Boğaziçi İmar Kanunzedeleri-3-

28-09-2024 661 Yorum yok. Yorum Ekle

 

Haziran ve Temmuz aylarında detaylandırmaya çalıştığım yazımın son serisine devam ediyorum. İptal edilen (3g)maddesini özetleyecek olursak; bölge imar planlarının, yerel belediyeler ve valilik tarafından hazırlanıp onaylanması ve sadece avam proje ile imar planına bakılmaksızın yapı inşaa edilmesine izin veriliyor olması hususları iptal edilmiştir.

 

Ayrıca, imara konu bölgelerde, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi verme yetkisi de yeminli serbest mimarlık ve mühendislik büro elemanlarının yetki ve sorumluluklarında olması durumu da iptal edilerek, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi devlet memurlarının denetiminde olması gerekliliğine karar verilmiştir.

 

Ve kişi yararına olduğu ve kamu yararı göz ardı edildiği tespit edilen birçok Anayasa’ya aykırı maddeler olduğu tespit edildiğinden (3g) maddesinin (İptal : Anayasa Mahkemesinin 11/12/1986 tarihli ve E. 1985/11, K. 1986/29 sayılı Kararı ile) tarihli kararıyla iptal olması çok yerinde bir karar olmuştur düşüncesindeyim.

 

3ı)Boğaziçi Alanında kıyılar ancak kamu yararına kullanılır bilgisi olsa da, mevcut durumda kamu yararına kullanım alanları yaratmak için büyük bir gayret sarf edildiğini gözlemliyoruz.

 

3j-k)Boğaziçi Alanında kıyıda ve sahil şeridinde boş alanlar veya boşaltılacak sahalar “J” fıkrasındaki esaslara göre değerlendirilir. Bu vesile ile Anadolu ve Avrupa yakası sahil şeridinde birçok alan kamu yararına düzenlenmiş, halkın kullanımına açılmış ve yeni alanlar düzenlenmeye devam ettiğini, İstanbul’un Boğaz sahillerinin yaşanılası bir yer olduğunu yaşayarak görebiliyoruz. Beşiktaş-Sarıyer sahilindeki birçok sahil şeridiyle birlikte, Harem sahil Yolu, Küçüksu Çayırı, Beykoz Çayırı, Kanlıca-Paşabahçe sahili, Gümüşsuyu’dan Yalıköy’e kadar olan sahil şeridi kamu yararına düzenlenmiş, tüm İnsanların kullanımına imkan tanınmıştır, tüm emek verenlere teşekkürler….

 

3 l,m,n) Maddelerinin detayları kamu yararına uygulanan kararlardan diyebiliriz.

 

Orman Alanları :

Madde 4- Boğaziçi Alanı içinde Devlet ormanı statüsüne alınacak yerler, Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulunca kararlaştırılır ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait olanlar bedelsiz Hazineye devredilir. Özel mülkiyete ait olanlar ise Tarım ve Orman Bakanlığınca kamulaştırılır, bilgisi olmasına rağmen, sizde orman arazileri içinde ki yapılar nasıl var olabiliyorlar. Kaldı ki Devletimiz, birçok orman alanını kısım kısım İmara açmaya devam ettiği gibi, kimi bölgelerde, lüks villa sitelerinin inşasına izin verdiğini, villaların inşaatı tamamlanmak üzereyken görebiliyoruz.

Yeşil Alanlar maddesi; ağaçların korunması için gerekli tedbirlerin alınması gerekliliği varsa da, Boğaz manzarasını kapattığı düşünülen bazı ağaçların kurtarılamadığı gerçeğimiz de var.

Boğaziçi İmar Kanunu’na rağmen korunamayan tek ilçenin Beykoz olduğu apaçık ortada,

Kanunlar çıkarılmış, ağır para cezaları, hapis cezaları verilmiş, yıkım kararları verilmiş ama hepsi nafile…

6785 Sayılı Gecekondu Kanunu çıkmış, bu tip yapıları ıslah edebilmek için ama tam anlamıyla uygulanamadığı görülüyor. Barınma ihtiyacı şu an en büyük sorun olarak büyümeye devam ediyor….

Beykoz için bazı mahallelerde ipin ucu kaçmış. Tabii ki sözüm; mevzuata takılan çürümeye yüz tutmuş yapılar, ruhsatını almış ama projesine göre tamamlanmamış iskansız yapılara veya ruhsatını alamamış, Devlet arazisine yapılmış ruhsatsız, tapusuz, nitelikli olmayan yapılara. Her şeyin bir çözümü olduğu gibi, bu durumunda elbet bir çözümü var……

 

Ozan Derviş

Dokuzuncu köy ile onuncu köy arasında yolculuk...

26-09-2024 Yorum yok. 822
Neyir Erkan Şişman

SAHİP ÇIKIN

26-09-2024 Yorum yok. 699
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

OZAN DERVİŞ İLE DOBRA DOBRA...

26-09-2024 Yorum yok. 712
Tuncay Ünde

Beykoz Devlet Hastanesi’nde Önemli Gelişme

26-09-2024 Yorum yok. 772
Yaprak Akın

Boğaziçi İmar Kanunzedeleri-3-

28-09-2024 Yorum yok. 662
Erdal Uzuner

KONUT SORUNU VE DÖNÜŞÜM

26-09-2024 Yorum yok. 746
Hacı Arıcı

BEYKOZ’DA GENÇLER VE GENÇ BİR SİYASETÇİ

26-09-2024 Yorum yok. 877
Cüneyt Pulant

Ümidimiz umutsuzluğa döndü...

26-09-2024 Yorum yok. 791
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEPİMİZ SORUMLUYUZ

28-08-2024 Yorum yok. 785
Asiye Çakır

ERİYORUZ !...

28-07-2024 Yorum yok. 1462