8 MART'I KUTLADINIZ MI ANDINIZ MI?

08-03-2011 3974 5 yorum. Yorum Ekle

 “8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlar yüzünden kaçamaması sonucu, çoğu kadın 129 işçi can verdi. “

 

Tarihin tozlu raflarında bugün ölen 129 işçi yatıyor. İstedikleri daha iyi şartları canlarıyla ödeyen 129 emekçi kadın…

Bu girişin ardından, Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen organizelere işim gereği yakından, duruşum gereği uzaktan bakmak zorunda kaldım.

Bugünü kutlamadan ziyade, bir anma günü ilan eden bünyem bir yandan da tüm özelleştirilmiş ve sektörleştirilmiş özel günlerin cazibesinde kayboluveriyor.“Sus işte size verdik bugünü kutla kutlayabildiğin kadar, ertesi gün nasılsa her şey eski tas eski hamam devam eder.”diyenlerin biz Kadınlara tabir yerindeyse bahşettiği bugünü kutlamayarak, sadece anarak geçirdim.

Bir yandan da bugünü kutlu ilan edenlerin, kadının ikincilliğini, ezilmişliğini ezerek kabul edenler olduğuna inandım.

Nerede kaldı eşitlik?

Pozitif ayrımcılık terimi kimseyi göğe yükseltmiyor, pozitif ayrımcılık yapıyoruz diyenler koltuklarına daha sıkı gömülüyorlar.

Meclis de propaganda konuşması yapmak kolayda icraat nerede?  Meclisteki kadın sayısı belli, söylemler ortada.

Balık baştan kokar diye düşünerek, seçilmişlerden başladım fakat hala şiddet gören, ezilen, ölesiye darp edilen kadınlar var. Töre uğruna ne ünzileleri toprağa vermedik mi?

İşte bu yüzden bugün denk geldiğim Kadınlardan, inanmadığım içi boş günlerini kutlayamadığım için özür dilerim…

Bu konjonktürde kadının ikincilleştirildiği, hatta pozitif ibaresi altında ezildiği her adıma karşıyım.

Eşitiz !

İnsanız,

Bireysel hak ve özgürlüklerimiz var. Kullanmasını bilelim yeter. Bize birilerinin gün tayin etmesine ihtiyacımız yok.

 

Velhasıl, ilk adımı atarak derim ki,

Erkekler günü de ilan edilene kadar, benim için Kadınlar Günü yoktur.

 

Yorumlar

mehmet YILDIZ 08-03-2011

haklar bir güne matuf degildir

neyir hanım sizi bir kez daha kutluyor ve tebrik ediyorum bu kadın haklarını savunnalar kadını bir ticari meta görenleri çeşitli reklamlarda ahlak dışı sergilemelere karşı koymuyoruz ama avrupalının encekte etigi biçimde kutluyoruz türk milletinin ve islam kültüründeki kadına verdigi önemi hashasiyeti neden irdelenmiyor en basit bir örnekle ana gibi yar olmazını çöze bilsek...allah zihninizi ilminizi artırsın

Sabire Önerbay 09-03-2011

Tebrikler...

Neyir hanım yazınızdan dolayı sizi tebrik ederim. Kendi duygularınızla bir nevi bizimde duygularımıza tercüman olmuşsunuz.. Kaleminize sağlık. Yalnız burada şunu demeden de geçemeyeceğim. Yazınızı "Erkekler günü de ilan edilene kadar, benim için Kadınlar Günü yoktur" cümlesiyle noktalamışınız. Yazınızı henüz okumamıştım fakat bir arkadaşımla buna benzer bir konuşma geçti aramızda. O'da neden erkekler günü yok diye sitemde bulunuyordu. O'na dediğimi aynen sizede diyorum. Çünkü bu ülkede şiddete maruz kalan kadınlar, eşinden ayrılmak istiyor diye öldürülen kadınlar, evinde bir dilim ekmeğe muhtaş edilen yine kadınlarımız değilmi. Seninde dediğin gibi bir töre uğruna ne ünzileler koparıldı bu hayattan. Ve bunlara hep sebep olan kim erkekler..

özkan Ayduğan 09-03-2011

doğru söze ne denir?

neyir hanım sizi tebrik ediyorum,ancak doğrular çoğu zaman işimize gelmiyor,nedendir bilinmez ama gerçektende öyle;atalarımız hiç boşa söylememişler ''doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar'' diye..

Naci 09-03-2011

Her ne kadar dogru olsa da

Sayın YAzar, Yazılanlar her ne kadar dogru olsa da,
Türkiye'de yaşadığımızı unutmayın.Bu ülkede ağzınızla kuş tutsanız kimseye yaranamazsınız, bir tilki çıkar onu da elinizden alır zaten.
Yine de tebrik ederim,severek okudum,olmasını isteyerek temennide bulundum.
Sevgiler.

Fırat AYDOĞAR 10-03-2011

Tamamen ticari çıkarlar yatıyor

Neyir Hanım; Sıkılmadan ve üşenmeden internette her ülkenin resmi günlerini araştırdığımızda dünya üzerinde kabul görmüş ortalama 1500 özel günün olduğunu tespit edebiliyoruz. Bu da bize ortalama her günün 5 ayrı anlamı olduğunu gösteriyor. Sonuç ortada aslında, hindi satışlarından tutunda gül, çorap, kırmızı bant, çekiç, konfeti, yüzük, bal kabağı, araba lastiği.. Örnekleri çoğaltabiliriz. En vahimini söyleyeyim sizlere, bizim için kutsal günler olan kandillerde kandil simidi satışlarında patlamalar oluyor.. Eve kandil simidi götürmek o gece ibadet yapmaktan daha önemli oluyor neredeyse.. Özel günlerin maksadının dışına çıkarıldığını bir kez daha bize hatırlattığınız için çok teşekkürler..

Toplam 5 yorum bulundu. 1-5 arası listeniyor.
Ozan Derviş

BEYKOZLU OLMA ZAMANI

27-03-2024 Yorum yok. 500
Neyir Erkan Şişman

Oylar Sandığa

27-03-2024 Yorum yok. 474
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

TÜRK FUTBOLUNDA BİTMEYEN KAOS….

27-03-2024 Yorum yok. 477
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEY ON BEŞLİ ON BEŞLİ

27-03-2024 Yorum yok. 403
Erdal Uzuner

SEÇİME GİDERKEN

27-03-2024 Yorum yok. 431
Yaprak Akın

KONUT ALMALI MI !

27-03-2024 Yorum yok. 391
Cüneyt Pulant

Alaattin Köseler Gerçeği

27-03-2024 Yorum yok. 477
Hacı Arıcı

BEREKET İKLİMİ

27-02-2024 Yorum yok. 456
Asiye Çakır

ZAMAN VE HAYAT

27-01-2024 Yorum yok. 1070
Tuncay Ünde

SEVGİLİYE MEKTUP

26-12-2023 Yorum yok. 925
Adem Öztürk "Beykoz Sevdalısı"

Ortadoğu Müslüman mı?

25-11-2023 Yorum yok. 786