ZOR AMA İMKÂNSIZ DEĞİL

25-05-2020 4892 Yorum yok. Yorum Ekle

2019’un son aylarından itibaren, tüm dünya olarak öyle bir Pandemi yaşıyoruz ki, birçoğumuz evlerde, çalışmak zorunda olanlarımızda zorunlu olarak işlerinin başında.

Okullar kapalı, öğrenciler evde ve bilgisayarın başında, dalga dalga tüm coğrafyaya yayılan bu salgın hastalığın insanoğlunun canına, ülkelerin ekonomisine tamiri güç darbeler indiriyor.

Önce Sağlık

Elbette sağlık olmadan hiçbir şeyin önemi yok. En kötüsü de bir görünmez ile savaş halinde oluşumuz. En başlarda bazı Devlet adamlarının açıklamaları virüsü hafife aldırsa da, gün geçtikçe önümüze gelen dokümanlar olayın vahametini ortaya çıkarıyordu.

Türkiye olarak, resmi açıklama ile ilk vaka ile Mart ayının başında tanıştık. Ve hala normal hayat devam ediyordu. Hatta seyircili maçlar dahi oynandı. Hep birlikte televizyon karşısına geçmeye başladık. Özellikle İtalya’dan gelen haber ve görüntüler korkunçtu. Ardından İspanya ve Fransa. Haber programlarda çıkan uzmanlar da tam ve sağlıklı bilgiler aktaramıyordu ki, Sağlık Bakanlığımız Türkiye olarak kurduğu Bilim Kurulu ve aldığı önlemlerle gidişatı kontrol altına almayı başardı. Bu defa bizleri bilgilendirmek için Bilim Kurulu Üyelerinden bazıları televizyondan almamamız gereken önlemler ve korunmak için yapacaklarımızı anlaşılır biçimde aktardılar.

İlerleyen zaman içinde, dünyayı savaş ve işgallerle kasıp kavuran, İngiltere ve ABD’nin ilk kez aciz kalışına üzülerek..!!  Şahit oluyorduk. Hatta önceleri hiç adı geçmeyen Rusya da bu konuda aciz kalmaya ve maalesef yüksek ölüm vakaları ve hastalanma verileri ile karşı karşıya kaldı.

Arada, çatlaklıklar olsa da halk olarak yetkililere yardımcı olduğumuzu düşünüyorum. Günlerce verilerin PİK yapmasını bekledik durduk. Diğer ülkelerdeki rakamlar ürkütücü geldikçe tedirgin olmadık ta değil, ancak bazı konuşmacı ve yorumcuların, tıpkı sosyal ve ekonomik hayatta yaptıkları on milyonluk ülkelerdeki veriler ile 83 milyonluk Türkiye kıyaslama hatası karamsarlıktan öteye bir çaba değildi. Bunu da grafik ve herkesin anlayacağı tabloları halkımıza açıklayan Bilim Kurulu Enfeksiyon hastalıkları Prof. Doktorlarımız bertaraf ettiler.

65 ve 20 yaş gruplarına uygulanan yasaklar, hafta sonları ve tatil günlerinde tüm ülkemize, peşinden  31 ilimize uygulanan seyahat yasağı takip edince hastalığın seyri kontrol altına alındı. Bunda oluşturulan Filiasyon ekipleri ve hastalara uygulanan yöntemlerin sonuç vermesi ile ilk günlerdeki etkisini kaybettiği ve Mutasyona uğrayıp GRİP hastalığı haline dönüştüğü düşüncesi ile bir takım normalleşmeler başladı. Bayram sonrası da inşallah semeresini göreceğiz.  

YENİ DÖNEM…

Sevgili okurlarım, hepimizin, endişe, sıkıntı, dinlenme, ekonomik zorluklar yaşayarak geçirdiğimiz bu Pandemi dönemi sonrası lütfen KONTROLLÜ YAŞAMAYA ve dengeli beslenmeye dikkat edelim. Birbirimize bu dönemde gösterdiğimiz iyi niyet ve hoşgörüyü asla kaybetmeyip, tam tersi daha çok kenetlenelim. Belki bir dönem mesafelerimiz ve duvarlarımız olacak ama zaten temizlik ve hijyen konusunda büyük çoğunluğu özen gösteren Milletiz bunları abartmadan, her şeyi normal yaşayarak ayakta kalabiliriz.

Hatta çok iddialı gelebilir ama tüm dünyada, Pandemi sonrası, İslamiyet’e olan ilginin artacağını düşünüyorum..!! Nedenler çok ama en önemlisi hijyen, dolayısı ile temizlik..!! Kutsal dinimizin birinci şartlarından biri ‘’Temizlik’’  ile bu musibetten mümkün olduğu kadar uzak kalabildik. Hissiyatım bu yönde..!!

Kirli sosyal medya da birçok söylem paylaşılıyor. Mesela, ’’Ben inanmayı değil, bilmeyi tercih ederim’’ birde, “İnsanlık aç kalırsa onu din değil, bilim kurtaracak’’ gibi zayıf dimağlarda kafa karıştırıcı, İslam’ı bilime karşıymış gibi çatıştırmalar ve dahaları olacaktır. Ancak bu ve bunlar gibi Algılara bizim sağduyulu Halkım daima uyanıktır.

Bazılarımızın ve özellikle iktidara muhalif olanlarımız, devletin yeteri kadar halkının yanında olmadığı konusunda şikayetçi olduklarını hepimiz gözlemlemişizdir. Ama unutmayalım ki, bu ülke bu pandemi sürecinde sağlık konusunda sınıfta kalan bazı ülkelerin, önüne koyduğu engellerle halkına gerekli desteği verebilecek ekonomik yapıya bir türlü ulaşamamaktadır. Yüz yıldır ülkemizin kalkınmasına yönelik bu saldırının son bulmasını diliyorum. Bundan böyle her ülke kendi sınırları içinde faal olup, işgal ve savaş ortamından uzak, uluslararası barış ve dayanışma içinde olurlar diye düşünmek istesem de, ZOR..!!

Saygı ve sevgilerimle

 

 

 

Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 502
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 476
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 482
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 405
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 444
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 394
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 492
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 458
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1073
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 926
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 787