KONUT KİRALARKEN HAKLARIMIZI BİLELİM !!!!

25-12-2019 3159 Yorum yok. Yorum Ekle

Yaşam alanımızı seçerken, önceliğimiz iş ve evimizin birbirine yakınlığı çok çok önemli!!!!

Değerli vaktinizi, trafik de harcamak yerine, evinize ne kadar kısa sürede ulaşabilirseniz, yaşam kaliteniz bir o kadar yükseliyor…

Kendinize, ailenize ve sevdiklerinize daha çok zaman yaratmış olursunuz…

Kiralama, satın alma ve yatırım yapmak istediğiniz,  işlemlerde bu özellikler mutlaka aranmalı…

Şartları ve yaşam alanınızı siz seçiyorsunuz. Bir mülkün değeri; mülkün tapu yasal durumu, binanın yaşı ve inşaat kalitesi, asansörlü veya asansörsüz olma durumu, binanın yönü ve aydınlığı, araç park alanı, çevresindeki yapıların durumu, toplu ulaşıma yakınlığı, çarşı-pazara yakınlığı ve konutun iç kullanımındaki kullanılan malzemelerin kalitesi gibi detaylar belirler…

Kiralama İşlemlerinizde Mülk Sahibinin ve Kiracının Bilmesi Gereken Detayları Hatırlatmak İstiyorum…

·         Kira Artış Oranları (TÜFE) üzerinden hesaplanır. Ancak; taraflar aralarında anlaşarak, makul bir rakam üzerinde anlaşabilirler… Bazen; dairenin kira artışları, emsallerine göre yüksek veya düşük Kalabilir. Mutlaka anlaşma yoluna gidilmeli…

·         Mülk sahibinin 10 yıl sonra veya kira ödemelerindeki aksamalar sebebiyle, haklı sebepleri varsa, kiracıyı tahliye edebilir.

·         Kiracı, kiraladığı mülkü kontrat tarihinden sonra, erken tahliye etmek isterse, en az iki ay önceden yazılı bildirimde bulunmak zorunda ve 3 aylık kira karşılığı tazminat ödemek zorundadır. Mülk hemen kiraya verilirse, bu tazminatı ödemez… Ayrıca bildirim yapılmadan konut tahliye edilirse, sözleşme süresi kadar her ayın kirasını ödemekle yükümlüdür…

·         Kiralanan mülkün satılması durumda, yasal olarak 6 sonra konutun boş teslim edilmesi gerekmektedir…

·         Bina kentsel dönüşüme giriyorsa kiracı konutu 30 veya 60 gün süre içinde tahliye etmek durumundadır. Bu durumda kentsel dönüşüm yasasına göre kiracıya 2 aylık kira yardımı yapılması gerekmektedir.

·         Kiracı konutta yaptığı tadilat masraflarını, mülk sahibinden  isteyemez... Ancak konutta riskli durum varsa ve tadilat yapılmak zorunda ise ve mülk sahibi bu durumu bildiği halde tadilat yapmıyorsa, kiracı, mülkü tahliye ederken yaptığı masrafları İcra yoluyla talep edebilir.

·         Konutta yapılacak her türlü tadilat için, Mülk sahibinden yazılı onay almak gerekmektedir…

Bu Bilgilerin Bizlere Yardımcı olacağını düşündüm…

2020 Yılı Hepimize, Huzur, Sağlık, Bolluk, Bereket ve Bol Şans Getirmesini Diliyorum…

Sevgilerimle

Yaprak Akın