İSTANBUL’UN KALBİ BOĞAZİÇİ ÖN GÖRÜNÜM YENİLENSİN

27-01-2024 837 Yorum yok. Yorum Ekle

 

18 Kasım 1983 tarih ve 2960 sayılı kanun ile İstanbul Boğaziçi alanları (Üsküdar – Beykoz – Beşiktaş – Sarıyer ilçeleri) koruma altına alınmış, boş alanlara yapı inşa yasağı getirilmiş. Bölgeyi korumak için alınan Harika ve Muhteşem bir karar. Dolayısıyla 1983 sonrası, mevzuat gereği, yeni bina inşa edilemeyen Boğaz hattında, gene mevzuat gereği, düzenli bakımları yapılamayan, tabiri caizse “Çivi bile çakılamayan”, “Güçlendirme ve Yenileme” ihtiyacı olan birçok konutun oluşmasına da sebep olan bir karar.

Tabii ki bölgeyi korumak için boş alanlara yapı izni verilmemeli ve bölgenin tarihi dokusunun korunması için yüksek katlı yapılara da izin verilmemeli, hatta mevcut binaların yenilenmelerinin tarihi dokuya uygun şekilde yapılmasına öncülük edilmeli. Ama hiçbir konutun da “Harabe’ye dönüşmesine İzin Verilmemeli” düşüncesindeyim. Boğaz hattında mülk sahibi olan malikler, mülklerinin periyodik bakımlarını bile yapmakta zorlandıkları durumlara maruz kalıyorlar. Oysa ki var olan binaların, mevzuata uygun şekilde, düzenli bakımlarının yapılmasına kolaylık sağlanması, zorlaştırıcı şekilde davranılmaması, bölgenin korunmasına fayda sağladığı gibi bu Bölgeyi Koruma Kanunu da amacına ulaşmış olacak.

İstanbul gündeminde sürekli deprem ile ilgili uyarılar ve hatırlatmalar yapılırken, Sayın Yetkili birimler, sorumluluk alanlarında bulunan bu bölgeler için Neler Yapıyorlar!!!

Rahat uyuyabiliyorlar mı!!!

Sayın Yetkili birimler, ilçelerin bağlı bulundukları Belediyeler ile işbirliği yaparak, koruma alanı içinde bulunan yapıları denetleyerek ve mevzuata uygun gerekli izinleri vererek birçok yapıyı da korumuş olacaklar.

Boğaz Hattında bulunan tüm mahalleler, bizim tarihimizi oluşturuyor aynı zamanda.

Atalarımızdan, günümüze kadar, yaşanmışlıklarla, anılarla dolu sokaklar, ahşap müstakil evler, kargir yapılar, tarihi köşkler, ruhu olan sokaklar bakımlı yapılar ile daha da güzelleşiyor.

Boğaz Hattını gerçekten korumak istiyorsanız, bölgede bulunan yapılara, kat çıkmadan, eklentiler yapılmadan, mevcut halleri ile bakım yapılmasına lütfen uygun harç miktarları ile “İZİN VERİRMİSİNİZ”.

Şimdiye kadar çıkarılan tüm İmar afları Boğaz Hattını Koruma altına almaya yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz. Gerçekten Korumak istiyorsanız, Deprem bölgeye gelmeden, Sizlerin Desteği gelsin.

Tarihimizi, Ruhumuzu Koruyalım. Boğaz Hattı için bir an önce gerekli tedbirlerin alınmasını, yeni yapıcı kararlar alınmasını Ümit ediyorum.

Saygılarımla