METRO VE TÜDAV’DAN YILIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PROJESİ

06-06-2012 2263 2 yorum. Yorum Ekle

“Palamutlar Nerede?” projesi ile palamutların göç yollarının güncellenip, palamut türünün devamlılığının koruma altına alınması hedefleniyor.

Balık türlerinin yok olmasına karşı yürüttüğü çalışmalar ve kampanyalarla ses getiren Metro Toptancı Market ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) güçlerini birleştirdi. “Palamutlar Nerede?” projesine hayat veren Metro ve TÜDAV, değişik nedenlere bağlı olarak stokları yıpranan palamut balığının sürdürülebilir avcılığını hedefliyor. Proje kapsamında markalanan ilk palamutlar Beykoz’daki tarihi Dalyan’dan denize bırakıldı.

5 Haziran 2012, İstanbul - Metro Toptancı Market ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı “Palamutlar Nerede?” isimli önemli bir sürdürülebilir balıkçılık projesine imza atıyor. Proje vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz ülkeleri arasında göç eden ve stokları bilinmeyen palamut balığının korunması için uluslararası bir koruma anlayışı geliştirilmesi amaçlanıyor. Yeni bilgilere ulaşmak, sürdürülebilir avcılığa bilimsel katkıda bulunmak ve sadece avlayan değil, tüketenlere de bilgi aktarımında bulunmak hedefleniyor.

 

Özerkan: “Palamutlar Nerede Projesiyle Verdiğimiz Sözü Tutuyoruz”

5 Haziran 2012 Dünya Çevre Günü’nde markalanan ilk palamutlar tarihi Beykoz Dalyanı’nda, Eski Devlet Bakanı Sn Kürşad Tüzmen, Balıkçı Kooperatifleri Başkanları ve akademisyenlerin yanı sıra Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan ve TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün katıldığı etkinlikle denize bırakıldı. Etkinlikte konuşan Özerkan projenin önemini “Metro olarak hatırlayacağınız gibi lüfer ile ilgili olarak Kızına Bak Anasını Al sloganıyla bir proje başlatmıştık. Bu projeyle çinakop ve sarıkanatı hiçbir yasal zorunluluğumuz olmadığı halde, ciro kaybını göze alarak satmama kararı almıştık. Bu adımımızla büyük kitlelerden büyük destek aldık. Yine o dönemde balıkla ilgili projelerimizin devam edeceğine dair söz vermiştik. “Palamutlar Nerede” projesiyle bu sözümüzde duruyoruz. TÜDAV ile birlikte 3 yıl sürecek bu büyük projeye imza atıyoruz. İnanıyoruz ki sürdürülebilir balıkçılığa gönül vermiş herkes yine yanımızda olacaktır.” sözleriyle vurguladı.

 

Öztürk:”55 Yıl Sonra Bu Çalışmayı Yapmak Hem Üzücü Hem de Sevindirici”

TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ise “İskenderun, Çanakkale, Gökçeada, Samsun’da yapılacak palamut markalaması ile bu balığın göç yollarını daha iyi anlamış olacağız. Ayrıca 1954’te yapılan ilk markalamanın bu kadar önemli bir balık için 55 sene sonra yeniden yapılması hem üzüntü hem de sevinç kaynağımız.” dedi.

 

3 Yıl İçinde 4.500 Palamut Markalanıp Denize Bırakılacak

3 yıl sürecek olan proje kapsamında her yıl 1.500 adet olmak üzere, toplam 4.500 palamut markalanıp denize bırakılacak. Boyu ölçülen balıkların üzerindeki markada, TÜDAV’ın irtibat bilgileri ve marka numarası yer alıyor. Bu balıkları bulan kişi, kurum ve balıkçılar TÜDAV ile irtibata geçmeleri durumunda sembolik hediyelerle ödüllendirilecek.

 

Markalanan balıkların bulunması için bilgilendirici afiş ve broşürler hazırlanıp balıkçı birlik, kooperatif ve derneklerine dağıtılacak. Proje ile ilgili gelişmeleri öğrenmek, gelen bilgiler ışığında palamutların göç yollarını takip etmek isteyenler için ise projenin internet sitesi olan www.palamutlarnerede.org ziyaret edilebilecek.

 

Palamut Balığının İklim Değişimine Bağlı Stok Değişimi Tahmin Edilecek

Proje ile Akdeniz ve Karadeniz’deki palamut balıklarının göç yolları güncellenecek, balığın ne zaman, hangi ülkenin sularını dolaştığı ortaya çıkarılacak, kirlenme, iklim değişikliği ve aşırı avcılık sonucu stoklarındaki değişim tahmin edilmeye çalışılacak.

Araştırma sonuçlarını kapsayan ve palamut balığını anlatan bir kitabın çıkarılması da planlanıyor. Balığın korunması ve sürdürülebilir avcılığı ile ilgili, ulusal ve uluslararası birimlere av yasakları ve koruma tedbirlerinin bilimsel verilere göre konulması için tavsiyelerde bulunulacak.

 

Projenin Özünün Ortaya Konulabilmesi için

Orijinal Haber Kaynağı: Metro Toptancı Market Kurumsal İletişim

Fotoğraflar: Doğuş Haber

 

Ek Bilgi: Doğuş Haber

Dünya Çevre Günü, düzenlenen etkinlikte, haber metninde de belirtildiği gibi birçok katılımcı bulunurken, etkinliğin Beykozlu davetlileri arasında başta 5. Dönem Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül olmak üzere, İlçe Tarım Müdürü Dr. İbrahim Özdemir ve Tarım Müdürlüğü Yöneticileri, birçok STK Temsilcisi, CHP Beykoz İlçe Yöneticileri ve yerel basın temsilcileri hazır bulundular. Aynı zamanda Beykozlu olan Türk Deniz Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’e Beykoz’da yapılan böylesine kapsamlı etkinlikte ilçenin Yerel ve Merkezi Yönetiminden kimsenin olmayışının nedenini sorduğumuzda; İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanının da etkinliğe davetli olduğunu belirtti. 




06-06-2012 2263 2 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

Mehmet ÖZTÜRK 06-06-2012

Teşekkür

Bizi bu anlamlı günde yanlız bırakmayan Beykoz yerel basınına çok teşekkür ederiz.,

Yavuz Gürkan 08-06-2012

DALYAN bir katliam alanıdır...

PALAMUTLAR NEREDE sorusunun cevabı işte tam da orada. DALYAN. Eski yıllarda ag gözleri çok daha geniş idi ve yalnızca Orkinos balığı avı için kurulurdu. Şimdilerde ise küçük istavritleri bile yalalayan bir katliam sistemi. Şu anda dalyanda yakalanan tüm balıklar Karadeniz\ e yumurta bırakmaya çıkan havyarlı balıklardır ve yakalanmaları soykırım gibi bir iştir. Maaalesef tarihi beykoz dalyanı hikayesi ile bu katliam devam ediyor. Yakalanan balıklar ise asla ve asla halkın sofrasına gitmez. Sadece en pahalı balık restoranlarına gider. İşin enteresan tarafı bu işi çok iyi bilen Beykoz'lu bir deniz profesörü ve diğer Beykoz'lu zevat da bu işe alet oluyor ve gerçekleri örtmek ve gizlemek için katliam alanında gösteri yapıyorlar. Tam maskaralık

Toplam 2 yorum bulundu. 1-2 arası listeniyor.
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 484
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 459
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 464
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 394
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 409
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 381
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 403
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 455
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1068
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 923
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 785