SOKAK OYUNLARI…

27-01-2020 4748 Yorum yok. Yorum Ekle

Mardin Artuklu Kabala ilkokulu, Şırnak Cizre Nuh Nebi İlkokulu, Şırnak Merkez İkizce Ortaokulu

Diyarbakır Sur Karaçalı Ortaokulu, İzmir Şehit Astsubay Hilmi Öz İlkokulu, İstanbul Kadıköy Göztepe ve Faik Reşit Unat Ortaokulu.

Yeryüzünde varlığımızın, geleceğimizin teminatı olarak baktığımız Çocuklarımız… Hepimiz çocuk olduk, doğduk, geliştik ve büyüdük. Tüm evrelerimizin yaşanılası yanları var. En güzel çağlarımız çocukluğumuz değil midir..?

Kimimiz, köy hayatı nedir bilmez, kırsala gitmeye can atar. Kimileri çocukluğunda özümsediği doğa hayatının özlemini çeker durur.

Şimdilerde, elimizdeki teknolojik aletlere, telefon tabletlere sığdırılmaya çalışılmış, sıkıştırılmış eğlenceler, oyunlar görüyoruz, çocuklar oturdukları yerden, sanal oyunlarla mutlu olmaya çalışıyorlar..!

Oysa,80’li yılların öncesini yaşayanlar, şehirler daha betonlaşmadan, yeşil alanlar yok olmadan sokak sokak, mahalle mahalle, ÇOCUK OYUNLARI oynayan çocuklar vardı bir zamanlar...

Mendil kapmaca, saklambaç, yakan top, uzun eşek, misket, körebe, çelikçomak daha niceleri. Hatta bölge bölge, şehir şehir kendine özgü oyunlar…

Arkadaşlıklar, samimiyet, dostluklar ve tabi ki gülen yüzler…

Gelişen ve globalleşen dünya ile birlikte gelişen teknoloji ve kentleşme(Ülkemizdeki yanlış yapılaşma)ile birlikte bu güzelliklerin hepsi kayboldu. Ama unutulmadı…!!

Unutmayanlardan birisi de, ÇOSKF…

Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu ve Kurucu Başkanı Mehmet Mutlu…

2010 yılından başlayarak, Ulusal çocuk oyunlarımızdan bazıları ile bölge bölge, il il, ilçe ilçe, köy köy ilk ve ortaokullarla irtibata geçerek,

Çocuklarımızın, sosyalleşmeleri, takımdaşlık ve karar verme mekanizmalarını da güçlendirecek bir organizasyona davet ederek, her okulun oyunlar alanında 15 ila 20’şer çocuktan oluşan birer takım kurmaları konusunda adım atmalarını sağlamışlardır.

Sayıları, 320’yi bulan Spor Kulübü, merkezi İstanbul’da bulunan federasyon çatısı altında topladıkları, TÜRKİYE ÇOCUK OYUNLARI LİGİ’ni hayata geçirmişlerdir.

Oyunlar yaklaşık 4 aylık sürede ve puanlama usulü ile yapılmakta ve ANI Madalyaları ile Kupalar Final karşılaştırmaları sonunda törenle taktim edilmekte.

Yazımın girişinde isimlerini yazdığım Okullar,2019 yılının Finalistleri.21-23 Ocak tarihinde İstanbul, Kadıköy-Caferağa spor salonunda protokol ve kalabalık tribünler önünde oyunlarını oynayıp derecelerini ve ödüllerini aldılar.


İlk okullar da,

1.Göztepe ilkokulu 2.Şırnak Cizre Nuh Nebi ilkokulu 3.İzmir Şehit Astsubay Hilmi Öz ilkokulu

Ortaokullarda

1.Kadıköy Faik Reşit Unat Ortaokulu 2.Mardin Kabala Kayacan Ortaokulu 3.Şırnak ikizce Ortaokulu

Şeklinde derecelenmiştir.

Tabi bütün bunlar çok kolay olmuyor, her şeyden evvel, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, İçişleri ve Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere Emniyet güçlerimizin de oyunların organizasyonunda lojistik ve yerleşim konusunda büyük destekleri olmaktadır.

Ayrıca bu ligin hemen her türlü gideri, Federasyon Başkanı ve yönetim kurulunun çok özel çabaları sonunda, yardımsever kişi ve kuruluşlar, firmalar tarafından karşılanmaktadır. Hiçbir kulüp ya da sporcu(çocuk) masrafa sokulmaksızın, çocukluklarını doyasıya yaşadıkları gibi şehirler geziyor, dostluklar kurup, arkadaşlıklar ediniyor, ufkunu genişletiyor. Hayat akışındaki Hedef çıtasını daha yukarı çekme konusun da ve hayata bakışında ÖZGÜVEN sahibi oluyor.

ÇOCUK GÜLERSE, DÜNYA GÜZELLEŞİR, dedirten, başta FEDERASYON Başkanı Sayın Mehmet Mutlu başta olmak üzere, emek veren destek olan herkese teşekkürler ediyorum.

Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 502
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 476
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 482
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 405
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 444
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 394
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 492
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 458
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1073
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 926
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 787