Amerikan Beyaz Kelebeği Beykoz’da da Görüldü

13-07-2021 1005 Yorum yok. Yorum Ekle

Genellikle Karadeniz bölgesinde görülen fakat bulunduğu her bölgeye göre farklı gelişim gösteren Amerikan Beyaz Kelebeği özellikle Poyrazköy, Riva ve Anadolu Kavağı ormanlarında görülmeye başladı. Konu ile ilgili gazetemize gelen okuyucu mektubunu orijinal haliyle paylaşıyoruz.


Amerikan beyaz kelebeği son yıllarda bölgemizde görülmeye başlamıştır. Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı ilk yumurta paketlerini Haziran ayının ilk haftasından itibaren koymaya başlıyor. Birçok bitkide beslenebilme kabiliyetine sahip olduğu için zararlı mücadele edilmediğinde popülasyonunu artırarak farklı alanlarda yeni zararlara neden olabilmektedir. Yapılan akademik çalışmalarda bu zararlının 628 farklı bitki türünde zarar meydana getirdiği gözlemlenmiş olup öncelikle dut, akçaağaç, koca, böğürtlen, ceviz de görülmekte olup, ayrıca Fındık, dış budak armut, kiraz, hatta kavak gibi bitkilerde de zarar yaptığı tespit edilmiştir.


Beykoz ormanlık alanlarda sıklıkla görülen erken müdahale edilmediği için orman ve çevresindeki tarım alanlarını olumsuz yönde zarar vermektedir. Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısının asıl zararını yumurtadan çıkan larva denilen kurtçuklar yapmaktadır. Bu zararlı yumurtalarını genellikle yaprağın altına nadiren de yaprağın üst kısmına bırakmakta, yumurta kümesinden çıkan kurtçuklar yaprakta beslenmeye başlamakta olup ilk sürgün dallarında larva bırakarak gelişim sürecini tamamlamaktadır. Bu dönemde toplu halde yaşayan kurtçuklar üzerlerine bir ağ tabakası örerek yaşamlarına devam ediyorlar.


Bölgemizde zararlının tırtıl kolonileri ilk döl için haziranın ilk yarısında zarar meydana getirdiği gözlenmiştir.


Karadeniz bölgesinde yoğun olarak görülen larvalar ile orman bölge müdürlükleri içinde bulunan orman zararlıları mücadele birimi ve ziraat odaları etkin şekilde mücadele ettiğini duyuyoruz fakat bölgemizde Orman Bölge Müdürlüğü'nün bu konuda etkin bir çalışmasının olmadığını ya da yeterli olmadığını görmekteyiz erken mücadelenin orman ve tarım alanlarında yaşanan zarar ve zayiatın en az şekliyle olması sağlanabilir,


Bireysel mücadeleden ziyade Entegre Mücadele daha yararlı olacağı bilgisi konuyla ilgili tecrübesi olan bölgelerden alınan bilgidir, zararın yoğun olduğu bölgelerde gerek kalınması durumunda son çare olarak Kimyasal Mücadele uygulamaları tercih edilmiştir.

 




13-07-2021 1005 Yorum yok. Yorum Ekle