UEFA YAPTIRIMLARI VE BİZ

25-11-2019 2030 Yorum yok. Yorum Ekle

Futbol, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri oldu. Peki tür futbolu bunun neresinde..??

Benim yaşlardakiler hatırlar, toprak sahalar, akmayan duşları olan buz gibi soyunma odaları. Tek takım forma, konç, şort ve çivili ayakkabılar. Kireç ile çizilen sahalar, simit ve gazoz ile doyurulan karınlar. Amatör kümeden böyle başlardı, futbol hayatımız.

O yıllarda, AJAX-BAYERN MÜNİH-MANCESTER CİTY- gibi takımların Avrupa kupa maçlarında görebiliyorduk yeşil sahaları… Bizim ligimizde ise bazı yerleri toprak o zamanın deyimi ile; Kel ..!! sahalardı..

En keyifli başlangıçlarımız, TSYD kupası maçları idi, birde Brezilya’dan gelen takımlar. Ne Milli Takım ne de lig takımlarımız Avrupa düzeyinde değillerdi. Rahmetli Turgut Özal ile başlayan spor sahalarındaki değişim ve gelişim taa bu yıllara uzadı. Bizdeki rekabet hiç değişmedi, oynanan oyunlar..!! aynen devam etti…

Ne Spor Bakanlığımız ne de Futbol Federasyonu, bir ‘’SİSTEM’’ ortaya koyamadılar.

Amatör-Profesyonel ayrımı kalmadı. Para ve siyasi erk her şey de olduğu gibi maalesef, sporun her dalında da hükmünü sürdürdü. Avrupa sistemsel ve bilimsel gelişmeler kaydederken, biz tam tersini seçtik.

Amca-dayı-vekil-mekillerle yol alacağımızı sandık. Altyapıları, mahalle çocukları gelsin top oynasın, büyük abilerine de iş sahası çıkmış olsun anlayışında yapılıyor. Yabancı gelirse futbol kalitemiz artar diyenlerin, full yabancı kadro ile hüsrana uğrayışlarını yaşamamız mı gerekiyordu?

Madem yabancıların bizlere katma değerlerine inanıyoruz… Bence; birçok kriterler dâhilinde ve yaş kategorisinde 6’sı direkt oynayacak 8 yabancı olacak, altyapıdan gelen en az 2 oyuncusunun da ilk on birde olma kuralı ile gelişme kaydedilebilir diye düşünüyorum.

Kimse bana o zaman yabancı futbolcu fiyatları yükselir saçmalığı ile gelmesin… Zira Kulüpler Birliği diye bir kurum var… işte tamda burada işe yarayacak… Ortak bir karar ile fiyat politikası belirlenebilir.

Serbest piyasanın, Türk Ekonomisine verdiği zararın bir benzerini Futbol da yaşamamış oluruz. Bakarsınız örnek bir politika da yaratmış oluruz. Zaten globalleşen Dünya ekonomisi gibi globalleşen Dünya Futbol Örgütü UEFA’yı bile çok ciddiye almadık...

Önce, Ekonomik olarak çöktük..!!

Değeri Milyon EURO ve DOLAR etmeyen teknik adam ve futbolcuları getirerek onların üzerinden Rant sağlayan, sporcu ruhundan bi haber yöneticilerin borçlandırdığı kulüplere UEFA’nın uyguladığı Ekonomik yaptırımları bile ciddiye almayan Futbol yöneticilerimiz var.

Ve güç aldıkları, Devlet yöneticileri var.

Düşünün ki; üç-beş milyon borcu olan yılların esnafları, bütün Banka ve finans kuruluşları tarafından kara listeye alınıp, tek kuruş kredi ve destek bulamazken, hatta bu borçtan ölene kadar sorumlu işverenler görmezden geliniyor. İşi gücü bırakıp bir kenara çekilemezken,

Kulüplerin yönetimine gelip, onları milyon Eurolarca borçlandıranlar için, üstelik Devler Desteği ile Bankalar Borçtan kurtarma operasyonu yapılıyor.

Bu da yetmiyor, Kulüpleri batıranlar, en kötü..!! Ellerini kollarını sallaya sallaya yönetimi başkalarına devredip bıraktıkları borç batağının kuruşundan sorumlu olmadan hayatına devam edebiliyor. Ve benim isyankar Milletim, sporseverim de üç gün konuşup sonra unut veriyor, hatta sokakta görse büyük bir sempati ile selfie bile çektiriyor..!!

Sonra, neden biz kalıcı bir başarı yakalayamıyoruz diye hayıflanıyoruz… Bugün kulüplerimizi Ekonomik olarak takibe alıp yönlendiren, hatta yöneten UEFA yakın gelecekte, Kulüp yönetimine girecek insanlara da ‘’KRİTER’’ Getirirse şaşırmayalım..!!

Ne acı, Sosyal, siyasal, ekonomik, askeri, üretim, tüketim, sanayi… aklınıza ne gelirse hemen her şeyden dışa bağımlı ve kontrolü bırakmış bir ülke olarak bari, kitlesel eğlence ve spor dallarında ipleri Avrupalıya vermesek…

Spor ve futbol yönetimlerini  doğru insanlara teslim etsek, sitem ve prensiplerimiz olsa, hesaplarımız şeffaf olsa iyi olmaz mı…?

Not: Bu kadar entrika ve harcanan paraya rağmen doğru dürüst futbolcular getirilebilse bari.

Gelenler adeta, sömürgeci..!! futbolcular ordusu gibi parayı alıp yatıyorlar..(üç-beş istisna olsada..)

Saygı ve sevgilerimle

Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 583
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1076
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 541
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 444
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 502
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 440
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 647
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 498
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1118
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 979
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 844