BAYRAM HOCA'NIN MOHAÇ GÖZLEMLERİ

14-09-2011 2617 2 yorum. Yorum Ekle

15. Uluslar arası Macaristan Mohaç Halk Dansları Festivaline katılan Beykoz Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Halk Dansları Topluluğu Genel Koordinatörü Bayram Yıldız, gerçekleştirdikleri kültür gezisi anılarını okuyucularımız ile paylaştı.

15. Uluslar arası Macaristan Mohaç Halk Dansları Festivaline katılan Beykoz Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Halk Dansları Topluluğu Genel Koordinatörü Bayram Yıldız, gerçekleştirdikleri kültür gezisi anılarını okuyucularımız ile paylaştı. Kendisine okuyucularımız adına teşekkür ederiz.


15.ULUSLAR ARASI MACARİSTAN MOHAÇ HALK DANSLARI
FESTİVALİ ve İZLENİMLERİM

Beykoz Belediyesi Halk Dansları Topluluğu dansçıları 16 Ağustos 2011 Salı günü sabah Belediye Başkanlığı önünden velilerimiz, Belediye Başkanı ve Meclis üyeleri ile birlikte Macaristan'a yolcu edildiler.
Başkan yardımcısı Nevin Çalışkan ve Bayram Yıldız sorumluğunda 31 Dansçı ve 5 idareci ile birlikte saat 9.30'da otobüs ile yolculuğumuz Yunanistan üzerinden Makedonya ve Sirbistan üzerinden Macaristan'a doğru yola çıkıldı. 17-20 Ağustos 2011 tarihleri arasında yapılacak olan festivale; Macaristan, Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Japonya, Makedonya, Rusya, Gürcistan halk dans toplulukları katıldı.
17 Ağustos 2011 Festivalin 1. günü Mohaç belediye meydanında çok iyi şekilde karşılandık. Daha sonra kız dansçılarımız ve erkek dansçılarımız kolej adı verilen öğrenci yurtlarına yerleştirildi. İlk gün Mohaç belediyesi ziyaretinin ardından, Mohaç Meydan Savaşının yapıldığı anıt mezarı gezildi. Orada geçen tarihi olayların ve savaşların müze yetkilisi bir tarihçinin anlatımıyla Türkçeye çevrilerek dansçılara anlatıldı. Dikkatimi çeken burada bulunan ahşap mezar taşı ve başlıkları oldu. Özellikle ağaçtan mezar başlıkları Macaristan ve Türkiye olmak üzere dünyada bu iki ülkede mevcuttur. Mezar başlıkları ülkemizde ölen kişinin statüsü, kimliği, medeni durumu, sosyl konumu vs. anlatır. Mohaç şehrinde gördüğüm bu durum iki ülkenin mezar taşlarının dili ortak kültürel miras değerleridir. 18 Ağustos 2011 Festivalin 2.günü Zigetvar gezisi gerçekleştirildi. Saat 10:00'da Türk-Macar Dotluk Parkı ziyareti ardından Zigetvar Kalesi,Zigetvar Meydanı,Zigetvar Kilisesi gezildi havuz programının ve Romanya,Gürcistan'ın ardından Türkiye olarak Belediyemiz halk dansları ekibinin Denizli ve Karadeniz yöresi gösterileri ardından dansçılarımız büyük ilgi ve sempati görmüştür.

19 Ağustos 2011 Festivalin 3.günü sabahı saat 09.30'da Mohaç Belediye Başkanı Beykoz delegasyonu Mohaç belediye başkanlığı salonunda 1 kız, 1 erkek mahalli kıyafetle katıldı. Saat 10.30'da Tuna nehri tekne gezisi yapıldı. Öğle Mohaç şehir turu ardından Mohaç meydanı ve Mohaç Kiliselerinin ziyareti saat 15:30'da Sombereg kenti ziyareti yapıldı. Macaristan'ın "Ekmek Bayramı" ritüelleri ve kutlamaları ile Japonya'nın halk dansları gösterisi ve Belediyemiz halk dansları topluluğunun Denizli ve Karadeniz yöreleri gösterisinin ardından akşam eğlence programı ile ülke kültürlerinin kaynaşmasına yönelik etkinlikler gerçekleştirildi.20 Ağustos Macarlılar için çok önemli bir gün olarak kutlanmakta ve onlar için 3 önemli durum söz konusu, Macar Ulusunun Kurtuluş günü olarak kutlanır. İlk Macar Anayasasının kabul edildiği gün, Ekmek Bayramı, günü olarak önem taşır.Festivalin 4.günü 2010 yılının Kültür başkentleri seçilen ve Macaristan'ın 4.büyük şehri olan Pecs şehri tarihi ve özellikle Osmanlı döneminden kalan Kavalalı Hasan Paşa Camii ve Mehmet Paşanın yaptırdığı hamam gezileri ile şehrin diğer tarihi mekanları gezildi. Öğle yemeğinin ardından tekrar Mohaç şehrine geri dönüldü. Saat 17:30'da belediye başkanlığı önünde her ülkenin kısa 3 dakikalık gösteri ve seremoninin ardından saat 20.00 da tüm ülkelerin gösterilerini sunacağı mistik bir mekanda 15. Uluslar arası Macaristan Mohaç Halk Dansları Festival gösterisi gerçekleşti. Belediyemiz halk dansları ekibinin final gecesinde Ardahan yöresi halk oyunları ekibinin gösterisi, Aşuk-Maşuk ve tüm dansçıların sahnede final alarak gösteri esnasında Türk bayrağı, belediye flaması, Türkiye tabelası ve İngilizce kulüp isim tabelamızla sahnede toplu ve görkemli bir final yapıldı. Bu finalin ardından Belediye başkan yardımcısı Nevin Çalışkan ödülümüzü almak üzere sahneye davet edildi. Beykoz Belediyesi Halk Dansları Topluluğumuz olağan üstü başarılı bulundu.Unutamadığım en güzel anlardan biri şahsıma da Mohaç belediye başkanı tarafından ayrı bir ödülün verilmesi beni çok etkiledi. Bu nedenle şahsım adına hocalarımı ve dansçılarımı tekrar tekrar tebrik ediyorum.
2010 yılında da Macaristan'ının Pecs şehrine belediyemiz sanat müziği gurubu ile birlikte halk dansları topluluğumuzdan küçük bir gurupla katılmış olup 2. kez bu ülkeyi görme fırsatını buldum.
Festivalin 5.günü Budapeşte'yi gezen topluluğumuz Atatürk caddesi, Buda ve Peşt'i birbirine bağlayan Aslanlı köprü ile birlikte Osmanlı, Roma, Alman ve Macar tarihine beşiklik eden tarihi mekanları gezerek olağan üstü mistik bir ortanda tarihe tanıklık etmenin gururunu yaşadılar. Beykoz Belediyesi Halk Dansları Topluluğu en başarılı ekip ve festival ödülleri ile birlikte 22 Ağustos 2011 tarihide ülkemize geri döndüler. Dost ve kardeş belediyeler işbirliği çerçevesinde Türk-Macar Dostluk Derneği'nin kurulması, spor kulüpleri arasında karşılıklı sportif faaliyetlerin oluşturulması ile halk dansları ve müzik koroları arasında ortaklaşa programlar düzenlenmesi için karşılıklı işbirliği niyetleri dile getirildi.
Böylece dansçılarımız kendi kültürel mirasını ve tarihini, örf ananelerini, müziğini,danslarını ve değerleri sergileme olanağını bulmuş; bununla beraber Macaristan'ın ülke tarihlerini, gelenek göreneklerini,yaşayış biçimlerini yerinde görerek , geçmiş ile gelecek kuşaklara önemli ve doğru tarihi bilgi ve katkı sunacaklarına eminim bu kültür elçilerini bir kez daha kutluyorum.


Kültürel anlamda bize bu olanağı sağlayan Belediye başkanımız Yücel Çelikbilek beye, Nevin Çalışkan Başkanımıza, Lale Enç Kulüp Kaşkanımıza, kültür bölümüne ve meclis üyelerimizin hepsine ayrı ayrı dansçılarım ve öğrencilerim adına teşekkür ediyorum. Saygılarımla.

BAYRAM YILDIZ




14-09-2011 2617 2 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

Beykozlu Fahri 14-09-2011

KÜLTÜR ELÇİLERİNE SELAM

Beykoz belediyesini ve Halk Dansları Topluluğunu tebrik ediyorum.Dünyanın sayılı festivalleri arasında bulunan bu festivalde ülkemizi ve Belediyemizi temsil eden dasçılarımıza ve hocalarımıza sonsuz teşekkür ederim :)Beykoz adına güzel şeylerde oluyormuş.Başarılar

Kadir 15-09-2011

Tebrikler

Beykozun adını yurt dışında duyurdukları için emeği geçen herkese ve özellikle belediye başkanı yücel beye, kafile başkanı nevin hanıma, kulüp başkanı lale hanıma ve halk dansları eğitmeni bayram hoca ile tüm kafileye eteşekkür ediyorum.

Toplam 2 yorum bulundu. 1-2 arası listeniyor.
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 575
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1072
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 532
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 443
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 495
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 437
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 635
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 493
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1114
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 975
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 839