Boğaziçi Kanunu ve Kanunzedeleri-2-

28-07-2024 866 Yorum yok. Yorum Ekle

Nerede kalmıştık diyerek, Boğaziçi İmar Mevzuatı maddelerini incelemeye devam edelim.

3 Mayıs 1985 tarihinde değiştirilen, Madde 3f) “Boğaziçi alanında mevcut planda nüfus ve yapı yoğunluğu göz önüne alınmak kaydı ile plan değişikliği yapılabilir” der…

Tabii ki, bu maddeyi yanlış anlamış olanlar olduğunu düşünüyorum. İki katlı binalar, bir bakmışsınız 5-6 katlı oluvermiş. Ve tabii ki de binanın temeli 5-6 kata göre yapıldığından, binalarına fark edilmeden kat çıkanlar mutlu. Boğaziçi İmar yetkilileri, binaların plansız-projesiz yapılmalarına seyirci kalmış ya da takip edememiş. Hem Boğaziçi Kanunu çıkarmışlar hem denetleyememişler. Bu sebeple ne olmuş…Yapı iskansız yapı durumuna gelmiş. Niye gelmiş, çünkü plan, proje onayı yok. 1984 yılında Kanun çıkmış ancak nasıl denetleyeceklerini ne yapacaklarını bilemeden, kafalarına göre Boğaziçi Kanunu uygulanmaya çalışılmış.

Soruyorum sizlere; gerek Beykoz ve gerekse Sarıyer’de plansız-proje onaysız yapıların sorumlusu mülk sahipleri mi?

1984 sonrası Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün denetiminden kaçan (İnsanlık hali olabilir) ve izinsiz tadilat yapılan, imara aykırı inşa edilen yapılardan, Boğaziçi İmar Sorumludur. En kısa sürede doğru bir planlama ile, bu yapılar denetlenebilir ve eksik belgeleri tamamlanabilir. Hem denetleyemeyeceksin hem de Boğaziçi İmarda dosyası olmayan ama tapusunda” Kargir Ev veya Bahçeli Ahşap Ev veya Bahçeli Ev tapusu” olan yapıları yok sayacaksın. Ne güzel…

Boğaziçi İmar yetkilileri; sizde dosyası olmayan, planı-projesi olmayan ön görünüm alanındaki yapılardan siz sorumlusunuz. Biliyorum ki, tüm bu belgeleri mülk sahiplerinin getirmesini bekliyorsunuz ama daha çok beklersiniz… Herkes sizden korkuyor, maddi olarak altından kalkamayacağını düşündüğünden.

Boğaziçi Ön Görünüm Alanı içinde, güçlendirme ihtiyacı veya kısmi tadilat ihtiyacı olan yapılardan belge talep edebilir, en doğal hakları olan tadilat izinlerini BEDELSİZ olarak verebilir, böylelikle dosyasında belge olmayan yapıları denetim altına alabilirsiniz. Eski eser yapılardan Anıtlar Kurulu sorumlu olsada, sizin onayınıza da sunularak yapılar inşa edile biliniyor.

Madde 3h) Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde turizm ve rekreasyon amacı ile ayrılan alanlara toplumun yararlanmasına ayrılan yapı yapılır ve bu husus tapu sicillerine işlenir. Toplumun yararlanmasına ayrılan bu yapılar amaç dışı kullanılamaz.

En güzel uygulanan, en muhteşem maddelerden biri. İstanbul’un ve Dünya’nın en güzel sahilleri Boğaz hattında. Bu güzelliklerden, herkesin eşit oranda faydalanmasına imkân sağlayan herkese Teşekkürler.

Sağlık, Huzur ve Neşe Her Zaman Bizlerle Olsun

Saygılarımla

Ozan Derviş

YAZARKEN BİRAZ EMPATİ YAPILMALI

28-08-2024 Yorum yok. 784
Neyir Erkan Şişman

EN-GEL

28-08-2024 Yorum yok. 631
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

GÖNDELİÇ TEPESİ ÜZERİNE…

28-08-2024 Yorum yok. 676
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEPİMİZ SORUMLUYUZ

28-08-2024 Yorum yok. 691
Cüneyt Pulant

Kadın Basketbol Takımımız

28-08-2024 Yorum yok. 723
Hacı Arıcı

DOĞDUYSAK ÖLECEĞİZ, GELDİYSEK GİDECEĞİZ

28-08-2024 Yorum yok. 672
Erdal Uzuner

MÜLKİYET VE İMARDAKİ GELİŞMELER

28-07-2024 Yorum yok. 1262
Yaprak Akın

Boğaziçi Kanunu ve Kanunzedeleri-2-

28-07-2024 Yorum yok. 867
Asiye Çakır

ERİYORUZ !...

28-07-2024 Yorum yok. 1426