ÇOCUKLAR KURBANLARDAN KORKMASIN

05-08-2019 2096 Yorum yok. Yorum Ekle

          Çocuklarımız yarının Müslümanları ve geleceğimizin teminatıdır. Onları Müslüman birer birey olarak yetiştirmek hepimizin hayali ve görevidir. ‘Ağaç yaşken eğilir.’ atasözümüzü unutmamalıyız. O halde en önemli ibadetlerimizden olan kurban kesmeyi, yarının Müslümanları olan çocuklarımıza nasıl anlatabiliriz? Çocuklara kurban kesmeyi, korkutmadan nasıl sevdirebiliriz? diye düşünmek gerekir.

         Şöyle ki;

        1.Kurban Kesmenin Önemini Anlatmak

        Çocuklara Kurban Bayramı’nı anlatmak için öncelikle kurban kesmenin önemini anlatmalıyız. Kurban kesmenin ne kadar önemli bir ibadet olduğunu, kurbanın yardımlaşma olduğunu, kurbanın teslimiyet olduğunu yaşına uygun olarak ona anlatmalıyız. Kurbanın sadece et yemek olmadığını küçük yaşta anlamasını sağlamalıyız. Aynı zamanda kurban ibadetini neden yaptığımızı Hz. İbrahim’in ve Hz. İsmail’in yaptığı fedakarlıkları, onların Cenab-ı Allah’a olan teslimiyetlerini uygun yaşa geldiği zaman çocuklarımıza anlatmalıyız. Kurban Bayramı’nda kestiğimiz hayvanların bizler için değil, Allah rızası için kesildiğini onun etlerinin değil sevabının bizlere kaldığını anlatmalıyız. Bu etin sadece bizim değil fakir insanların, muhtaç insanların da olduğunu onlarında hakkının olduğunu onlara anlatmalıyız.

       2.Yaşına Dikkat Etmeliyiz

       Çocuklara kurban ibadetini anlatmak için uygun yaşa gelmesini beklemek çok önemli. Akıllara şöyle bir soru gelebilir: Çocuklara kurban kesimi izletilmeli mi? Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre çocuklara Kurban Bayramı’nı anlatmak için 5 yaş önemlidir. Ancak her çocuğun ruh yapısının aynı olmadığını ve bazı çocukların daha hassas yapıda oldukları konusunda da uzmanlar uyarı yapıyorlar. Çocuğumuzun nasıl bir ruh hali içinde olduğunu en iyi bilecek kişiler yine bizler yani anne ve babası olacaktır. Tabi bu demektir ki çocuğumuza kurban ibadetinin önemini anlatmak için bekleyeceğiz.

       3.Kurban Kesimini İzletmek

        Çocuklara kurban kesimini izletmek bazen kurban kesmenin önemini anlatmaya ve kurban ibadetini anlatmaya yetecek yeterliliğe sahiptir. Peki ama çocuğumuza kurban kesimini hangi yaşta izletmek gereklidir. Kurban kesme sırasında okunan teşrik tekbirleri kurban kesiminin sadece hayvan kesmekten ibaret olmadığını açıkça gösteren bir delildir. Teşrik tekbirleri kurbanı ibadet yapan bir olgudur. Ancak kurban kesimini izletmek uzmanlar tarafından beş yaşından önce kesinlikle tavsiye edilmeyen bir olaydır. Zira kurban kesimi sırasında ortaya çıkan kan çocuğumuzun gelişimi için zararlı olacaktır. Bu nedenle uygun yaşı beklemek en doğru adım olacaktır. Yine de uygun yaşa gelince çocuğumuza kurban kesimini izletmek önemlidir.

        4.Kurban Bayramı’nı Heyecanla Beklemesini Sağlamalıyız.

        Çocuğumuzun bayramı heyecanla beklemesini sağlayın. Çocuklara ‘Kurban Bayramı’nı nasıl anlatmalıyız?’ sorusundan önce çocuğumuzun Kurban Bayramı’nı heyecanla beklemesini sağlayın.   Öyle ki; yıl içinde size sürekli Kurban Bayramı ne zaman gelecek diye, sorsun. Sizde sabırla ona Kurban Bayramı’nı ve Kurban Bayramının geleceği zamanı anlatırken kurban ibadetini de araya sıkıştırarak anlatın. Kurban kesmenin Allah rızası için yapıldığını, ona her fırsatta söylemek için kendisin fırsat yaratsın sizlere.

          Değerli Anne ve Babalar,

‘Çocuklara Kurban Bayramı’nı nasıl anlatmalıyız?’ sorusunu kendinize sormak yerine, eyleme geçin ve yukarıdaki tavsiyelere uymaya özen gösterin. Unutmayınız ki; kurban ibadeti Allah rızası için yapılan bir ibadettir.

          Şimdiden Kurban Bayramınızı kutlarım. Selam ve dua ile...                                                                                                       

Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 484
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 459
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 464
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 394
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 409
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 381
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 403
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 455
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1068
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 923
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 785