EN-GEL

28-08-2024 630 Yorum yok. Yorum Ekle

Memlekette yasaklar zinciri altında yaşamaya çalışıyoruz. Düşünsenize kurumlar kişisel telaşları uğruna yapılmaması gereken ne varsa pişirip, bizlere yedirmeye çalışıyor.

Bu sahneleri gördüğümde basın özgürlüğü geliyor aklıma; bir elin parmağını geçmeyen fikri hür bağımsız medyanın, özgürlüklerine gem vuranlar, attıkları postlar(iletiler) yayınlanmadı ya da yayından kaldırıldı diye sosyal ağa nasıl da erişim engeli koyuyor, ne ironik değil mi? Gazze’deki katliama sosyal medyada atılan bir iletiyle mi dur diyecektik. Bu konuyla ilgili bireysel katılımlar bir yana, Devlet eliyle büyük yaptırımlarla İsrail’in gücünün kırılması gerektiğine inanıyorum. Bu değirmene üstü açık ya da kapalı su taşımaya devam edersek, asıl mevzumuz içindeki konu tamamen gösteriş olarak kayıtlara geçer.

Devlet; bizler için en kutsal değerlerin başında gelirken, Devletin Kurum Temsilcileri aynı yetkinlik ve donanıma sahipler mi tartışılır!?  Şu ana kadar farkındaysanız sonuca karşı eleştirilerimi yazdım, bir de olayın başına dönüp ortalığı karıştıran sert hava dalgasına değinelim.

Herhangi bir sosyal medya platformu kimseyi üye yapmak konusunda zorlayıcı olamaz, siz kendi iradenizle bu platformlarda hesap açarsınız, hal böyle olunca o kurumun uyguladığı kuralları da baştan kabul etmiş olursunuz.  Öte yandan birçok benzer kurum akıllı zekâ adı altında belirli yasaklı kelimeler doğrultusunda engellemeler yapmakta. Bu ilk hatırlatmam olsun.

Benim fikrimce, Devletin bu tarz platformlarda bulunması da normal değildir. Bireysel katılımlarla sosyalleşmek adına kurulan bu ağlarda, Devletin resmi hesabının bulunması, kişilerin resmi kurum kimliklerini ve unvanlarını kullanmaları doğru değildir.

Öte yandan Filistin İsrail çıkmazında, gençlerin yeterince konuya duyarlı olmadığını düşünürken, bir de şimdi bu tarz bir yasaklamalarla konuya olan pozitif bakışlarını da korkarım ki kaybetmiş durumdalar. Z kuşağının (söz meclisten dışarı) umursamaz yapısıyla baş ederken yasaklamak yerine, tam tersine onları da konuya dahil etmenin yollarının bulunması gerektiğine inanıyorum.

Dün sosyal medya ağlarını engelleyenler, bugün de çoğunlukla çocukların oynadığı bir oyunu da engellediler. Yaptıkları açıklamada, oyunun amacı dışında kullanıldığı söylenmiştir. Öte yandan medya da yer almasa da benzer online kitap okuma sitelerine de erişim engeli gelmiştir. Bu şekilde yasaklarla yeni nesili avucumuzun içinde tutabilir miyiz? Bence hayır. Elbette ki her işte olduğu gibi elinin altındaki kaynağı amacı dışında kullananlar olacaktır. Fakat bunun üstesinden gelmek, engellemek olmamalıdır. Bu kuşağı engellemelerle kalıplara sokamazsınız, geçmiş düşünüldüğünde engellerin, çağ dışı olduğunu da göreceksiniz. Her engel gelişmeye vurulmuş bir darbedir, bu da kulağa küpe edilmelidir.

Saygılarımla…

Neyir Erkan Şişman

Ozan Derviş

YAZARKEN BİRAZ EMPATİ YAPILMALI

28-08-2024 Yorum yok. 783
Neyir Erkan Şişman

EN-GEL

28-08-2024 Yorum yok. 631
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

GÖNDELİÇ TEPESİ ÜZERİNE…

28-08-2024 Yorum yok. 675
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEPİMİZ SORUMLUYUZ

28-08-2024 Yorum yok. 690
Cüneyt Pulant

Kadın Basketbol Takımımız

28-08-2024 Yorum yok. 722
Hacı Arıcı

DOĞDUYSAK ÖLECEĞİZ, GELDİYSEK GİDECEĞİZ

28-08-2024 Yorum yok. 671
Erdal Uzuner

MÜLKİYET VE İMARDAKİ GELİŞMELER

28-07-2024 Yorum yok. 1262
Yaprak Akın

Boğaziçi Kanunu ve Kanunzedeleri-2-

28-07-2024 Yorum yok. 866
Asiye Çakır

ERİYORUZ !...

28-07-2024 Yorum yok. 1425