DENGE ŞAŞTI !

23-06-2023 718 Yorum yok. Yorum Ekle

 

Ben ekonomist değilim. Ancak görüyorum ki, asgari ücrete yapılan artışlar ve döviz kurlarının yükselmesine paralel, konut ve temel gıda ürünlerimizde sürekli artışlar devam etmekte. Mülk sahipleri bu artışlara yetişmeye ve dengelemeye çalışırken, kiracılar da kira artışlarına uyum sağlamaya çalışmakta. Ev sahibi ile anlaşabilenlerin şanslı olduğu bir süreç. Ev sahibi ve kiracılar, hayat pahalılığı ile sürekli mücadele içinde.

 

Ev sahipleri tarafından bakılacak olursa, farklı şehirlerde veya bölgelerde kiracı durumunda olan mülk sahipleri de düzensiz kira artışlarına maruz kalmakta.

Maalesef ki %25 kira artış sınırlamasını hiç kimse uygulamıyor. Yıl içinde birden fazla artışlarla veya %100 kira artışlarıyla yeni kontrat düzenlenerek durum dengelenmeye, çözüm üretilmeye çalışıldığını görüyoruz ve duyuyoruz. Kira artışı yapamayan, kiracılarıyla anlaşamayanların bir kısmı eli kolu bağlı mutsuz, bir kısmı da noter ve mahkeme kapılarında. Dengeler alt-üst olmuş durumda.

 

Ne zaman düzeleceği de belirsiz… Herkes kendine göre haklı olsa da, insancıl ve vicdani davranılarak, bir orta yol bulunmalı, mutlaka anlaşma yoluna gidilmeli. Konut ve ticari kira artışlarının, bir nebze de olsa dengelenebilmesi için, ilk 5 yılını doldurmamış kiracıları kapsayacak şekilde, bir süreliğine kira artış sınırlamasının durdurulması gerektiğini düşünüyorum. Kira artış sınırlamasını, fırsata çevirmeye çalışan kiracılar da maalesef hem kendisinin, hem de ev sahiplerinin huzurlarını bozan durumlar yaratmakta. Pandemi döneminde, kira artışı yapmayan ev sahipleri, şu an kiracıları tarafından mağdur edilmekte. Biz gayrimenkul danışmanlarına bu gibi anlaşmazlıklarda çok iş düşüyor.

 

Öncelikle, taraflara sorumluluklarını ve haklarını hatırlatarak, adil bir şekilde uzlaşmaya ikna etmeli, çatışmaları önlemeliyiz. Olması gereken de bu… Anlaşarak, uzlaşarak, her iki tarafında mağdur olmayacağı şekilde, saygılı ve adil davranarak, bu süreçlerde birbirimize destek olabiliriz. Kimsenin, kimseyi huzursuz etmeye ve mağdur etmeye hakkı olmadığını düşünüyorum. Kendini kurnaz zannedenler, kendi gibi kurnazlarla karşılaşabilirler. Durum böyle iken en büyük mağdurun emekliler olduğu detayına değinmeden geçmek istemedim, emeklilerin bu koşullarda ki durumlarını, hep birlikte görüyoruz.

 

Sabırlar ve kolaylıklar diliyorum. Tüm olumsuzlukların, olumlu gelişmelere dönüştüğü, sağlıklı ve huzurlu günler bizlerle olsun. Kurban Bayramımız Hepimize Mübarek Olsun. Saygılarımla, Sevgiler…