Haberiniz Var Mı?

25-11-2023 879 Yorum yok. Yorum Ekle

 

09.11.2023 tarihinde kentsel dönüşüm kanunda önemli değişiklikler yapıldı. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunla bazı kanunlarda ve 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

 

Yeni kararlar, yeni uygulamalar ve yeni yaptırımlar da geldi diyebiliriz. Diğer bir değişle pamuk eller cebe…

 

Bu kanundan önce 16.10.2023 tarihinde kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından süreç yönetilecek. Özetle detaylar;

 

Özellikle komşularınızla iyi geçininiz. Binanızın rutin bakımlarını mutlaka yaptırın. Keza, riskli yapı olduğu tespit edilen binalar, 90 gün içinde tahliye edilecek.

 

-Yıkım maliyetleri, maliklere hissesi oranında yansıtılacak.

 

- Sonrasında da bina inşa maliyeti var. (Eski binası olanlar, güçlendirme veya yenileme ihtiyacı olan mülk sahipleri şimdiden para biriktirmeye başlayabilirsiniz. Zira yeniden inşa edilen mülkünüzü devletten satın alma durumunuz var. İnşa maliyetini ödeyene kadar tapunuz adınıza tescil edilmiyor.)

 

Bu kanun detayları açıklanırken maddi durumu uygun olmayanlara ve varislerine oturma hakkı verilecek olsa da yıllarca size ait olan bir mülk içinde mülkün sahibi olmadan yaşamak durumundasınız. Sahip olduğunuz mülk yepyeni olacak, paranız varsa mülkünü tekrar satın alacaksınız. Paranız yoksa sadece kullanma hakkınız olacak. Bu durumda yeni konut satın alan kişiler çok şanslı oluyor. Yaşayacağı konutu bir kere satın almış oluyor. Dert yok, tasa yok ama güzel aidat yükümlülükleri var. Site içerisinde oturuyorlarsa.

 

·       Kanuna göre riskli yapı tespiti, tahliye, yıktırma, yapım gibi masraflar hisseleri oranında mülk sahiplerinden alınacaktır.

·       Yapılacağı söylenen yardım henüz netleşmemiş, belirlenmemiştir.

·       Bu yasayla otuz yaş üzeri tüm binaların satış rakamlarının düşmesi gerekli. Bu mülklerin arsa değerinde satışı yapılması gerekiyor. Çünkü satın alacak kişi yıkım ve inşa maliyetlerini de karşılamak zorunda.


Hoş geldin Kentsel Dönüşüm Yasası ve yeni düzenlemeler… Müstakil evlerde yaşayanlar… Ayrıca üzerinde yerleşim mevcut olsa bile herhangi bir yer rezerv alan olarak seçilebilecektir. Yani…


Hepimize kolaylıklar gelsin. Barınma ihtiyacının çığ gibi büyüdüğü bir Türkiye’de barınma ihtiyacımıza yeni çözümler bu şekilde. Bilgilendirmelerim devam edecek…