HANEDAN ZİHNİYETİ!

23-06-2023 680 Yorum yok. Yorum Ekle


Halk dilinde bir söz vardır, genelde siyasi ortam için söylenir… "Her toplum layık olduğu insanlar tarafından yönetilir !"

Doğruluk payı oldukça yüksek olmak la birlikte, kafalar da soru işaretleri de bırakmıyor değil. Bunu bizlere en iyi anlatan seçim sistemlerine ülkemizde ve dünyada sıklıkla rastlıyoruz. İnsan faktörünün olduğu her yerde kesin bir dil ile konuşmak olmuyor.  Zira rant diye bir şey var!

Ve insanoğlu bunu en iyi kullanan varlık. Kalabalık toplumlarda ve üye fazlalığı olan kurum veya kuruluşlarda, her türlü karışıklığı önlemek ve sözüm ona daha "elit" bir yapı oluşturmak amacı ile "delege" sistemleri konuşulur ve daha azınlık kadrolar ile seçime faaliyetlerini hayata geçirirler.

Yüksek miktarda insan ile iletişim kurmak, onlara ulaşmak zor olsa da aslında en liyakatli tercihler bu kadrolar ile hayata geçirilebilir. Tek şart şeffaflık…

Delege sisteminde ise "kemik" yapı oluşturmak çok daha mümkün görünüyor. Hizmet yolunu hızlandırmak ve seçmen kalitesini daha plus bir seviyede yapmak için seçilen "delege" sisteminin defoları her geçen gün artarak devam ediyor.  Bir belediye meclisinde bile az sayıda insanın kritik seçimlerde bile adaletli ve vicdanlı değil de rant odaklı oy kullandığına yakinen tanık olduk!

Bu ahlak yapısını tercih eden, tanıdık bir iki sivil toplum kuruluşu olduğu gibi çok üst seviye siyasi partilerde bile görmekteyiz. Bunu gözlemlerken, böyle bir yapının, "Küçük olsun bizim olsun!!" şiarından yola çıktıkları için bir türlü başarılı olamamaktadırlar. Ve her geçen gün kan kaybetmeye de devam etmekteler.

İçinde bulundukları STK ve kurumları layığı ile temsil edemedikleri gibi, kendi kendilerini de eritmekteler. Oysa yapılması gereken şeyler arasındaki en büyük icraat. "Şeffaflık "... Yetmez... İyi ahlaklı ve samimi olmalılar. Çok önemli bir şey daha... Bulundukları yere çakılıp kalmamalı, geriden gelen gençlere yer açmalılar.

Hani, "Geleceğimiz gençler!" di...??

Sizler bulunduğunuz yerde çakılıp kaldıkça, toplumun geleceğine ipotek koymuş da oluyorsunuz. Halka hizmet amacı güden tüm çalışma ortamlarında devir daim hızlı çalışmalı. Yenilenme için yenilikler olduğu kadar yeni yüzlere de ihtiyaç vardır. Yapışıp kalanlar ise geriye dönüp baktıklarında arkalarında kimseleri göremeyecek ve yapayalnız kalacaklardır.

Halk arasında buna, "Kısır döngü " diyoruz ki; Topluma bundan daha zarar verecek bir yol seçimi yoktur. Bu yapıların amaçları, hizmet değil,  olsa olsa kendilerine "Etiket" edinmektir.

En ucuz etiket de budur...

Her geçen gün değer kaybetmeye mahkûmdur. .

 

Ozan Derviş

SİYASİLERİMİZ BEYKOZ BİRLİKTELİĞİ OLUŞTURMALIDIRLAR

25-04-2024 Yorum yok. 514
Cüneyt Pulant

BEYKOZLU, BEYKOZLUYA SAHİP ÇIKTI

25-04-2024 Yorum yok. 642
Neyir Erkan Şişman

RUHUMUZDA BAHAR HAVASI

25-04-2024 Yorum yok. 512
Tuncay Ünde

Yalancının evi yanmış kimse inanmamış

25-04-2024 Yorum yok. 455
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

2 Konu 2 Görüş…

25-04-2024 Yorum yok. 429
Erdal Uzuner

SEÇİMİN ARDINDAN

25-04-2024 Yorum yok. 428
Hacı Arıcı

SÖZDE MÜSLÜMAN

25-04-2024 Yorum yok. 411
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 479
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 464
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1135
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 860