AHMET MİTHAT EFENDİ ANMA PDOGRAMI FERİDUN KARAKAYA SAHNESİNDE YAPILDI

09-11-2007 2955 1 yorum. Yorum Ekle

Edebiyat ve Düşünce Tarihimizin en önemli isimlerinden olan romancı, gazeteci ve tiyatrocu Ahmet Mithat Efendi, Beykoz Belediye Başkanlığının düzenlediği Sempozyum’da anıldı.

Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün ve Belediye Başkanı Muharrem Ergül’ün eşleriyle birlikte katıldıkları programda, Belediye Meclis Üyeleri, Nüfus Müdürü Nihade Kılıç, Milli Eğitim Müdürü Naşat Yayla, Beykoz Vakfı Başkanı Şaban Tören, Başkan Yardımcıları, Danışmanlar ve Belediye üst düzey yöneticileri, Muhtarlar Derneği Başkanı Yüksel Kılıç ve Muhtarlar, Öğretmenler, öğrenciler, veliler ve Ahmet Mithat Efendinin aile bireyleri ile Sempozyum da sunum yapacak akademisyen kadro hazır bulundu.

Belediye Başkan Yardımcısı Ali Bilir’in sunumunu yaptığı sempozyum iki bölümden oluştu. Birinci Bölümde, konu üzerine çerçeve konuşması yapan Profosör, Belediye Başkanı, Kaymakam ve Ahmet Mithat Efendinin aile bireylerinden, iki kişi günün anısına konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Muharrem Ergül, artık ölsem de gam yemem, şu anda yıllarca önce gönlüme düşen isteğimi gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Belediyemizin Kültür hizmeti olarak gerçekleştirdiği Ahmet Mithat Efendi Kitabını ve bu ortamı gördüm ya artık ölsem de gam yemem diyerek, İlçe Kaymakamı başta olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederek, konuşmasını kısa tuttu.

Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün ise yaptığı konuşmaya, ortamın güzelliğinden bahsederek girdi, böylesine güzel bir kültür ortamında bulunmaktan son derece keyifli olduğunu belirten Ergün, Belediye Başkanı ve emeği geçenlere teşekkür etti. Kaymakam Ergün konuşmasının devamında, Sempozyuma gelmeden önce okullarda öğrendiğimiz Ahmet Mithat Efendi bilgilerimi tazeleyeyim diye, ilçe kütüphanesine gittiğini, 200 taneden fazla eseri olan Ahmet Mithat Efendinin kütüphanede bir tane bile eserinin bulunmayışına olan şaşkınlığını davetliler ile paylaşarak, sempozyumun ilçemiz ve Türk Edebiyatı için hayırlı olmasını diledi.

Daha Sonra Ahmet Mithat Efendi ailesinin iki gelini olan İstanbul Ticaret Odası Üniversitesi Dekanlarından Prof. Dr. Münevver Turanlı ve Ayten Uluyazman duygularını ve yaşadıkları mutluluğu dile getirerek, Belediye Başkanı Ergül başta olmak üzere, tüm emeği geçenlere teşekkür ettiler.

İkinci bölüm öncesinde konuklara ikramda bulunuldu. Öğleden sonra başlayan ikinci bölümde, akademisyen kadro Ahmet Mithat Efendiyi tüm yönleriyle anlatarak, konuklarını edebiyat dünyasında derin bir yolculuğu çıkarttılar.

Araştırmacı-Yazar Mustafa Armağan’ın yönetiminde düzenlenen Ahmet Midhat Efendi’yi Anma Program konukları, Prof. Dr. Orhan Okay, Prof. Dr. Emel Kefeli, Prof. Dr. Sema Uğurcan, Doç Dr. Handan İnci, Dr. Alim Kahraman ve Beşir Ayvazoğlu, Ahmet Midhat Efendi’nin yaşam hikayesi ve edebiyatımıza katkılarını çok yönlü olarak anlattılar.

1844 yılında İstanbul’un Tophane semtinde dünyaya gelen Ahmet Midhat Efendi’nin çocukluk ve gençlik yılları sıkıntılarla geçer. Çocukluğunda bir ara Mısır Çarşısı’nda aktarın yanında da çalışan Ahmet Midhat Efendi, ağabeyiyle Tuna Vilayetine gider ve burada öğrenimini sürdürme olanağı bulur. Ağabeyinin ölümünden sonra İstanbul’a döner ve kendi matbaasında romanlarını yayınlar. 1880 yılında, 36 yaşındayken Beykoz-Akbaba’ya yerleşir. Rahatsızlığı nedeniyle Yalıköy kıyısında satın alıp yerleştiği yalısında sanat ve edebiyat çevrelerinden zamanın pek çok tanınmış ismini ağırlar. İlk roman ve hikâye yazarlarımızdan olan Ahmed Midhat Efendi, basit ve anlaşılır diliyle halk tarafından çok sevilir.

Beykoz’a yerleştikten sonra aktüel yazı hayatını bırakarak, tiyatro ve edebiyatla ilgilenen Ahmet Midhat Efendi, Beykoz’un Dereseki Köyü’ndeki Sırmakeş suyunu şişeleyerek ilk defa içme suyu satışını gerçekleştirir. 1908 yılında kurulan Beykoz Spor Kulübü’nün de kurucusudur.
Akadamisyen kornonun sunumundan öğrenilen bilgilerin sonunda, Ahmet Mithat Efendi Anısına Beykoz Belediye Başkanlığının bastırdığı kitap tüm konuklara dağıtıldı.

















.



09-11-2007 2955 1 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

başkan 09-11-2007

"GEÇ KALINMIŞ MUTLULUK"

MERHABA;Sevgili Beykozlular nihayet yıllar sonrada olsa şayibesiz ve dedikodusuz Beykozun gerçek değerlerinden biri anıldı. Geç kalınmış bu mutluluğu kutlarım biz ilk defa 1999 yılında gerçekleştirdiğimiz "KALEMLER KIRILMASIN FİKİRLER VURULMASIN" uçurma yarışmamızı niye Beykoz çayırında yapmakta olduğumuzu o tarihlerde duymayan kulaklara duğurmak için bayırdık amma malesef kalem doslarımızdan başka bizi duyan olmadı. Eyer bu gün zati muhterem yaşasaydı onun akibetide bu günkü yaşayan kalem ustatlarından inanın farklı olmazdı.SAYGILARIMLA Fahri ORMANLI "WORLD REGIONAL PUBLISHERS ASSOCIATION"(DWBTR)Kurucu başkanı.0538,6886421.

Toplam 1 yorum bulundu.
Ozan Derviş

SİYASİLERİMİZ BEYKOZ BİRLİKTELİĞİ OLUŞTURMALIDIRLAR

25-04-2024 Yorum yok. 1182
Cüneyt Pulant

BEYKOZLU, BEYKOZLUYA SAHİP ÇIKTI

25-04-2024 Yorum yok. 927
Neyir Erkan Şişman

RUHUMUZDA BAHAR HAVASI

25-04-2024 Yorum yok. 770
Tuncay Ünde

Yalancının evi yanmış kimse inanmamış

25-04-2024 Yorum yok. 732
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

2 Konu 2 Görüş…

25-04-2024 Yorum yok. 696
Erdal Uzuner

SEÇİMİN ARDINDAN

25-04-2024 Yorum yok. 684
Hacı Arıcı

SÖZDE MÜSLÜMAN

25-04-2024 Yorum yok. 669
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 530
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 514
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1187
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 924