BOĞAZDA DÖNÜŞÜM

17-04-2023 1582 Yorum yok. Yorum Ekle

Şubat ayında yaşanan deprem nedeniyle herkes oturduğu binaların sağlamlığını sorgulamaya ve çözüm bulmaya, bunun içinde Belediyelerde çözüm aramaya çalışmaktadırlar. Bana da bu konuda çözüm ne, ne yapalım gibi sorular soruldu. Kanlıca’da Boğaz ön görünüm bölgesinde binası olan eniştem de bunlardan biriydi. 1978 yılında 3 katlı bina yapılmış. İskan(yapı kullanım belgesi) yok. Bu bina depreme dayanıklı mı, tabi ki de hayır. Çünkü eski bina ve yeterli mühendislik hizmeti almamış. Ne yapılmalı? Binayı güçlendirmeli veya yıkıp yapmalı. İşte tam da burada 2960 sayılı Boğaziçi kanunu devreye girmektedir.

Bu bina güçlendirilebilir mi? Boğaz kanununa göre hayır.

Yıkıp yeniden yapılabilir mi? Boğaz kanununa göre hayır.

Mevcut kanun Boğaz ön görünümde evi olan binlerce vatandaşı depreme karşı can ve mal güvenliği açısından mağdur etmektedir. İstanbul’un en değerli bölgesi olan Boğaziçi ön görünüm bölgesinde ikamet eden binlerce Beykoz’lu yaşadığı binalar nedeniyle deprem riski altında yaşamlarını sürdürmektedir.  

Boğaziçi kanunu 12 Eylül Askeri yönetiminin hazırladığı ve 1983 yılında yürürlüğe giren bir kanundur. İmar planı da 1983 yılında onaylanmıştır. Boğaziçi gibi her anlamda değerli olan bir bölge maalesef 40 yıldır aynı kanunla ve aynı imar planı ile yönetilmektedir. Aslında yönetilememektedir.

40 yıl boyunca binlerce yapı kaçak olarak yapılmaya devam etti. Adamı olan parayı bastırıp evini yaptırdı. Kanun yasak getirmesine rağmen bu binalar yapıldı.

Sonuç olarak; Boğaziçi kanunu revize edilmelidir. Mayıs ayında yapılacak seçimden sonra TBMM’de ele alınması gereken öncelikli kanunlardan biri olmalıdır. Boğazda yaşayan ve deprem riskli binada ikamet eden insanların can ve mal güvenliği tehlike arz etmektedir. Devletin görevi bu tehlikeyi bertaraf etmektir. O günleri görmek dileğiyle…