YAŞAYAN EFSANE VEDAT KASAP

29-03-2010 12988 2 yorum. Yorum Ekle

Mesleğini bıraktıktan sonra hala meslekte duayen olarak kabul edilen, yerine yetiştirdiği yeğenine dükkanını devreden ve haftanın belli günlerinde müşterilerini ve yeğenini görmek için dükkana gelen, kasaplık mesleğinin yaşayan efsanesi VEDAT KASABI biraz tanıtmak istiyoruz.

1940 yıllarında amcasının yanında işe başlayan Vedat Usta’nın kasaplık macerası Yalıköy, Akbaba, Beykoz’da dükkânlar işleterek, 2. dünya savaşı yıllarında amcasının vefat etmesiyle kasaplık mesleğinin 1.bölümünü kapatmış.

1956 yılında P.Bahçe’de yeniden kasap dükkânı açarak, adeta kürkçü dükkânına yeniden dönerek kendi sahibi olduğu işyerinde müşterilerine hizmet vermeye başlamış.

Müşterileri ile öyle bir diyalog kurmuş ki Vedat Usta’nın Kasap Dükkânının müşterileri ailelerinden bir parça olmuş adeta. Güvenli et alışverişi yapmanın mutluluğunu yaşayan müşteriler, uzun yıllara dayanan bu dostluk içerisinde seneler geçirmiş hatta ailecek tanışır olmuşlar. Eti aldığında yapılması gereken temizliğini itina ile yapıp aynı güzellikte müşterisine sunmasıyla müşteri potansiyeli artan Vedat Usta bu özelliğinden yıllardır ödün vermeden hizmetini devam ettirdi.

Et işinin vebali ve günahının olduğuna inanan ustaya, müşterileri o kadar çok güvenmişler ki, kasap alışverişleri genelde çocukların yapacağı iş olmamasına rağmen, aileler Vedat Usta’ya çocuklarını gönül rahatlığı ile gönderebilmekteydi. Müşterisinin yazın köye gidiş geliş tarihlerini, köydeki büyüklerini, köye tatil için mi çalışma için mi gittiğine kadar bilen usta, 1977 yılında yeğeni şimdi ki Bahattin Ustayı 12 yaşında yanına alarak yeni bir serüvene yolculuk etmiş.

Vedat usta, yeğeni olan Bahattin’nin artık işi tek başına götürebileceğini anladıktan sonra, yeni hesaplar yapmaya başlamış. İlk iş olarak istirahat saatlerinin sayısını artırıp, sonrasında bulduğu bir fırsat ile Hac görevini yerine getirmiş.

Ailesinden ve ustasından aldığı terbiye ile işine dört elle sarılan Bahattin Usta, her geçen süre iş yerini çağın getirdiği her türlü yenilikleri getirerek işine dört elle sarılmış ve Vedat Usta’nın emeklerinin boşa gitmediğini göstermiş.
Uzun yıllardır geniş bir müşteri ağı oluşturan iki usta resmi kurumlardan alınan hizmet başarı ve ürün kalite belgelerini müşterileri ile tanıştırırken, dükkânlarının her çalışma alanını kayıt sistemi ile tüm müşterilerin görebileceği dev ekrandan izlenmesini sağlıyorlar.

Kasap dükkânında, et satmanın bazı püf noktaları olmasına rağmen, sattıkları ürünün kalitesi, lezzeti ve kilogramı konusunda hiçbir şikayet almamalarının yanı sıra , zaman zaman bazı müşterilerden eti yağlı veya kemikli verdin diye şikayetler olmuş.

Müşterilerin çok büyük dikkatini çeken bu uyumlu çalışma devam ederken, Bahattin Usta, aynı Vedat ustanın yaptığı gibi müsait olduğu bir yıl Hac görevini de yerine getirip ustası gibi hacı olmuş. Bu güzel yıllar devam ederken VedatUsta tarihi kararını alıyor ve 1998 yılında kendi elleri ile yetiştirdiği ve gurur duyduğu yeğenine dükkânını devrediyor.

Vedat Usta, Her türlü görevi ve sorumluluğu Bahattin Usta’ya devrettikten sonra, haftanın belli günlerinde gelip, etlerin temizliğinde Bahattin Ustaya yardım yapıyor. Yakın zamanlarda ise gözlerindeki problem dolayısı ile artık bıçağını eline almasa bile yine dükkâna uğrayıp, yeğeni ve müşterileri ile bir müddet sohbet ettikten sonra evinin yolunu tutuyor.

Bahattin Usta’nın tek başına sorumluluk alarak işini devam ettirirken, dükkândaki gelişmelerden oldukça memnun olan Vedat Usta, yeğenini keyifle izliyor. Bahattin Usta, A.Hisarında kendi ismiyle daha modern ve daha fazla teknik özelliklere sahip olan bir kasap dükkânı ile yanına birde lüks bir balık satış marketi ve balık restaurantı açtı.







29-03-2010 12988 2 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

Mualla 29-03-2010

Tebrikler

Vedat ustayı yıllar öncesinden ele alıpbu güne kadar getirdiğiniz için gazetenize, teşekkür ederim. Yazılanlar az bile olmuş tabi siz özet çıkartmıştırsınız. Vedat amca bizim ailemizin bir parçasıdır, çarşıya geldiğimizde unuttuğumuz bir ihtiyacımız olsa paramız yetmese önce Vedat amcaya giderdik, onlar ertesi gün hallederlerdi. Ben Beykoz'da oturmuyorum birkaç ayda bir geliyorum hiç denk gelmedi, hep sağlık sorunu varmı acaba diyordum. bu yazıdan olmadığını öğrenmiş oldum ve çok sevindim. Vedat amca allah sağlık ve sıhat versin, fotograflarını bile görmek çok güzel. Bahattin kardeşim ustanın yolunda olduğun her halinden belli sanada hayırlı çalışmalar dilerim. Fatih /Dıraman'dan Sevgiler

Yavuz OCAK 30-03-2010

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ

Paşabahçenin eskilerinin bildiği örnek esnaftı onlar. Şu an rahmetli olan Eczacı Metin Abi,Berber Cemil Abi,Ayakkabıcı Halil Güner amca,Seyyar köfteci arabasıyla Paşabahçede derin izler bırakan Rahmetli Mehmet amca,Ucuz ve akliteli et aldığımız et- balık kurumu,Gariban babası Lokantacı Hasan usta,Arı ve Yeni sineme işletmecileri,Tepeköyde Bakkal Fikret amca, Balıkçı Seyfi ve Albayrak tüpçü ve spor totocu Erdoğan Abi hepsi Paşabahçenin iz bırakan esnaflarıydı ama Vedat kasapta bir başkaydı hani, iyi ve örnek bir esnaf olmanın yanı sıra iyi bir insan aynı zamanda çok nükteli ince esprileri olan birisidir.Allah daha nice sağlıklı ve uzun ömürler versin.

Toplam 2 yorum bulundu. 1-2 arası listeniyor.
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 502
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 475
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 482
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 405
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 444
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 394
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 490
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 458
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1073
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 926
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 787