BİR SİT’TİR ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR

14-01-2018 2076 1 yorum. Yorum Ekle

Beykoz'un makus tarihinde adından sıkça söz ettiren SİT kanununun askıya alınması veya yapılabilecek en iyi ve Beykozlunun yarına olan düzenlemelerin yapılması için imza kampanyası başlatıldı.

Beykoz Çankırılılar Derneği'nin öncülüğünde başlatılan imza kampanyası yine Çankırılılar Derneği'nin Ortaçeşme de ki merkezinde Beykoz Basınına tanıtılırken, Beykoz Çankırılılar Derneği Başkanı Bilal Karabacak'ın davetiyle toplantıya Beykoz Muhtarlarından Kavacık Mahalle Muhtarı Yusuf Kesici ve Çamlıbahçe Muhtarı Necmettin Kahveci, Beykoz İl ve Bölge Dernekler Birliği üyesi Beykoz Sivaslılar Derneği Başkanı Mustafa Demir ve Beykoz Ordulular Derneği Başkanı İbrahim Özdemir toplantıya katılan isimler oldu.


Toplantı Bilal Karabacak'ın açılış konuşmasıyla başladı. Karabacak davetini kırmayarak kendileriyle beraber olan muhtarlara, dernek başkanlarına ve yerel basına teşekkür ederek, derneklerin asıl amacının bu tip girişimler yaparak vatandaşların refah seviyesinin arttırılmasında etkin rol oynanması gerektiğinden söz etti.



Çankırılılar Derneği Başkan Bilal Karabacak'ın konuşmasının ardından Kavacık Mahalle Muhtarı Yusuf Kesici hazırlanan basın açıklamasını okudu. Basın açıklamasının okunmasının ardından toplantıya katılanlar imza kampanyasına imzalarını atarken, kampanyanın genişletilerek yayılacağı dile getirilirken, kampanya kapsamında bir buçuk ay gibi bir sürede 150 bin imzayı hedeflediklerini belirtildi.

Basın açıklaması

MEVCUT İMAR MEVZUATI BEYKOZ’A VURULMUŞ BİR KELEPÇEDİR!

Beykoz’un SİT alanından çıkartılarak Boğaziçi İmar Kanunu’ndaki bina taban oturumunun ve kat adedinin arttırılması için bir imza da sen at…

Beykoz Çankırılılar Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin liderliğinde Beykoz STK’ları ve Beykozluların başlattığı “MEVCUT İMAR MEVZUATI BEYKOZ’A VURULMUŞ BİR KELEPÇEDİR!” imza kampanyası kapsamında, Beykoz’un SİT alanından çıkartılmasını ve Boğaziçi İmar Kanunu’ndaki bina taban oturumu ile kat adedinin arttırılmasını talep ediyoruz…

Paşabahçe, Çiğdem, Çubuklu, Soğuksu ve Rüzgarlıbahçe'nin bir kısmını kapsayan bölge planları İBB Meclisi onaylanmıştır. Planların 2. etabında; Yenimahalle, Kavacık, Göztepe, Göksu, üçüncü etabı ise Paşabahçe, Beykoz Merkez, Ortaçeşme, Çamlıbahçe, Tokatköy, Akbaba, Dereseki, Poyrazköy ve Anadolufeneri'ne kadar olan Boğaz kısmını kapsamaktadır. Bu planlar İBB Meclisi’nde beklemektedir.

Beykoz genelindeki bina arsalarının 500 metrekarenin altında olması ve ilçenin SİT alanında kalması nedeniyle, mevcut İmar Kanunu ve İmar Planlarından olumsuz yönde etkilenilmektedir.

Mevcut imar planlarına göre konut alanlarında kat oturum alanı yüzde 15, ticaret+konutta yüzde 25 olarak verilmektedir. Mevzuatın bina oturma alanlarını dar tutması ve konut alanlarına 3 kattan fazla izin vermemesi nedeniyle, 250 binlik nüfusluk Beykoz’un yüzde 80’i mağdur durumda kalacaktır.

BEYKOZ’DA PLANLANAN ALAN BOŞ DEĞİLDİR!

Beykoz’un büyük bölümü 50- 60 yıllık geçmişi olan bir yerleşimdir. Bu yerleşim tüm kamu idarelerinin bilgisi ve gözetimi altında oluşmuştur. Aynı zamanda yerleşimlerin kamu idaresince tanınmasına dair bir problem de bulunmamaktadır. Zira mahallelerimizde kamu hizmetleri görüldüğü gibi, muhtarlık v.b. kamu idaresine ait kurumlar da tesis edilmiştir. 2B’ye giren alanlarda tapular verilmiştir.

Planlama alanında getirilen yapılaşma hükümleri; alanın mevcut dokusu, yerleşimci profili, mekânsal ve fiziksel özellikler gözetilmeden, boş alanda plan yapılıyormuş gibi getirilmiş hükümlerdir. Bu plan yaklaşımı sıkıntılara neden olmaktadır.

Planlama alanlarının bazılarında Kentsel Dönüşüm Alanı, Özel Proje Alanı gibi alanlar tanımlanmıştır. Ancak bu alanlarda halihazırda yaşayan insanların hak sahipliği, mahallelerdeki tarihleri, komşulukları belirsizliğe bırakılmaktadır. Mevcut binalarımıza ilişkin herhangi bir plan notu, plan hükümlerinde yer almamaktadır.

Planlama alanlarında çok sayıda bina; okul alanı, park alanı, sağlık tesisi v.b donatı alanlarında kalmaktadır. Beykozluların mahallelerinde kalmasına veya devamındaki uygulamalarda haklarının nasıl korunacağına dair düzenleyici kararlar yoktur.

Mevzuatla getirilen yapılaşma hakkında sosyal mekânsal şartlar dikkate alınmamış, mevcut yerleşimcilerin sürece uyumuna dair bir mekanizma, organizasyon modeli, kamu idaresinin uygulamalarını yönlendirecek kararlar getirilmemiş, uzun vadede alandaki kullanıcı profilini değiştirecek süreçlerin önü açılmıştır. Beykoz’un gelecek nesilleri, ailelerinin ve hatırlarının yaşadığı sokaklardan koparılma tehlikesiyle karşı karşıyadır!..

Beykoz’a kelepçe vuran bu mevzuatın değiştirilmesi sürecinde, Beykoz Belediyemize, İstanbul Büyükşehir Belediyemize, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, Hükümetimize, Türkiye Büyük Millet Meclisimize ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a güvenimiz tamdır…

Beykoz STK’ları Beykozlular…

Anahtar Kelimeler : Beykoz Çankırılılar Derneği,Sit,Bilal Karabacak,Beykoz



14-01-2018 2076 1 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

İbrahim gültekin 14-01-2018

İstek

Birlik adına bük başarı amma bu sorun sadece arazisi olanların sorunu değil beykozun genel sorunu dolayısı ile kaymakamlıktan müsade alıp ki onay verir bütün merkez meydanlara yaymak ben gönüllü olurumzopehigu

Toplam 1 yorum bulundu.
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 594
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1081
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 547
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 448
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 506
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 457
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 655
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 504
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1124
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 987
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 850