GERİ DÖNÜŞÜM

05-08-2019 2757 Yorum yok. Yorum Ekle

Tüm dünyanın gerçeği olan geri dönüşüm konusuna, bir el de biz atalım isterim. Katkıyı çoğaltmak, bilinçlendirmeyi arttırmak bu konuda hepimizin görevi olmalı.

Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilebilme imkânı olan atıkların belirli işlemlerden geçerek üretim sürecine ve ardından tüketim sürecine dahil olmasıdır. Bu döngü çerçevesinde ilerleyen toplumların, atıklar yoluyla çıkan enerjiyi çoğunlukla olumlu yönde kullandıkları görülmüştür.

Amaç, aslına bakarsınız hepimiz için aynı, yaşanılabilinir şartlara ulaşmak, kaynakların tükenmemesini sağlamak, çöp miktarını azaltmak…

Cam, kâğıt, plastik, pil, motor yağı, besin yağı gibi maddeleri geri dönüştürerek hem ekonomimize hem de dünyamıza katkı sağlayabiliriz.

Bu konu da ilk adım sınıflandırmadır, ardından değerlendirme safhası ve ürünü ekonomiye kazandırma gelir. Ülkemizde, yaşadığımız ilçeler bazında farkındalıklar devam ederken, Avrupa Birliği’nin 2018’de en fazla geri dönüştürülebilir atık ham madde ihraç ettiği ülkenin Türkiye olduğunu da sizlere paylaşmak isterim.

Dünyadaki örneklere birlikte bakacak olursak,

Roma’da plastik atık cihazına, plastik şişesini atanlara metrobüs bileti bedava,

İspanya’da sadece farkındalık sağlamak için mankenler podyumda plastik atıklarla birlikte yürüdüler.

Yenizellanda’da plastik poşet kullanımı kesinlikle yasak.

En çarpıcı örnek Kanada’da yaşandı. Geri dönüştürülebilir plastik olarak Kanada’dan Filipinler’e gönderilen ama içinden çöp çıktığı için diplomatik krize neden olan 69 konteyner, 6 yılın ardından Kanada’ya iade edildi.

Bu ve benzeri çok fazla örnek sıralayabilirim sizlere, örneğin çöplerden enstrüman yapıldığını okuduğumda geri dönüşüm serüveni için çok heyecanlanmıştım. Ülkemizde de duruma dikkat çekmek isteyen modacılar tarafından geri dönüşüm konusu işlenmişti.

Geri dönüşümün eğitimin her alanına da entegre edilerek, bireylere küçük yaşlarında çöplerini ayrıştırma bilgisi verilmeli, ileriki yaşlarında bu eğilimin yaşama uyarlaması sağlanmalı diye düşünüyorum.

Yaşana bilinir bir Dünya hepimizin hakkı…