KONUT KİRALARI DÜŞER Mİ?

24-07-2023 887 Yorum yok. Yorum Ekle


Düşmez ama duraklayabilir düşüncesindeyim.

 

Satılık konutların satış rakamları düşer mi? Yeni inşa edilen konutlarda düşmez, ara sıra yükseliş durabilir ya da satıcının nakit ihtiyacına göre, teklifler değerlendirilerek, indirim uygulanabilir düşüncesindeyim.

 

Satıcılar, gelen makul teklif ile gönlüne göre bir yatırım yapabiliyorsa veya gelen teklif, satma sebebini karşılayabiliyorsa, mantıklı karar vererek hızlı çözüm üretmeliler. Anlaşılan o ki, eski kiracıların, mülk satmak veya kiralamak isteyen mülk sahiplerinin ve satın alma arayışı olanları, zorlu bir süreç bekliyor. Konut satış rakamlarının düşeceği beklentisinde olan alıcılar, beğendikleri mülkleri alamamakta, satış rakamlarının yükselişini de durduramamaktalar.

 

Aynı şekilde kiralık konut arayışı olanlarda, kiralanabilir konut bulamadıklarından, her geçen gün kira bütçelerini yükseltmeye devam etmekte. Ya da şehir değişikliği tercih etmekte. Bu durum bir sorunsa ki evet sorun, tüm Türkiye’de nerdeyse aynı. Kimi için şehir değişikliği çözüm olsa da, kimi için çözümden çok sorun yaratmakta. Bu durumda da, kiracıların ev sahiplerini, mağdur etmeyecek şekilde anlaşma sağlaması zaruri, ev sahibi anlaşılabilir bir insansa…

 

Yeni satın aldığı mülkte yaşamak isteyen yeni ev sahibi ise biliyor ki kiracı ile uzlaşabilirse, yeni evinde yaşayabilir. Kanunlar bir yere kadar uygulanabilir olsa da, tahliye süreci uzun sürebilmekte. Çözüm her iki tarafında hayrına, adil bir şekilde anlaşmak. Zaman zaman öfke ile hareket edenlerin, zararla karşılaştığını hep birlikte görüyoruz. Barınma ihtiyacı her geçen gün artmakta. Eski kiracıları ile anlaşma yolunu seçmeyen mülk sahipleri, her yolu deneyerek kiracılarını baskı ve tehdit ile tahliye etmekteler. Evini daha yüksek kiraya verebilmek adına. Kira ödemelerini düzenli alır mı almaz mı bilinmez.

Ya da tam tersi, kira rakamları sürekli yükselişte olmasından dolayı, evini kiraya vermekten vazgeçenler ve kira rakamını 1 ay sonra düşük kalacağını düşünen mülk sahipleri neredeyse, her ay tüfe oranına göre kirayı güncellemek istemekteler. Evlerinin boş kaldığı günlerin zararını göremeyecek körlükte olanlar. Çok iyi kiracıları da kaçırmaktalar.

 

Önemli olan,  kira ödemesinin düzenli olmasıdır. Evin bakımlı olması ve boş kalmaması önemlidir. Boş kalan evler, daha büyük masraflar yaratır ve küserler.  Bazen de kiracı adaylarının güvenilir olması, düzenli kira ödeyebilme gücünün olması durumu değerlendirilmeli…

 

Öyle bir sürece girdik ki, nefes alabilmemizin de bir bedeli var artık. İnsani duygularla, hepimizin birbirimize destek olması gereken bir süreçteyiz. Lütfen insan olduğumuzu hatırlayalım. Daha huzurlu ve sağlıklı olursunuz. Tüm yaşantımızda kolaylıklar diliyorum.

 

Saygılarımla, Sevgiler