Dünü, Bugünü ve Yarınıyla Beykoz Masaya Yatırıldı

09-12-2019 2861 Yorum yok. Yorum Ekle

Alanında uzman 107 akademisyenin katılımıyla, tüm yönleriyle Beykoz’un konuşulduğu “Beykoz Sempozyumu” Kavacık Limak Otel’de gerçekleşti.


6-8 Aralık tarihlerinde gerçekleşen sempozyumda; sanattan spora, tarımdan sanayiye tüm yönleriyle Beykoz konuşuldu. Beykoz tarihinde ilk olmasıyla oldukça önemli olan ve üç gün gerçekleşen sempozyuma Beykozluların ilgisi büyüktü.


Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın’ın ev sahipliğinde 6 Aralık günü gerçekleşen açılış öncesi Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay’ın küratörlüğünde Engin Çağman’ın katkılarıyla “Osmanlı Arşiv Belgelerinde Beykoz”, Şefik Memiş’in katkılarıyla “Kartpostallarda Beykoz” ve Gökhan Aydın’ın katkılarıyla “Beykoz Karakulak Fiskal Pulları” Sergisi ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Sempozyum Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun yaptı. Coşkun konuşmasında, alanında uzman 107 akademisyenin katılımıyla gerçekleşecek Beykoz Sempozyumu hakkında bilgiler aktardı.


Prof. İsmail Coşkun’un ardından Beykoz Belediye Başkanı ve Sempozyum Başkanı olan Murat Aydın, Beykoz tarihi açısından oldukça önemli olan Beykoz Sempozyumunu gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.


Beykoz Belediye Başkanı ve Sempozyum Başkanı Murat Aydın’ın konuşmasının ardından Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı’da günün anlam ve önemini bildiren bir konuşma yaparak herkesi selamladı. Protokol konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumuna geçildi. Açılış oturumunda Prof. Dr. Korkut Tuna moderatörlüğünde Prof. Dr. Önder Küçükerman, Prof. Dr. A. Uğur Tanyeli, Prof. Dr. Yücel Bulut ve Prof. Dr. Haluk Oral sunumlarını gerçekleştirdi.    


6-8 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen sempozyumda açılış oturumu dahil 17 oturum düzenlendi. Oturumlar Limak Otel’in sempozyum için özel olarak hazırladığı Ahmet Mithat Efendi ve Orhan Veli Kanık salonlarında gerçekleşti.


Beykoz’da kültür ve sanata olan ilgisiyle bilinen 5. Dönem Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül’ün moderatörlüğünü yaptığı Beykoz: Mesire Alanları, Kasırlar, Korular ve Sular oturumunda Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, Prof. Dr. Davut Hut, Doç. Dr. Zafer Atar ve Dr. Engin Kırlı sunumlarını gerçekleştirdi.


Sempozyum boyunca birçok akademisyen araştırmaları çerçevesinde sunumlarını gerçekleştirirken, Beykoz’u doya doya yaşayan, Beykoz Spor Kamuoyu’nun yakından tanıdığı Doç. Dr. Mehmet Yorulmazlar Beykoz’da Sporun Tarihi oturumunda Beykozlularla birlikte oldu.


Beykoz’un geleceği konulu son oturumun gerçekleşmesiyle Değerlendirme ve Teşekkür bölümüne geçildi. Değerlendirme ve Teşekkür bölümünde Sempozyum Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun ve Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın birer konuşma yaptı.


Tertip Komitesi Başkanı İsmail Coşkun yaptığı konuşmada, Belediye Başkanı Murat Aydın’ın mart ayında yapılan seçimlerle ilk kez bu ilçenin başkanlığa geldiğini hatırlatarak, “Yeni seçilen bir başkanın böyle bir sempozyum düzenlemesine gerek yoktu. Ancak kendisi ısrar etti ve sorunları tespit adına bu sempozyumu çok önemsedi. Komitem adına kendisine çok teşekkür ediyoruz” dedi.


Prof. Dr. İsmail Coşkun’un ardından Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın “Beykoz’u konuştuk ama ben daha çok dinledim. Beykoz’un engin geniş tarihini öğrenmiş ve potansiyelini tespit etmiş olduk. Geleceğe emin adımlarla yürüyebilmek için ve etkili kararlar alabilmek için sonuç doğurabilecek kararlar almak için Beykoz’un dününü çok iyi tanımak gerekiyordu. Bundan dolayı sempozyumu düzenledik. Bir sempozyum ancak bu kadar güzel olabilirdi. İstanbul’a dair Beykoz’a dair söz hakkı olan herkes buradaydı. Bu sempozyumu değerlendirerek çalışmalarımıza yön vereceğiz. Bu sempozyumdan çıkarmamız gereken şu ki; sempozyumları geleneksel hale getirmeliyiz. Sempozyumdaki oturumların tamamını sosyal medyadan Beykozlu vatandaşlarımıza ulaştırmaya çalıştık. Ben de katılamadığım oturumları oradan takip edeceğim. Beykoz’u konuştuğumuz bu sempozyumu kitaplaştırarak vatandaşlarımıza ulaştıracağımızı belirtmek istiyorum” diye konuştu.


Beykoz belediye Başkanı Murat Aydın’ın konuşmasının ardından Beykoz Sempozyumu’na katılan 107 akademisyen adına Tertip komitesi Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun, Başkan Murat Aydın’a eski Beykoz haritasını hediye etti.


Sempozyum boyunca 107 akademisyen Beykoz’u derinlemesine masaya yatırırken, elde edilen bulgular ve belgelere dayanılarak, herkesin 1984 yılında kurulduğunu bildiği Beykoz Belediyesi’nin 6 Ekim 1868 yılında kurularak 21 Mayıs 1875 yılında fiilen hizmete girdiği öğrenildi.


İstanbul’un İlk Beş Belediyesinden Biri: 13. Daire-i Belediye sunumuyla Dr. Şefik Memiş konuşmasında ilk Belediye Meclis Üyeleri’nin Eşref Efendi, Tevfik Efendi, Antimos Efendi, Hacı Hüseyin Efendi, Ahmed Kamil Efendi, Agob Efendi ve Kirkor Efendi olduğunu ve İstanbul’un ilk beş belediyesinden biri ve Anadolu yakasının ilk belediyesi olduğunun altını çizdi.


Memiş, Beykoz’un seçilmiş ilk belediye başkanının İkinci Meşrutiyet’ten sonra 1908’de göreve gelen Paşabahçeli avukat Mehmet Kadri olduğunu sözlerine ekledi.



Videolar

Toplam 1 video bulundu.

Fotoğraf Galerisi


09-12-2019 2861 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 500
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 474
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 477
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 403
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 431
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 391
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 482
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 456
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1070
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 925
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 786