SPOR RUHU ve MESUDİYE SPOR

30-03-2022 1180 Yorum yok. Yorum Ekle

Türkiye’de ilk büyük göç merkezlerinden biri, Ordu Mesudiye ilçemiz.

Gerçi büyük şehirlere gitmeden evvel, Çarşamba, Perşembe gibi yakın komşulara çalışmaya gitmelerle başlamış gurbet…

Yazın topladığını kışın yeme rutin yaşamından sıkılmış gibi adeta halk ve başta İstanbul olmak üzere birkaç büyük şehre akın etmeye başlamış, öncelikle Paşabahçe’de yoğunlaşmaya iş, aş edinmede birbirine sıkı sıkı bağlı kalmaya başladıktan sonra ana toprağından binlerce kilometre uzaklardaki insanları kenetlemenin, bir bayram edası ile bir araya getirip yeni nesiller ile de tanış olmanın yolunu, sporda bulmuşlar.

1968 yılında, Kaleli Hasan BALCAN’ın girişimleri ile 8 köy takımının katıldığı Mesudiye köyleri arası dostluk futbol turnuvası ile sahaya çıkmışlar, rahmetliye zaman içinde, Doğançamlı Ahmet ÖZTÜRK hoca, Kaleli Murat MERTOĞLU hoca ,Celallı Cemal YILMAZ, Maksutalan’dan Rasim KAHRAMAN hoca…

Tabiki Mesudiyeliler örgütlenmeyi sadece sahada yapmayıp, dernekleşip daha geniş platformlarda, sosyal ve kültürel her alanda birbirlerinden haberdar olmak, örf ve adetlerini devam ettirmek amacı ile önce İstanbul sonrada Ankara’da Mesudiyeliler Derneğini kurmuşlardır.

Futbol turnuvaları da derneğin kuruluşu ile birlikte, Mesudiyeliler Derneği bünyesine geçmiş ve yapılan istişare toplantıları sonucunda her yıl yaz ayları başında oluşturulan komisyonlar ile bu organizasyonu devamlı kılmışlardır.

80 ihtilali ile sekteye uğrayan Dernekçilik ve onun faaliyetleri 1990’da hayat bulan yeni  dönem ile birlikte daha güçlü bir şekilde devam etmeye aday bir organizasyon olan Mesudiye Futbol turnuvasının bundan sonraki dönemlerinde de eski tecrübeli birkaç büyüğümüzün yanı sıra,

Çerçi’den Selahattin ERKAN, Beyseki’den Yücel AKDEMİR, Çaltepe’den Neşet NURCAN, Kavaklıdere’den Nihat ARICAN, Müslüm Sarıca’dan Zülal HABİL, Konacık’dan Tahir Özgül, Arıkmusa’dan Cevdet Taşkıran, Çardaklı’dan Ramazan ERGÜL, Yeşilyurt’tan Musa AKSU, Kale’den Tuncer UZUN gibi memleket ve futbol sevdalısı isimlerini sayamadığım daha birçok insan bu turnuvalarda, Başkan veya Komisyon Üyesi olarak yer almışlardır. Hayatta olanlara sağlıklı uzun ömürler dilerken, ebediyete irtihal edenlere Allahtan rahmet diliyorum.  

Bendeniz, Bayraklı’dan Tekin TOKLUCU olarak Mesudiye köyleri arası Dostluk Futbol Turnuvalarında 1982-84 yıllarında futbolcu olarak oynamış, daha sonra iki dönem komisyon üyeliği ve üç dönem de Komisyon Başkanlığı yapmış biriyim.

Adı uzun olan Futbol turnuvamıza bir logo edinme teklifimi komisyon arkadaşlarıma iletip, olumlu bulunmasının ardından, kısaca MESDOST Futbol turnuvası olarak ifade edilmesi, Başkanı olduğum ilk komisyon dönemimde hayata geçti.

8 takım ile başlayıp uzun yıllar artan köy takım sayısı ile geleneksel olarak devam eden MESDOST’un 34 köy takımının iştiraki ile en yüksek sayıya ulaştığı sezonun Başkanı olarak, görev yaptığım her yıl turnuva finallerimizi, komisyon üyeleri kararı ile BEYKOZ STADI’nda bir şenlik ve gösteri şeklinde yaptık. Bizimle birlikte böylesi büyük bir organizasyonu tertip eden, Erzincan KEMAH köyleri dışında geniş katılımlı turnuva yoktu. Bütün bu çalışmaların, gayretin ve sarf edilen enerjinin bir ödülü olmalı idi..!!

Bunu 1994 yılında köşe yazarlığı yaptığım Mesudiye Sesi Gazetesi’nin bana verdiği yazı köşemde şu ifadelerle kaleme almıştım: ‘’Böylesi geniş çaplı organizasyon yapan, futbol sevdalısı insanların, İstanbul’da FEDERE bir kulübe sahip olması gerekiyor’’  demiştim ki;

1986 yılında, Beykoz Paşabahçe Karagözsırtı spor sever halkı tarafından bu satırları okuduğunuz Doğuş Haber’in imtiyaz sahibi ve çok kıymetli arkadaşım, dostum Ozan DERVİŞ  aracılığı ile Bir yıl evvel (1985) federe olan semt futbol takımlarına Başkan olmam teklifi geldi...

Bir spor ve futbol aşığı olarak buna kayıtsız kalmayıp iki gün düşündükten sonra kabul ettim.

Ve o an, öteden beri hayalimiz olan takımı hayata geçirme fırsatını yakaladığımızı hissettim. Uzun yıllar gidip geldiğim Beykoz –Paşabahçe halkı ile hep Paşabahçe stadı veya Dernek lokallerinde oturup sohbetlerimiz olurdu ama ne yalan söyleyeyim, Kulüp Başkanı olana dek Kargözsırtı’na hiç çıkmamıştım. Ancak halkın teveccühü sanki her defasında oralardaymışım sıcaklığını veriyordu bana.

Semtte nüfus ağırlığı Mesudiyeli olmasına karşın, ülkemizin çeşitli illerinden insanlarda vardı elbet ve bu mahalle takımı iken çok ama çok emek vermişlerdi. Adından da anlaşılacağı gibi merkeze ve istanbul’a çok uzak gibi duran sentlerinin adını kulüp aracılığı ile duyurmak en büyük arzuları idi.

İşte bu düşünce önümüzdeki en güçlü engel gibi duruyordu.!!

Ama spor kulübü de hem maddi hem manevi güç istiyor, dar çerçevede bunu geliştirip büyütmek imkânsız gibi idi. Yaptığımız bire bir ikili üçlü ve geniş katılımlı toplantılar ile bunu semt halkına anlatmaya, kulübe daha geniş bir Kimlik kazandırmamızın gerektiğini anlattık, uzun bir süre...

Olağanüstü kongre ile geldiğim Başkanlık görevimin ilk Genel kurulunu 6 ay sonra yapacaktık. Zaman kaybetmek istemiyor, olacaksa hemen olmalı ve düğmeye basıp başarılı sonuçlar almalı idik ki;

Öyle de oldu…

Uzun süreli görüşmeler, toplantılar sonucunda semt halkının da oluru ile Kulübümüzün adını Karagözsırtı MESUDİYE SPOR olarak tescil ettirdik… Ancak her yerde her platformda Mesudiye Spor olarak lanse edilip konuşulması insanın Göğsünü kabartan unsurlardan birisi idi.

Yeri gelmişken, Kulübümüze Mesudiye Spor adını verirken desteklerini esirgemeyen tüm yönetim kurulu arkadaşlarım ve destekçi semt ve Mesudiyeli tüm hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum ve MESUDİYE SPOR Kurucuları olarak kutluyorum.

Tüm bunlar yaşanırken, masa da yaşadığımız mutluluğu sahada ZAFER olarak görmek artık tek hedefimizdi.

Engin ÖZMEN, Şahin KÖLEMENOĞLU, Av. Şevket ARIKAN, Ozan DERVİŞ, Zülal HABİL, Ali Mesudiyeli, Erdem SÖNMEZ, Turan TAŞLIÇUKUR, Mustafa SARIKAYA, Ahmet BAŞ, Sırrı KARAYAKA, Nihat ARICAN… gibi çok değerli yönetim kurulu arkadaşlarımız, Teknik kadro ve oyuncu grubumuz ile hedefe kilitlenmiştik. Ancak, buradaki en güçlü yanımız;

Futbol takım kadromuz, altyapı olarak gördüğümüz MESDOST turnuvasında başarılı olup teknik ekibimiz kararı ile kadroda yer bulan ve %80’i Mesudiye köy futbol takımlarımızdan seçilen yetenekli ve forma ruhu taşıyan oyuncularımızdı. Şimdiki kadro yapılanmasına baktığımızda, MESDOST Turnuvasının yok olmasına sebep olan kafaların bu ülkede yöneticilik ile uzaktan yakından ilgileri olmadığını görüyoruz.

2. kümeden  çıktığımız bu yolda ilk yıl namağlup ama averaj ile çıkmayı kaçırdık. Ardından yine Mesudiyeli yetenekler ile güçlendirdiğimiz kadro ile ikinci yıl yine namağlup Şampiyon olup 1.Amatör kümeye yükseldik. 1997-98

1998-99 sezonu ise 1.Amatör kümede yine namağlup ŞAMPİYON olarak, 3.lig yolundaki İstanbul finallerine kaldık..

Sonrası …sonra..!!!

Ama bu satırları yazdığım günlerde, Mesudiyespor kulübümüz play-off grubuna yükselme başarısı göstermişti.1999 yılında daha yakın olan 3 lig yolu maalesef şimdi iki üç basamak daha ileride… Ama olmayacak hiçbir şey yoktur. Yeter ki hep birlikte destek olup, güç verelim.

Büyük bir heyecan ile takip ediyor ve zafer haberlerini bekliyorum..

Buna en çok ben sevinirim..

Zira İst.Mesudiye spor benim evladım gibidir.

Kulüp tarihini bilmeyen, öğrenmeyi düşünmeyen ya da bilipte aidiyet duygusunu geçmişi yok saymaya,

Güneşi Balçıkla sıvamaya çalışanlara  bu satırlar..!!

Birileri gibi(S.E) MESUDİYE SPOR un bölücü değil, Birleştiriciliğine inananlardanım…

Saygılarımla 

Ozan Derviş

SİYASİLERİMİZ BEYKOZ BİRLİKTELİĞİ OLUŞTURMALIDIRLAR

25-04-2024 Yorum yok. 516
Cüneyt Pulant

BEYKOZLU, BEYKOZLUYA SAHİP ÇIKTI

25-04-2024 Yorum yok. 645
Neyir Erkan Şişman

RUHUMUZDA BAHAR HAVASI

25-04-2024 Yorum yok. 516
Tuncay Ünde

Yalancının evi yanmış kimse inanmamış

25-04-2024 Yorum yok. 457
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

2 Konu 2 Görüş…

25-04-2024 Yorum yok. 431
Erdal Uzuner

SEÇİMİN ARDINDAN

25-04-2024 Yorum yok. 432
Hacı Arıcı

SÖZDE MÜSLÜMAN

25-04-2024 Yorum yok. 413
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 480
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 465
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1136
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 861