NACİZANE ÖNERİM

26-10-2023 597 Yorum yok. Yorum Ekle

 

Tüm gayrimenkul danışmanlarını zorlayan, mülkünün değerini, kulaktan dolma bilgilerle, farklı bölgelerde farklı gayrimenkul tipi ile mülkünü kıyaslayan ve mülküne değer biçen, değerli mülk sahipleri. Biz gayrimenkul danışmanlarına güvenen ve danışan mülk sahiplerini tenzi ederek, bilgi paylaşımında bulunmak istedim. Sadece bilgi….

 

Şehir merkezinde, sağlık, eğitim ve alışveriş hizmetlerini kolaylıkla alabildiğiniz bir mülk ile bu imkânlardan uzak bir mülkü aynı kefeye koyamazsınız. Lokasyon ve bölge önemli. Doğa, orman, şehir, vadi, tarihi doku içinde, Boğaz ve İstanbul siluetini izleyebileceğiniz bir manzara ile istinat duvarı, mezarlık ve bakımsız binaların bulunduğu bir manzarayı kıyaslayamazsınız. Manzara ve mülkün cephesi önemli.

 

 Herkesin alıştığı ve içinde yaşamaktan mutlu olduğu evin büyüklüğü farklılık gösterir. Kimine 2+1 yeterli gelirken, kimi de 3+1 veya daha büyük metrekarelerde yaşamak ister. Ya mevcut mobilyalar kullanılacaktır ya da evin büyüklüğüne göre yeni mobilyalar alınacaktır. Mülkün metrekare kullanımı önemli. Kimi yaşadığı konutta bahçesi olsun ister, kimi içinde teras yeterlidir.

 

Kimi komşuları ile yaşamak ister, apartman dairesi veya güvenlikli site tercih eder, kimi de mahalle içinde, daire veya müstakil ev tercih eder. Kimi toplu ulaşım araçlarına yakın olup araç kullanmak istemez, kimi de aracını park edebileceği park yeri ister. Kimi mahalle içinde bir mülk seçerken, kimi de güvenlikli site içinde yaşamayı seçer. Olmasını istediğiniz her detay sizin kriterlerinizi belirler. Bu kriterlere göre bütçe belirlenir ya da bütçeye göre kriterler tekrar gözden geçirilir. Bütçe önemli.

 

Boğaz manzarası ile Marmara denizi manzarası kıyaslanamaz. Bu sebeple ön görünüm bölgesindeki, Boğaz manzaralı mülklerin değeri yüksektir ve her biri emsalsizdir. Boğaz manzaralı mülkler; sadece bulunduğu bölgedeki benzer mülkler ile manzarasına, bina performansına ve büyüklüğüne göre kıyaslanabilir. Üsküdar-Beykoz Boğaz hattında bulunan yalı ve müstakil evler, Bağdat Caddesi’nde bulunan mülkler ile kıyaslanamaz. Koruma alanı içinde bulunan Boğaz hattındaki mevcut binalar, mevcut ölçüleri korunmak şartıyla tadilat yapılanabilir, yenilenebilir. Özellikle tapu örneğinde, niteliği; bahçeli ev, kargir bina gibi kayıtları olan tapular değerlidir. Niteliğini bozacak bir işlem yapılmamışsa. Ön görünüm bölgesinde bulunan yapıların kiminin çok kiminin az tadilat ihtiyacı olmakla birlikte bazı yapılarında komple yenilenme ihtiyacı olabilir. Bu haliyle bile bu mülkleri şehrin iç kısımlarında bulunan apartman daireleri ile kıyaslayamazsınız. Özellikle müstakil evleri.

Her mülkün, bulunduğu bölgedeki değeri farklılık gösterir. Satışa konu mülkün, en yakınında bulunan satışı gerçekleşmiş konutlar, mülkün satış değerine etki eder. Boğaz hattı, İstanbul’un tam merkezinde, tarihi dokusu ile size Eski İstanbul’u yaşatabilecek bir ruha sahip. Her sokağı, her mahallesi, her köşesinde güzellikler barındırıyor. İçinde yaşamak için satın almayı planladığınız konut, her zaman yatırımlık olmayabilir. Yatırımlık alacağınız konut, fiyatı uygun, yaşamayı düşünmediğiniz, bir süre sonra kolaylıkla satmayı planladığınız, birikiminizi değerlendirmeyi seçtiğiniz bir argümandır… Mülk satın alma kriterinizi “Yaşamak için veya Yatırım için” olarak ikiye ayırabiliriz.

Kimi alıcı adayları için, önemsiz bir detay gibi görünse de satın almayı planladığınız konut için bütçe belirlemelisiniz. Ya da bütçenize göre hangi bölgede, hangi tip konut alabileceğinizin araştırmasını öncesinde yapmalısınız.

Saygılarımla