İSTANBUL BİR PLAJLAR ŞEHRİ

28-07-2024 945 Yorum yok. Yorum Ekle

1940-1980’li yıllarda plajlar İstanbul için sadece denize girilen bir mekân olmakla kalmayıp aynı zamanda kaliteli zaman geçirilen karşılaşma mekânları idi.  O zamanları bilenler bilir İstanbul’da pek çok plaj olmakla birlikte benim de çocukluğumdan hatırladığım Küçüksu Plajından bahsetmek istiyorum biraz.  İstanbul bir dünya şehri olması ve her iki kıtaya da kıyısı olması nedeni ile özel bir şehir.


1900’ler de başlayan bu plajlar şehri niteliğini maalesef ki zaman içinde yerel yönetimlerin eksik kalması, denetim, çevresel ve alt yapı sorunları nedeni ile yitirdi. Şimdilerde yeni yeni bu plajlar şehri niteliğini tekrar kazanmakta bu da beni gerçekten mutlu etmekte. Çünkü boğazda yetişmiş bir nesil olarak bende bu plajlardan birinde denize girme, boğazın serin sularında ferahlama şansını yakaladım. Benim çocukluğumda Küçüksu plajı halka açıktı. Orada yazın sıcağını, boğazın serin sularında hafifletmenin ayrıcalığını yaşamış bir nesilim. Zaman içinde plaj çeşitli etkenlerin de etkisi ile pek çok değişikliğe uğradı. Zaman zaman çevresel faktörler zaman zaman el değiştirmesi ile şu an Milli Saraylar’a bağlı bir mesire alanı şeklinde. Plaj niteliğini yitirdi. Gönlümden gecen plaj netliğini de tekrar geri kazanması yönünde. Bu düşüncelere benim gibi bu zamanları deneyimlemiş, orada pek çok anısı olan Anadoluhisar’ lı Beykoz’ lu, Kandilli’li benim yaşlarımda ya da benden büyüklerimin de olduğunu düşünüyor ve benim düşündüklerimi düşündüklerini hissedebiliyorum.

Küçüksu Plajı yaklaşık 1940’larda Aleksandır adındaki beyaz bir Rus tarafından, kabinleri, duş sistemi, gazinosu, barfiks ve tramplen ile birlikte inşa edildi. Plajın dereye yakın olan kısmında yüzme bilmeyenler için boyu geçmeyen sığlık bir yeri vardı. Tramplene doğru devam eden kıyı boyu ise rıhtımdı. Anadoluhisarı, Kanlıca ve Kandilli halkı ile birlikte Boğaz'ın Üsküdar ve Beşiktaş'tan itibaren Kavaklara kadar civar semt halklarını da kucaklayan sosyal bir tesis işlevini görmüştü. Yaz boyunca herkesin birbirini tanıdığı, mutlu ortak bir yaşamın paylaşıldığı mekândı. Öğle yemeği zamanı civar semtlerden gelenler getirdikleri piknik sofralarını açarlarken semtin yerli halkı plajdan çıktıklarında kızgın güneşin altında, mısır yemek, çingenelere fal baktırmak gibi eğlencelerle ağaç gölgeliklerinde dinlenirlerdi. Yaz gecelerinin renkli yaşandığı bir yer de Küçüksu Plajı'nın gazinosu idi. Semt insanı için Akşam yemeğinden sonra, Küçüksu Plaj Gazinosu'nda buluşulması ortak yaşamın bir geleneği haline gelmişti. Plaj yönetimi programlarında kaliteli müzik topluluklarına yer vermekte titiz davranırdı. Kaliteli müziğin sesi karşı yakandan duyulur ve sandalları ile Arnavutköy, Bebek ve yakın semtlerden müşteriler gelir, gecenin geç saatlerine kadar danslar ve çeşitli eğlenceler yaşanırdı. Anadoluhisarı İdman Yurdunun yazlık baloları da bu mekânda yapılırdı. Ve daha pek çok aktivite düzenlenir, kaliteli bir sosyal yaşam yaşanırdı. Boğaz içinde şimdilerde yeniden canlandırmaya başlanılan bu aktiviteler boğazda fazla yerini bulmalı. Gönlümden geçen ise Küçüksu plajının tekrar açılması. Ve Boğaziçi’nde böyle pek çok mini platformlar şeklinde olur başka türlü cep plajlar olur boğazın her iki yakasında yaşayan halk ve İstanbul sakinlerinin serin ve güzel vakit geçirebileceği yerler kazandırılması dileği ile. Bu sıcak yaz günlerinde Sevgiyle kalın. Serin kalın.

 

Ozan Derviş

Dokuzuncu köy ile onuncu köy arasında yolculuk...

26-09-2024 Yorum yok. 889
Neyir Erkan Şişman

SAHİP ÇIKIN

26-09-2024 Yorum yok. 743
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

OZAN DERVİŞ İLE DOBRA DOBRA...

26-09-2024 Yorum yok. 769
Tuncay Ünde

Beykoz Devlet Hastanesi’nde Önemli Gelişme

26-09-2024 Yorum yok. 841
Yaprak Akın

Boğaziçi İmar Kanunzedeleri-3-

28-09-2024 Yorum yok. 716
Erdal Uzuner

KONUT SORUNU VE DÖNÜŞÜM

26-09-2024 Yorum yok. 795
Hacı Arıcı

BEYKOZ’DA GENÇLER VE GENÇ BİR SİYASETÇİ

26-09-2024 Yorum yok. 943
Cüneyt Pulant

Ümidimiz umutsuzluğa döndü...

26-09-2024 Yorum yok. 893
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEPİMİZ SORUMLUYUZ

28-08-2024 Yorum yok. 1046
Asiye Çakır

ERİYORUZ !...

28-07-2024 Yorum yok. 1492