BİRLİKTE CAN TARİFİ YAPALIM

28-07-2019 4402 Yorum yok. Yorum Ekle

Beykoz Belediyesi’ne ait olan Köpek Barınağı’nın kapatılmasından sonra, ilçedeki köpeklerin tedavi, barınma, beslenme ve kollama adına yapılan çalışmalarındaki yetersizlik, aşırı sıcakların yaşandığı günümüzde ciddi problemleri de beraberinde getirmekte.


Bir önceki belediye yönetimi zamanında kapatılan Köpek Barınağı, bölgede enkaz olarak dururken, barınak varken bile barınağın dışında aşırı sayıdaki köpek sürüsünün çok daha fazlası, şu anda bölge ormanında sağlıksız ortamda bulunmaktalar.


Süreç içerisinde, Belediyelerin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, sokak köpeklerinin sağlıklı ortamda olmaları için tedavileri ve yiyecekleri konusunda çeşitli iş birliği yapılmış gibi olsa da, ortada somut olan bir gerçek var.


O da şu an barınak kapatılmış, yeri enkaz vaziyetinde duruyor, yenisi yapılacak mı, tam bir muamma, geride bırakılan yıllar içerisinde bazı doğa ve hayvan dostu dernekler belediye çalışmalarına destek veriyor olsalar da, uzun yıllardır ki yayınlarımız içerisinde sadece Patika Doğa ve Yaşama Saygı Derneği’nin süreklilik içeren programlı çalışmalarını görmekteyiz. Zaman zaman bölgeden geçtiğimizde, barınak bölgesinde köpeklere yiyecek veren grupları ve küçük küçük kulübeler yaparak üzerine rumuz isimler yazıldığını da gördük.


Bütün bunlardan yola çıkarak yıllar içerisinde zaman zaman hayvanlara yiyecek temin etmek için etkinlikler yapan Patika Doğa ve Yaşama Saygı Derneği’nin barınak bölgesine yemek verme çalışmalarının bir bölümüne eşlik etme gereği duyduk.


Yıllardır gözlemlemek istediğimiz bu çalışma için Patika Derneği’nden gönüllüler ile irtibat kurarak bir günlük yemek verme sürecine katıldık.


Patika Derneği çalışanının bölgedeki restoranların atık yemeklerinin toplanması ile başlayan süreç, ormanda bu yemekleri ayıklayıp, yemeğin azlık durumuna göre içerisine mama da katarak, ıslatılan kuru ekmekler ile karıştırıp çoğaltılmış hale getirdikten sonra sürekli dağıtımını gerçekleştirdikleri oldukça uzun bir arazide hazırlanan yemekler köpekler ile buluşturuldu.


Hazırlanan özel yemeklerin, köpekler ile buluştuğu ana nokta tabi ki Köpek Barınağı’nın olduğu bölge oldu. Patika Derneği’nin aracının motor sesinden tanıyan hayvanlar ormanın kuytu yerlerinden çıkarak kendilerine verilen yemeklere kavuştular.


Aynı gün sabah saatlerinde, bölgedeki araç yolunu ormanın kapatması ile ilgili bir önceki haberimizi gerçekleştirirken tesadüfen öğrendiğimiz iddiaya göre, bölgede kurumsal kimliği olmadan hayvanlara yardımcı olan bir kişinin, oldukça olumsuz yaşam koşullarında olan 270 köpeği Lüleburgaz’dan köpek barınağının Mahmut Şevket Paşa tarafından 100 metre yanına getirerek ormana saldığı iddiaları ile şok olduk.


Patika Derneği’nin üyeleri, gündüz saatlerinde duyumunu aldığımız bu gelişmenin detaylarını bilmediklerini, Beykoz Köpeklerinin kulaklarında küpe olmasına ve neredeyse tek tek tanıyor olmalarına karşılık, küpesiz bir çok köpeğin birden bire oluştuğunu ve bir çoğunun sağlık sorunları olduğunu, hamilelerin olduğunu yavru köpeklerin olduğunu, bölgeye gelmişken olanakları ölçüsünde, onlara da yemek vermeye çalıştıklarını söylediler.


İşin özünde, kapatılan köpek barınma merkezinin daha büyük ve daha sistemli (tedavi, sahiplendirme, kısırlaştırma, alınan köpekleri tekrar sahiplerine ulaştırma gibi) çalışır hale getirilmesi gerektiği, bölgedeki hayırsever işletmelerin yemek artıklarını vermeleri konusunda daha aktif olmaları gerektiği, ayrıca hayırsever iş adamlarının tedaviye ihtiyaç duyulan hayvanların tedavi giderlerine yardımcı olmaları gerçeğini gözlemledik.


Ve son olarak, bu güzergahı kullanan sürücüler için bu yol gerçekten fiziki şartlar ve sahipsiz ve kontrolsüz köpekler açısından ciddi sorun içermekte ve acilen yaşam şartlarının iyileştirilmesi adına adımlar atılması gerekmekte.

Haberimizin yazı metnini ile ilgili görselleri alabilmem için kendilerine katılma teklifimi kabul eden Patika Doğa ve Yaşama Saygı Derneği gönüllüleri Dilek Bülbül, Asuman Şahin Yadigâr, Kamil Kuru, Vural Bülbül ile Patika Çalışanı Mehmet Kahraman’a çok teşekkür ederiz.


Videolar

Toplam 1 video bulundu.

Fotoğraf Galerisi


28-07-2019 4402 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 573
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1071
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 531
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 442
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 494
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 435
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 633
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 492
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1111
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 974
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 838