bilinmemesine karşılık, ciddi anlamda kayırıldığı varsayımı ortaya çıkmakta. Tabi ki ihaleyi kazanan firma ağustos ayından sonra işe başlamış olsa, genel düğün sezonunu atlatmış olarak, ölü bir sezonda işe başlamış oluyor.

-ihalenin 67.000.00 YTL olarak son bulması geçmişe yönelik soru işaretleri doğurmakta, örneğin ihalenin 6 milyar(eski deyim) olduğu dönemde de fotoğraflar 5 milyondan (eski deyim) video 200 milyondan(eski deyim) verilmekteydi, şimdi 67 bin YTL olmuş ihalede fotoğraf ve video ücretleri aynı. Rakamlar arasındaki çelişki kurumun ciddi olarak ekonomik kaybını göstermekte. Bu sürecin sorumluluğu kimin üzerinde olacak.

-Sözleşmelerdeki, salona yabancı fotoğraf ve video çekimi olmayacak maddesi olmasına karşılık, kendi fotoğrafçımızı ve videocumuzu kullanmak istiyoruz diye verilen dilekçeler kabul edilerek, kurum sözleşme dışı davranmış gibi görülmüyor mu,

-Kurum Müdürünün, ihaleyi yapmak için tatilden geldiği ve sonrasında yaptığı ihaleyi iptal edip yeniden tatile gittiği ne kadar doğrudur.

- Kurum Müdürü işlettiği kurumun yönetim kuruluna ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne ihale konusunda bilgi verdimi.

-İhalenin iptal edildiği kazanan firmaya tebliğ edilmeden, yeni ihale için gazete ilanı vermek ne kadar doğrudur.

-Düz bir eğitimci veya yönetici olan kişinin 67 bin YTL gibi yüksek bir rakamı, bu denli yönlendirmesi, bürokratik açıdan doğrumudur.

-Olası bir varsayımdan yola çıkarak, ihaleyi kazanan firma sahibi, öğretmen evi gibi bir işletmenin halesini kazanmış olmanın sevinci ile sezona çok zinde ve dinlenmiş olarak girmek için, çalışanlarını tatile çıkarıp, kendiside yurt dışında tatile gittiğini düşündüğünüzde, gelirken yapacağı işle ilgili olarak binlerce dolarlık teknik malzemeyle işinin başına döndüğünde yaşadığı şokun faturası kime mal edilebilir.



Gazete olarak amacımız kurumların ve kişilerin yıpranmasından yana değiliz, bu kurum ile ilgili geçmişte de yaptığımız haber ile, konulara bakış açımızı net ortaya koymuştuk. Gönlümüz karşımızda muhatap bulup sorularımızı net muhatabına sormaktan yanaydı. Okurlarımızın konu üzerine aydınlanmaları açısından haberimizi yaptık, ilgili kurumdan her hangi bir açıklama gelirse, onu da hemen yayınlayacağız.



-





-




14-09-2006 6922 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 493
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 467
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 471
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 399
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 427
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 388
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 419
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 455
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1069
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 924
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 785