BİR BİLENE SORMAYA DEVAM EDİYORUZ

30-11-2007 8942 6 yorum. Yorum Ekle

CHP Gençlik Kollarından, Mahalle Temsilciğiliğinden, Yönetim Kurulu ve Eğitim Sekreterliğine kadar, parti içi hür türlü kademelerde görev yapmış ilçe siyasetini iye bilen ve Ulus Gazetesi Yazarlarından Ayten Durmuş’a da CHP üzerine aynı soruları sorduk. Yaklaşan CHP Beykoz İlçe Genel Kurulu öncesinde, CHP’ ni iyi bilenlerle Web söyleşilerimiz devam ediyor

Doğuş Haber:
Ayten hanım, söyleşimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bize CHP’nin
Beykoz’daki durumunu kısa öz ve anlaşılır cümlelerle açarımsınız

Ayten Durmuş:
CHP' nin Beykoz'da ki durumu, genel seçimlerde ortaya kondu zaten. Yıllardır Beykoz'da belli bir çevrenin hâkimiyetinde devam eden parti, hizbe dayalı bir anlayışla, gerçek parti emekçilerini dışarıda bırakmanın, kendi varlıklarını devam ettirebilmek için dışa açılamamanın, partilisiyle, halkıyla bütünleşememenin sonuçlarını yaşamıştır. Bu sadece Beykoz'a has bir durum da değildir. Tüm Türkiye genelinde CHP'nin anlayışı bu yöne gün geçtikçe daha sert bir şekilde kaymaktadır. Vahim olanda aslında budur. Beykoz Türkiye'nin küçük bir aynasıdır aslında. CHP bu koşullarla yola devam ederse, yatayda ve dikeyde tüm kanalların tıkalı olduğu noktaya gelecektir. Bizlerin kaygısı partinin geleceği açısından endişelerimizden kaynaklanıyor.

Partilisiyle aynı noktada buluşamayan bir siyasi yapı, halka nasıl ulaşabilir. CHP iç çekişmelerden başını kaldıramıyor ki, halkada kendini anlatabilip, umut vaat edebilsin. Beykoz emek ağırlıklı bir ilçe olması nedeni ile sol yapıların en çok örgütlenme fırsatına sahip olduğu bir ilçe. Bu bir şanstır aslına bakarsanız, fakat halk CHP içerisinde sol anlayıştan bir şeyler bulamıyor. Orada kendi yerini göremiyor. Bu nedenle de farklı arayışlara gidiyor. Buda bazı kesimlerce iyi değerlendirilip, güzel işleniyor.

80 sonrasında sol maalesef hala toparlanamadı. CHP'de bunların içerisinde. 27 yıllık geriye dönük bir boşluk var; yeni yetişen neslin solu yanlış tanıyor olması var. Bu boşluk aslında büyük ölçüde bizlerin hatalarından kaynaklanıyor. Çalışmadık, öz değerlerimize sahip çıkamadık, çareyi solda, sosyal demokraside aramayıp, sağ açılımlar yaparak, partinin ideolojik olarak içini boşalttık, ideolojimiz paralelinde bir örnek teşkil edemedik. Bizim boş bıraktığımız her alanı başkaları değerlendirdi ve örgütlendi. Çoğunluğu ülke gerçeklerinden uzak, solu yanlış tanıyan, apolitik, kısa sürede köşe dönme hayalleri kuran ucube bir gençlik oluşumuna izin verdik. Gelecek nesilleri de bu gençliğin oluşturacağını düşündüğümüzde çok acı bir tablo ortaya çıkıyor.
Elbette bir geç kalınmışlık var, fakat imkânsız olan hiç bir şey yok. Bunun için yapılması gerekli olan tek şey var. Bir an önce parti içerisinde tıkalı olan kanalları açıp, demokrasiyi işler hale getirmek, partilinin partide söz sahibi olmasının yollarını açıp, gerçek kimliğimize sahip çıkmakla olur.

Doğuş Haber:
Metin Çanak’ın Başkanlından sonda, CHP Beykoz İlçe Başkanlığına, geçtiğimiz yerel seçimlerde SHP adına sokağa çıkarak seçim propagandaları yapan, şimdiki CHP Belediye Meclis Üyelerinin o dönem seçilmesine engel olmaya kalkan bir Mahmut Yavuz’un CHP Beykoz İlçe Başkanlığına atanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz


Ayten Durmuş:

Mahmut Yavuz, geçmişte benim değer verdiğim, beğendiğim, hatta örnek almaya çalıştığım bir siyasetçiydi. Geçmiş zaman kullanıyorum, çünkü Mahmut Bey'in bazı kararları bende ki imajını zedelemiştir. Elbette ki, insanların saygı duymadığı, doğru bulmadığı şeyleri yapması da samimi ve doğru olan değildir, fakat bunu gelenek haline dönüştürmek yanlıştır, anlaşılır değildir. Hele birde mükerrer defalar gidip tekrar döndükten sonra, ayağının tozuyla ilçe başkanı olmak, büyük bir cesaret örneğidir. Bu durumu doğru bulmuyorum, şık bulmuyorum. Herhangi bir isime yakıştırabilirim, ama Mahmut Yavuz'a yakıştıramadım. Mahmut Bey gibi sol ideolojiyi özümsemiş, demokrasiyi yaşam şekline dönüştürmüş birisinin siyasetin getiri ve götürülerini, uzun soluklu oluşunu hesaplamasını beklerdim. Bana göre yanlış yapmıştır ve siyasette yanlışı affetmez. Bunu en iyi kendisi bilir. Eminim ki, normal koşullarda Mahmut Bey'in konumunda birisi bu tabloyu oluşturmuş olsaydı, önce Mahmut Bey masaya yumruğunu vururdu.

Doğuş Haber:
Beykoz’da siyasetle ilgilenenler, şu an CHP Beykoz İlçesinin hazırlandığı genel kurulu konuşmaktalar. Dolayısı ile olacak genel kurul öncesi delegasyonun nasıl seçileceği konusunda çelişkili görüşler konuşulmakta. Sizce çelişki uyandırarak genel kurula hazırlanmak doğrumudur. Delegasyon seçilmesi nasıl olmalıdır.

Ayten Durmuş:
Çelişki kelimesi kendi içerisinde "hem var, hem yok" yargısının sonucudur. Çelişkinin olduğu hiç bir ortamda doğru sonuçlar çıkmaz. Çelişkilerle bir genel kurula gidişin de doğru olmayacağı, sağlıklı sonuçların çıkmayacağı kanaatindeyim. Belirsizlikle doğrulara kim ulaşabilmiş ki? Ortada bir çok söylentiler var. Bunlara elbette girmeyeceğim, Bazı antidemokratik uygulamaların bu dönem yaşanacağına da ihtimal vermiyorum. Delegasyonun demokratik bir seçimle köylerde dahil, tüm mahallelerde sandıkta çıkacağını umut ediyorum. Parti tabanını boş veren ve halktan iyice kopan, koltuk kavgaları ile gündemi meşgul eden bir CHP olmaktan kurtulmak gerekiyor. Ortada kellelerin uçuştuğu, yumruklu, birbirini yemeğe dayalı siyaseti bir kenara bırakıp, ortak paydalarda birleşip, partinin geleceğine yönelik olumlu adımlar atarak bu süreçten çıkmalıyız.

Kongreler sürecinde hatırlanması gereken tek şey var, Türkiye’nin CHP’ye, CHP’nin de yeni açılımlara ihtiyacı var. Bu ihtiyaçları giderip, ülkeye ve CHP’ye yeni bir nefes vermenin zamanı bu süreçle başlıyor. Önümüzde yerel seçimler var. Belediyelerin gücü ile palazlanan bu iktidarın gücünü azaltmak, öncelikle belediyeleri ellerinden almakla sağlanabilir. Bunu başarabilmekse CHP’nin yeni bir anlayışa kavuşması, kendi içerisinde demokrasiyi ve emeği ön plana çıkartmasıyla olacaktır.

Doğuş Haber:
Beykoz Siyasetini bilen ve CHP iyi tanıyan bir birey olarak verdiği bilgiler için teşekkür ediyoruz. CHP Beykoz Genel Kurulu öncesi siyasetçilerimizin görüşlerine Web sayfamızda yer vermeye devam edeceğiz.



30-11-2007 8942 6 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

Nezafe YİLDİRİM 01-12-2007

....

Ayten teyzecim ne söyleyebilirim ki bu yazı üzerine süpersinn şuanki durum ancak bu kadar güzel ifade edilebilirdi emeğine sağlık..

özgür 02-12-2007

geneldeki yanlışların yerele yansıması

chp toplumda sol yapıda bir parti olarak algılanıyordu. ama son dönemlerde bu algılanışın aksine chp de bir sağcılaşma rüzgarı esiyor. emekten yana cümleleri duyamaz olduk. bu gidişle chp tarih olacak. olması gerekiyorsa da olsun bence. yeni şeyler deneme zamanı. ama yine soldan

BİNALİ CANPOLAT 02-12-2007

KATILIMSIZ HAREKET

sevgili , ayten kardeşimizin gerçekçi düşünçelerini paylaşıyorum.chp. de yeni bir yapılanmanın.katılımın ve üretekenliğini etkin olduğu.örgüt emekçilerin .yönetiminde aktif olduğu bir yaplanmayı diliyorum.

YASİN ERBAŞ 03-12-2007

CHP DE YENİLİK ŞART



Parti ğençlerinin sevgili Ayten Ablası, bu partinin gerçek bir emekçisi, söylemleriyle, yaşam şekli aynı doğrultuda olan, adam gibi solcu, dürüst ve onurlu bir siyasetçi olduğunu benim söylememe gerek yok. Yazılarını okuyan her insan seni tanımadan bunu rahatlıkla anlayabilir. Hep böyle devam et ve sakın hiç değişme. Ne dünyaya baktığın bu güzel pencerende, ne de insanlara olan sevginde hiç bir azalma olmasın. Sevgilerle.
YASİN ERBAŞ

DERYA YILMAZ 03-12-2007

DENİLEBİLECEK HERŞEYİ DEMİŞ

Denilebilecek herşeyi demiş Ayten Hanım.Adamlar %47 ile gelip,Cumhuru bile aldılar.CHP hala kısır bir döngü içerisinde ,AKP değirmenine su taşıyor.Nezaman koltuk davasını bırakıp halkını ülkesini düşünmeyi akıl edecek bilmiyorum. Sanırım CHP ülkeden ve halktan vazgeçti.Sıradan bir vatandaş olarak ben bunları görüyorumda oartinin liderleri görmüyormu?Birdahaki seçimlerde nasıl oy almayı düşünüyorlar?Baykallamı?Artık mitinglerde olmayacak,cumhurda oturdu yerine,şimdi CHP hangi rüzgarı alacak arkasına?ATATÜRKÜN partsine halkını ülkesini düşünmeyen koltuk davasına düşmüş bir lider hiç yakışmıyorum CHP'nin halkın gözündeki değeri düşüyor.YAZIK ÇOK YAZIK.

Suna LEYMUN 07-12-2007

....


Ayten Hanım, atı alan Üsküdar'ı geçti bile. Sizi anlıyorum, partiye zarar vermeden bazı hususların altını çizmeye çalışmışsınz, fakat anti demokratik uygulamaların yaşanacağını sizde en az bizim kadar biliyordunuz. Ne tekim yaşandı da. Beykoz'da göstermelik üç mahalle seçimi yapıldı, geriye kalan mahalle ve köylerin masa üzerinde bittiği söyleniyor. Sizin deyiminizle "Sol ve Sosyaldemokrasiyi yaşam şekline dönüştürmüş" Mahmut Yavuz'u da gördük. Böyle durumlarda ne denir? Hayırlı olsun denmez sanırım

Toplam 6 yorum bulundu. 1-6 arası listeniyor.
Ozan Derviş

SİYASİLERİMİZ BEYKOZ BİRLİKTELİĞİ OLUŞTURMALIDIRLAR

25-04-2024 Yorum yok. 1190
Cüneyt Pulant

BEYKOZLU, BEYKOZLUYA SAHİP ÇIKTI

25-04-2024 Yorum yok. 937
Neyir Erkan Şişman

RUHUMUZDA BAHAR HAVASI

25-04-2024 Yorum yok. 772
Tuncay Ünde

Yalancının evi yanmış kimse inanmamış

25-04-2024 Yorum yok. 739
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

2 Konu 2 Görüş…

25-04-2024 Yorum yok. 698
Erdal Uzuner

SEÇİMİN ARDINDAN

25-04-2024 Yorum yok. 687
Hacı Arıcı

SÖZDE MÜSLÜMAN

25-04-2024 Yorum yok. 674
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 535
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 519
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1193
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 928