KURBAN BAYRAMI VE ÖNEMİ

16-07-2021 1893 Yorum yok. Yorum Ekle

İslam dininde Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen hayvan demektir. Kur'an'da geçen İbrahim Peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir.

Kur'an'da geçen şu ayet, kurbanın İslâm inancındaki yerini özetler:

"Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.

(Hacc Sûresi 22/36;37)

İnsanlık var olduğundan beri tüm semavi dinlerde, var olan bir ibadettir, kurban.

Allah'a (c.c) yaklaşma ve O'nun rızasını kazanma vesilesidir, kurban.

Bizleri Allah'a yaklaştıran; zenginlerin cömertliklerinin artmasına, fakirlerin şükürlerinin çoğalmasına vesile olan bir ibadettir, kurban.

Kişiye sâhip olduğu mal ve mülkün, bağ ve bostanın, hayvanların, servet ve paranın Allah'ın bir ihsanı ve lütfû olduğunu ve asıl mal sâhibinin Allah olduğunu hatırlatandır, kurban.

Hz. İbrahim'in ve Hz. İsmail'in teslimiyetinin, Allah'ın ise cömertliğinin en güzel örneklerindendir, kurban.

Hz. İbrahim çocuk sevgisi ile yanıp tutuşurken, Allah'a bir oğlu olması için dua eder. Hz. İbrahim duasında bir oğlu olursa, Allah'a kurban edeceğini söyler. Allah Hz. İbrahim'e bir oğul verir ve Hz. İbrahim evlat sevgisi ile verdiği sözü unutur. İsmail büyüyünce Hz. İbrahim rüyasında verdiği sözü görür ve oğluna durumu anlatır. Hz. İsmail babasından hiç düşünmeden, Allah'a verdiği sözü yerine getirmesini ister. Hz. İbrahim, tam oğlunu kurban edecekken, Cebrail (a.s) bir koçla gelir ve 'Allah'ın teslimiyetleri karşılığında, bu koçu kurban etmelerini istediğini' söyler. İşte kurban ibadeti bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Yani Allah'ın emirlerini sorgusuz kabul etmenin ifadesidir kurban. Ayrıca kurban bizlere; birlik, beraberlik ve dayanışmanın topluma yayılması, fakirlerin evlerine et girmesi, çocukların sevinmesi gibi birçok fayda ve hikmet sağlamaktadır.

Bayram, insanları kaynaştırıp bir araya getiren en güzel vesilelerden biridir. Öyle ki, bayramda şahlanan yardımlaşma ve hediyeleşme ruhu yalnızca hayatta olanlara bağlı kalmaz, dünyadan gidip kabirlerinde bir Fatiha bekleyenlere kadar uzanır. Onların bu dileğini yerine getirmek için Mü’minler bayramda kabirleri ziyaret ederler; ruhlarına Kur’ân’lar, Fatihalar ve dualar okuyarak onları da sevindirirler.

Kısaca Kurban Bayramı, insanların birbirleriyle dayanışma içinde olmalarının en güzel örneğidir. Mutsuzlukların yerini sevinçler alır. Bayramlar küçüğüyle, büyüğüyle herkesin mutlu olduğu günlerdendir. Bayrama ve bayram günlerine gereken değeri ve önemi verirsek, eski bayram günlerini aramaya, özlemeye gerek kalmayacaktır.

Bizlere bu bayramı veren ve bizleri bu bayrama ulaştıran Rabbimize, sonsuz şükürler ediyoruz.

Tüm İslam âleminin Kurban Bayramı Mübarek Olsun.

Selâm ve dua ile…

Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 495
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 471
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 473
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 402
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 429
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 390
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 468
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 455
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1069
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 924
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 785