İHH Beykoz’dan İdlib Özel Toplantısı

07-10-2019 1651 Yorum yok. Yorum Ekle

Beykoz İHH Temsilciliği tarafından Suriye’nin İDLİB kentindeki sorunlara dikkat çekmek üzere yapılan programa Beykoz’un önde gelen STK Başkanları, İş Adamları, Milli Eğitim Müdürü Kazım BOZBAY, Yöre Dernekleri Başkanı Mikail Akyıldız, İHH Genel Merkez yöneticileri ile çok sayıda Beykozlu hayırseverin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.


Programda ana konuşmacı olarak yer alan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve İHH Suriye Çalışmaları Koordinatörü Erhan Yemelek, "Şu anda İdlib halkının dünyaya seslerini duyurma dertleri var. Türkiye'nin de kararlılığıyla o insanlar inşallah o topraklarda kalacak ve biz de onları muhafaza edeceğiz." dedi.


Beykoz İHH temsilcisi Uğur YOLERİ’de yaptığı konuşmada, Biz burda yardım talep etmiyoruz, talep eden tüm hayırsever vatandaşımızı İHH’nın Suriye İDLİB kentindeki kamplara götürebileceğimizi ve durumu yerinde görünmesini sağlayarak geldiklerinde insanlara oradaki içler acısı durumu  en doğru şekilde anlatmalarıdır. Bu şekilde Türkiyedeki insanların Suriye ile ilgili algısının birkaç yanlış yapan kişi yüzünden yardımını esirgemesi gerekir.


İdlib'in şu anda 3 ile 4 milyon arasında nüfusa sahip olduğunu ifade eden Yemelek, "O bölgedeki insanlar yıllardır bombardımana, katliama sabrediyor. Tahran Zirvesi'nden sonra İdlib halkı endişelendi. Dünyanın İdlib'e yönelmesini beklediler. Bu bölge Türkiye'nin garantörlüğünde. Oradaki halk da Türkiye'nin bölgeyi bırakmaması için gece gündüz dua ediyor." diye konuştu.


Suriyelilerin 7-8 yıldan beri çok ciddi bedeller ödediğini vurgulayan Yemelek, şunları söyledi:

"Onlar ailelerinden, komşularından, yakınlarından bazı kişileri kaybettiler. Artık gidecek bir yerleri kalmadığı için kendileri de o topraklardan göç etmek veya Türkiye'ye yük olmak istemiyorlar. Şu anda İdlib halkının dünyaya seslerini duyurma dertleri var. Türkiye'nin de kararlılığıyla o insanlar inşallah o topraklarda kalacak ve biz de onları muhafaza edeceğiz."


Yemelek, halen İdlib'in sınır kırsalında 600 bine yakın insanın çadır kentlerde yaşadığını hatırlattı. "Mazlumların sofralarına bir dilim ekmek de bizim katkımız olsun diye illerdeki STK'ları dolaşacağız. Tüm STK'larımızın bu işe el atması gerekiyor. Bu şekilde giderse oradaki 3 milyon insan açlıkla da karışı karşıya kalacak. Şu an Türkiye üzerinden giden yardımlarla hayatlarına devam ediyorlar. Türkiye'de şu an 3 milyon civarında Suriyeli mülteci var. Sınır hattında çadır veya konteyner kentler inşa edilip, olası göç dalgası ile gelecek insanların orada tutulması lazım."


Suriye'nin, dünya devletlerinin kozlarını paylaştığı bir arenaya dönüştüğünü vurgulayan Yemelek, "İdlib'de yaşayan Suriyelilerin gözü kulağı Türkiye'de. Türkiye'nin, İdlib konusunda ne yapacağına bakıyorlar.


Çatışmalardan kaçan binlerce insanın sığınağı olan mülteci kamplarında zor günler yaşanıyor. Bölgeye yönelik tehditler sürerken, beslenme ve barınma sorunları giderek artıyor. Suriye halkı desteğinizi bekliyor.


Tehditlerin artması, gıda sıkıntısı ve hastalıklar yüz binlerce kişinin yeniden yollara düşmesine sebep olabilir.

Suriye'de 5 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı

Reform talepleriyle başlayıp uluslararası güçlerin müdahalesi sonrasında küresel hesaplaşma arenasına dönüşen Suriye’de insani bedel giderek büyüyor. Şimdiye kadar 500 bin kişinin hayatını kaybettiği savaşta 2 milyon kişi sakat kaldı, 5 milyon kişi de evini terk etti.


Şimdi İdlib’de yaşayan 3 milyon kişi yeni bir krizle karşı karşıya. Günlük gıda ihtiyacını bile karşılamakta güçlük çeken çoğu mülteci aile başta hijyen, gıda, un ve çadır olmak üzere temel yaşam malzemelerine ihtiyaç duyuyor.


İHH’nın yardımları devam ediyor

Suriye’deki çalışmalarını 10 koordinasyon merkeziyle sürdüren İHH'nın, kurduğu 6 konteyner kent ve 27 çadır kentte 150 binden fazla insan yaşıyor. 61 fırın, 30 mutfak ile mültecilere yemek hizmeti de veren İHH, 2012 ile 2018 yılları arasında Suriyeli mültecilere 360.605.013 Dolar tutarında yardım ulaştırdı.


Ne yapabilirim?

Bölgeye temel yaşam malzemeleri ulaştıracak olan İHH’nın çalışmalarına SURIYE yazıp 3072’ye göndererek 5 TL bağışta bulunabilirsiniz.

Not: Mazeretimiz nedeniyle katılamadığımız etkinliği İHH Beykoz Temsilciliğinden gazetemize ulaştıran haber metni ve fotoğrafları orijinal haliyle okuyucularımıza aktarıyoruz.

 




07-10-2019 1651 Yorum yok. Yorum Ekle
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 575
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1072
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 532
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 443
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 495
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 437
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 636
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 493
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1114
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 975
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 839