HABERİNİZ VAR MI -2-

26-12-2023 722 Yorum yok. Yorum Ekle

 

Bir önceki yazımın devamı niteliğinde bilgilendirme yazılarıma devam ettiğimi, bilmenizi isterim.

 

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile bazı kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi 9 Kasım 2023, TBMM Genel Kurulunca kabul edildiğini hepimiz biliyoruz.

 

Eski yasada, yeni yerleşim alanları ve boş alanlar tanımı, artık “Mevcut Yerleşim Alanları” olarak kısaltılarak yeniden tanımlandı. Mevcut yerleşim alanları da yeni kurulan Kentsel Dönüşüm Bakanlığınca Rezerv Alanı ilan edilebilecek. İtiraz hakkınız var gibi görünse de, maalesef yok. Kentsel dönüşümün hızlanması adına jet hızıyla kararlar alınabilecek.

1999 depremi sonrasında, depreme dayanıklı yapı yapılacağı söylenerek, birçok AVM ve Lüks projeler yapıldı. Deprem toplanma alanları alışveriş merkezlerine dönüştü, TOKİ ve Emlak Konut vatandaşın ulaşamayacağı değerlerde lüks konutlar yaptı ve yapmaya devam ediyor.

İstanbul’da Kamu’ya ait boş alanlar ve Askeri alanlar Kentsel Dönüşümle yüksek katlı binalara dönüştü. Beton şehir haline dönüştü de diyebiliriz. Hal böyle olunca devletimizin elinde boş alanlar olarak Rezerv Alanları stokları bitti. Yeni yasa ile konut yapacak yeni alanlar yaratmış oldular.

 

İstanbul’un birçok ilçesinde, 1980 öncesi yapılmış, riskli yapı durumunda olan yapılar bulunmakta. Tüm bu yapılar yeni rezerv alanı olmaya aday görünüyor. Birçok cami, riskli görünerek yıkılıyor, yerine daha daha büyükleri yapılıyor. Birçok okul riskli olduğu tespit edildiğinden, boşaltılıyor ve yeniden yapılamıyor. İmara kapalı yerlere özel imarlar alınıyor veya sit alanları vasfını yitirerek imara açılıyor. İstanbul’un yeşili her geçen gün griye dönüyor. Fark etmemiz gereken önemli bir detay var! İstanbul mevut binaların yenilenmesini istiyor sadece. İstanbul’a daha fazla binaya yer yok. Daha kalabalık bir İstanbul, kargaşa ve gürültü demek. İstanbul’un silueti her geçen gün daha da kayboluyor. İstanbul’da YENİ REZERV ALANLARI YOK.

 

İstanbul’un, mevcut var olan binalarının, konumuna göre Güçlendirmeye ve Yenilenmeye ihtiyacı var. Bizler temiz nefes alarak yaşamak istiyoruz.

2024 Yılının Hepimize, Sağlık, Huzur, Hoşgörü ve Mutluluk getirmesini yürekten diliyorum.

Saygılarımla.