HER GEÇEN GÜN GELENEKLERİMİZDEN UZAKLAŞIYORUZ

24-06-2013 3235 Yorum yok. Yorum Ekle

Köşeme koyduğum başlığa uymayanların önde gidenlerindenim 27 sene önce kendi düğünümün bütün sorumluluğunu üstlenerek, düğün öncesi yaşanan süreci geride bıraktığımda, çok sevdiğim ve bende emeği olan büyüğümün, takısını takarken kulağıma eğilip, şaşkın beni çağırmadın diye düğüne gelmeyeceğimi mi sandın, diyerek tebrik edişi, adeta dizlerimin bağını çözmüştü. O an duyduğum sevinci bu gün gibi hatırlıyorum.

Önce bahsini etmeye çalıştığım konuda, kendi hatamı ortaya koyup sonrasında genelleme yapmak istiyorum.

Bu konuda, bir dönemden sonra yaptığım eksikliğin hep farkında olarak yaşantımı devam ettirdim. Çekirdek ailemiz içerisinde yaşanan özel günlerin davet konusuna, elimden geldiği kadar dikkat etmeye ve büyüklerime de yardımcı olmayla çalıştım. Hatam veya aile bireylerimin hataları olmamışmıdır. Tabii ki olmuştur. Fakat en azından o dönemler için ben hatırlamıyorum.

Hatırladığım ise biricik kızımın düğün telaşı içerisindeyken, aşırı heyecanlanmam ve bu sebepten çok değerli dostlarımdan bazılarına davetiye verememiş olmam, beni oldukça zor duruma soktu. Halen o dostlarıma karşı, birkaç kez özür dileyip, nedenlerini geniş geniş anlatmama karşılık, büyük mahcubiyet içerisindeyim.

Bir taraftan böyle hataların içerisinden yakın zaman önce çıkmış olmama rağmen, günümüzde bazı olumsuz davet şekillerinin olmasından da büyük sıkıntı duymaktayım.

Aslında kendimi, bir insanın başına yaşamı boyunca bir defa gelecek konuların daveti konusunda hassas olarak tanımlamama rağmen, yaşanılan olumsuzluklar sebebiyle, zaman zaman bu hassasiyetimden uzaklaştığımın farkındayım.

Günümüzde yapılan özel günlerin davet biçimleri o kadar farklılaştı ki, geleneklerimizden uzaklaşmamıza adeta çanak tutulmakta.

Yıllarca, sevginizin önüne çok güzel bir hitap şekli bularak hitap ettiğiniz yıllarca dostum sandığınız birisi, size hiç alakasız başka bir konu için bir araya geldiğiniz ortamda, yanınızda başkasına üzeri yazılı düğün davetiyesi verirken, selamlaşmanızdan sonra ve hatta yanından ayrılırken size de lütfederek üzeri yazılı olmayan davetiye verişi yokmu, inanın öldürüyor insanı. İşte bu dostlarım yüzünden, insanın başına bir kez gelen davetlere icabet konusundaki eski hassasiyetime dönme konusunda büyük çaba içerisindeyim. Bunun sebebi de yanlış usul ile dağıtılan düğün davetiyesi biçimi. Yani bu dostlarıma, benden uzaklaşan iyi huyumu tekrar kazanmama yardım edecekleri için ne kadar teşekkür etsem azdır.

Hasbelkader 13 yıldır yerel basın sektörünün içerisinde bulunmaktayım, burada da konu diğerinden farklı değil. Özellikle resmi kurumlar, kurumlarının bir etkinliği konusunda en az bir aylık bir ön hazırlık olmasına ve yine en az bir haftalık davet etme süreci olmasına rağmen, yerel basını ya bir gün evvel, ya aynı gün, hatta etkinlik başladıktan sonra çağıran kurumlar bile bulunmakta.

Bu konuda hassas olan ve sayıları bir elin parmakları kadar bile olmayan kurumları ayrıcalıklı tutuyorum.

Az kaldı atlıyordum, basın mensubu olduktan sonra, edindiğim bazı dostlarımda, düğün davetiyelerini verirken ve genellikle yine önce belirttiğim olumsuzlukların benzeri ortamlarda, şu ilginç sözü de eklemeden geçmezler, “ ya Ozancığım vaktin olursa geçerken bir uğrarsın iki resim alırsın” diyebilecek kadar konunun özüne hakaret eden dostlarım bile var maalesef.

Yazımdaki konumda bahsettiğim olumsuzluk içerisinde olmayan dostlarımda Allaha şükür oldukça fazla, bunu bir çok örnekle çoğaltabilirim ama yazıyı kaleme aldığım 23 Haziran 2013 günü oğlunun nikahı olan ve son 4 yıldır tanıdığım bir Muhtar ağabeyim, Ozancığım seni bir gazeteci kimliğinden ziyade dostum olarak oğlumun nikahına davet ediyorum demesi de, bahsini etmeye çalıştığım sıkıntılarımı aldı götürdü. Teşekkür ederim Fahrettin ağabeyi.

Değerli okuyucularım, çok sevdiğim iki büyüğümün çocuklarının düğünleri için aldığım, bir davet biçimindeki üzüntüm, diğer davet biçimindeki sevincim bu özel koynuyu hoşgörünüze sığınarak gündeme getirmeme vesile oldu.

İçinizden Ozan sen iyimisin diyenlerde olabilir, olsun onlara da çok büyük saygım var. Ve diyorum ki, ailem içerisinde yaptığımız özel günlerin daveti konusunda elimizde olmayan nedenlerden dolayı oluşan hatalarım sebebiyle bir kez daha özür diliyorum.

Beni özel günlerine davet edecek dostlarımın ve gazetemizi haber niteliği taşıdığı için etkinliklerine davet etmek isteyen kurumların ve işletmelerin, ön hazırlığı yapılmış etkinliklerinin davetli listesine bizi de koymalarını ve zamanında haber vermelerini arzu etmekteyim.

ozanderviss@hotmail.com

Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 575
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 1072
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 532
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 443
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 495
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 437
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 636
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 493
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1114
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 975
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 839