TEK SUÇLU PAŞABAHÇE ŞİŞECAM FABRİKASI MI?

23-07-2011 13503 19 yorum. Yorum Ekle

Tarihin kimleri affetmeyeceğine Beykoz Halkı karar vermeli. Beykoz Doğuş Haber Gazetesi Köşe Yazarı Talat Karasakaloğlu ve İmtiyaz Sahibi Ozan Derviş’in özel araştırması sonrası Beykozlular; 2002’de Beykoz’da ki üretimini durduran ve kapandıktan sonra ilçeye hiçbir katma değer sağlamayan Şişe ve Cam Fabrikası’ndan “Paşabahçe” ismi geri isteniyor.

 

Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası’nın Beykoz’da kapandığı günden itibaren; hangi siyasetçi, yerel ve merkezi yönetici sadece Paşabahçe Şişecam konulu özel açıklama yapmıştır. Hangi kurum Paşabahçe Şişecam Yönetiminden bir memur dahi olsa bilgi vermesi için Beykoz Kamuoyu’nun önüne çıkarabilmiştir. Yine Beykoz Kamuoyu tarafından bir yerel yöneticinin, fabrikanın yakıtının tükenmekte olduğu günlerde, üretim durmasın diye yapmış olduğu yakıt yardımından dolayı yargılandığı dillerde dolaşmaktadır.

 

 Ve bütün bunlar üst üste konulduğunda tarihin hesap soracağı, affetmeyeceği kişi ve kurum sayısı artacaktır. 

Aralık 2008 tarihinde gazetemiz Beykoz Doğuş Haber’de yayınlanan “Paşabahçe İsmini Geri İstiyor” başlıklı basılı gazete haberimizi okuyucularımıza aktarıyoruz. 

 

PAŞABAHÇE İSMİNİ GERİ İSTİYOR

Beykoz Halkı, Paşabahçe Cam Fabrikaları’nın kullandığı “Paşabahçe” ismini ilçede üretim faaliyeti yapmaması nedeniyle geri istiyor. Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Cam Sanayisi’ni kurma görevinin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 17 Şubat 1934 tarihinde Türkiye İş Bankası’na verilerek 14 Ağustos 1934 tarihinde temeli atılan fabrika, Paşabahçe Fabrikası olarak 400 kişilik çalışanıyla 4 Temmuz 1935 tarihinde de imalatına başladı.


Paşabahçe ürünlerinin tanıtımı ve perakende satışı için 1957 yılında Paşabahçe Ticaret Limitet Şirketi kurulmuş, Paşabahçe ilk ihracatını ABD’ye 1960 yılında 150.000 dolar olarak gerçekleştirmiş olup, 1969’da Kristal Üretimi, 1971’de Cam Tasarımı’nı başlatarak, Paşabahçe Cam Sanayi A.Ş’ye bağlı olarak 1977 yılında Beykoz Öğümce Köyünde kurduğu Dekor Fabrikası 1990 yılında kapatıldı. Paşabahçe Fabrikasında el imalatının 1993 yılında kapatılması ile sıklaşan problemler 2002 yılında had safhasına çıkarak Cam Sanayi alanında tüm ilklerin uygulandığı Şişe ve Cam Sanayi’nin Paşabahçe fabrikasını kapattı.

 

Paşabahçe Cam Fabrikası da ilçemizdeki diğer iki büyük tesis olan Tekel ve Deri Kundura Fabrikaları gibi, terk edilmiş enkaz görünümüne büründü.

Tekel ve Deri Kundura Fabrikasının yeniden işlev kazanması için bazı sivil toplum kuruluşları çeşitli çalışmalar yapsalar da günümüze kadar somut bir gelişme olmamıştır.


Üç fabrika içerisinde ürününü “Paşabahçe” ismi ile markalaştıran Şişe ve Cam Fabrikası’nın durumu oldukça farklılık göstermektedir. Resmi kapanışını bildirdikten sonra Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası Yöneticileri ilçe genelinde yapılan çelenk koyma törenlerine kapatılan diğer iki fabrika gibi katılmamaya başladı. Fakat Şişe Cam Yöneticileri, buna rağmen İstanbul’un çeşitli semtlerinde olan depoları gibi, resmen kapalı gözüken Paşabahçe Fabrikasını depo olarak kullanmaya başladı.

 

Konunun bu aşamasından sonra “ÖZEL HABERİMİZE” gelirsek, Beykoz’da çok hareketli günler yaşanırken yayın ilkemiz gereği, köşe Yazarımız M.Talat Karasakaloğlu’nun özel araştırması olan Paşabahçe Cam Fabrikası konulu yazısını gazetemizden manşete taşırken, ilçenin yönetiminde etkin olan Yerel Yönetim adına Belediye Başkanı, Siyasi Partilerin İlçe Başkanlar ve kamu yararına etkin görevi olan Tükoder Beykoz Şube Başkanı tek tek ziyaret edilip, yazarımızın hazırladığı üst bilgilendirme yazısı ile haber metni olan yazının orijinal hali verilmiştir.

 

Beykoz’da çok hareketli günler yaşanırken yayın ilkemiz gereği, köşe Yazarımız M.Talat Karasakaloğlu’nun özel araştırması olan Paşabahçe Cam Fabrikası konulu yazısını gazete ve sitemizden manşete taşırken, ilçenin yönetiminde etkin olan Yerel Yönetim adına Belediye Başkanı, Siyasi Partilerin İlçe Başkanlar ve kamu yararına etkin görevi olan Tükoder Beykoz Şube Başkanı teker teker ziyaret edilip, yazarımızın hazırladığı üst bilgilendirme yazısı ile haber metni olan yazının orijinal hali verilmiştir.

 

Önümüzde yaşanacak yerel seçim döneminin hareketliliğini düşünerek, konu üzerine bir “beyin fırtınası” oluşturulmasını, seçim döneminde halk ile yüz yüze gelecek olan siyasetçilerimizin bölge halkı ile konuyu yeniden projelendirip, yerel ve merkezi yönetimimizin önüne getirmelerini arzu etmekteyiz.

Haberimizi hazırlarken ön bilgilendirme gereği duyduğumuz kurumların, zamansız randevu trafiğimize gösterdikleri hassasiyet ve destek sözlerine teşekkür ederken, değerli yazarımız Sayın M.Talat Karasakaloğlu’na ilçemiz için hayati önem taşıyan özel çalışması için tüm okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

  

Köşe Yazarımız Talat Karasakaloğlu’nun özel yazısını okuyucularımıza aktarıyoruz.

PAŞABAHÇE – PAŞABAHÇELİLER İSMİNİ GERİ İSTİYOR!

Sevgili Beykozlular, Sevgili Paşabahçeliler. Bu yazımda kazamız için çok çok önemli hayatiyette bir konuyu gündeme getirmek istiyorum. Bu hakikaten ilçemiz açısından; çözümü tüm ilçeye faydalar getirecek bir çalışma, bir çaba olacaktır.

 

Oluşturacağımız gündem için başta Sayın Kaymakamımızdan, Sayın Belediye Başkanımızdan, ilçemizin etkili, yetkili Tüm Kişi ve Kuruluşlarından ilgi ve destek istiyorum. Hatta ve mutlaka Sayın Başbakanımızdan, Bakanlarımızdan ve bölge Milletvekillerimizden parti gözetmeden destek bekliyorum. 

 

Ayrıca konunun direk muhatabı ve çözüm mercii olacak Şişe Cam Fabrikaları Yön. Kur. Bşk. Sayın Prof. Dr. Ahmet Kırman, Genel Müdürü Sayın A.Doğan Arıkan ve tabii ki de Sayın Ersin Özince’den özel ilgi, özel gayret bekliyorum.

 

EVET SIKI DURUN; PAŞABAHÇELİLER OLARAK ŞİŞECAM FABRİKALARI ANONİM ORTAKLIĞINDAN PAŞABAHÇE İSMİNİ GERİ İSTEYELİM. Çünkü patent kanununa göre PAŞABAHÇE ismi, coğrafi bir işarettir. Şişe Cam Fabrikaları Anonim Ortaklığı, Paşabahçe fabrikasını kapatarak, PAŞABAHÇE ve PAŞABAHÇELİLER ile ilgisini, alakasını, bağlantısını sona erdirmiştir.

Paşabahçe’deki bir fabrikadan onlarca fabrikaya ulaşan, PAŞABAHÇE ismiyle DÜNYA MARKASI olan Şişe Cam Fabrikaları ortaklığını vefa duygusuyla hareket etmeye davet ederek, YA İSMİMİZİ GERİ VERMEYE YA DA KAZANDIĞI EKONOMİK GÜCÜ Beykoz halkı için de, Beykoz’daki işsiz gençler için de harekete geçirmesini istiyorum. Siz hiç ekonomik değeri olmayan, borsası kapalı WALLSTREET düşünebilir misiniz? Film festivalleri olmayan CANNES kaç para eder? O zaman Paşabahçe’ye sırtınızı dönerek tüm dünya pazarlarında PAŞABAHÇE MARKASIYLA ürünlerinizi pazarlayamazsınız. Kırklareli’nde üreteceksin, Mersin’de üreteceksin, Denizli’de üreteceksin, Eskişehir’de üreteceksin; hem de bu fabrikaların isminin önüne de PAŞABAHÇE adını yazacaksın; hele hele Bulgaristan’da Rusya’da fabrika açacaksın, Paşabahçe Markası vuracaksın ama Paşabahçelileri BOYNU BÜKÜK kaderine terk edeceksin. Buna, bundan böyle bilinçli Beykozlular, Paşabahçeliler tepki koyacaklardır. Türk Sermayesinin yurtdışı yatırımlarından gurur duyarız ama önce markanın semtine sahip çıkacaksın.

555 Sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin, Uygulama Yönetmeliğinin Tanımlar Başlıklı 2. maddesi coğrafi işareti tarif ederek; üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümüyle bu yörede olan veya bölge sınırları belirlenmiş bir yöre ile ÖZDEŞLEŞMİŞ olmasına yönetmelikle Mahreç işareti denmektedir. Şimdi sorarım size, bardak denince, cam eşya denince akla gelen, söylenen, istenen Paşabahçe değil midir? Türkiye’yi bırakın, dünyada da Paşabahçe bir isimdir. Şişe Cam’ın ihraç kolilerine bakın, Paşabahçe ismi yazılıdır. Bu kanunun öngördüğü şartlara göre Şişe Cam Fabrikaları, Paşabahçe fabrikasını kapattığı için Patent Enstitüsünden coğrafi işaret tescili alamaz, alması mümkün değildir. Şayet almışsa, mahkemece iptali istenebilir. Aynı yönetmeliğin, başvuruyu düzenleyen 4ncü maddesi, ürün üreticisi gerçek ve tüzel kişiler, tüketici dernekleri, konu ve coğrafi yöre ile ilgili kamu kuruluşları başvuruda bulunabilir denmektedir. Şişe Cam Paşabahçe’de üretim yapmadığına göre, coğrafi tescili alamaz. Ancak Tüketici Derneğimiz ya da ilgili kamu kuruluşları, Örneğin Belediye bu tescili yaptırarak Şişe Cam fabrikalarını açıkta bırakabilir.

Tekraren sesleniyorum, çağrı yapıyorum. Beykoz’da ikamet eden tüm zenginlerimiz, Paşabahçe’yi seven hukukçularımız bize destek olun. Paşabahçe’ye, Beykoz’a bir şekilde ilgi duyanlar bu çağrımıza, haklılığımıza destek olun. Biz köşe başlarındaki işsiz gençlerimiz, ekonomisi sıfıra düşmüş esnaflarımız, barınma ve yaşam derdine düşmüş Beykoz halkı için PAŞABAHÇE İSMİNİ, MARKASINI GERİ İSTEYELİM. Kanunen kazanacağımıza inanıyorum.

Evet değerli Beykozlular, İlçe Başkanlarım, STK Başkanlarım, Muhtarlarım, Halk Önderlerim, etkili yetkili tüm Vatandaşlarım; BEN ÖNERİYORUM. PAŞABAHÇE İSMİNİ GERİ ALABİLİRİZ. MARKA OLARAK KULLANILMASINA ENGEL OLABİLİRİZ. Başta Sayın Özince ve Şişe cam üst yöneticilerinden olumlu tepki olmadığı takdirde kanuni girişimlerimiz için ve PAŞABAHÇE HAKLILIK PLATFORMU (PHP) için gerekli desteklerinizi bekler, saygılar sunarım.

M.Talat KARASAKALOĞLU

Not: Siyasi Partiler turu yapılırken DTP Beykoz İlçe Merkezine birkaç kez gitmemize rağmen kapalı olması nedeniyle. İlçe Başkanı Raşit Azma’ya telefon ile bilgi verilmiştir.

 

Anahtar Kelimeler : Beykoz,Paşabahçe,Şişe ve Cam Fabrikası



23-07-2011 13503 19 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

Bilgehan Murat MİNİÇ 19-12-2008

DESTEKLİYORUZ...

Sayın KARASAKALOĞLU'nun girişimini destekliyoruz...

Bilgehan Murat MINIÇ Beykoz Alperen Ocakları Başkanı...

Berkay Emekli 19-12-2008

Yerinde bir hareket

Son zamanlarda Beykoz için yapılan, elle tutulan tek iyi haber olsa gerek. Bu ekonomik krizde ilçemizi kalkındırabilecek bir proje olur. Umarım yeterli ilgiyi görür, ulusal basın bu haberi sahiplenir.

Talip ERCAN 19-12-2008

Talat Beyi kutluyorum

Çok güzel bir çalışma, emeğini konuya verdiği hassasiyeti kutluyorum

Yaşar Kaba 19-12-2008

İş Bankası Göreve

Şişe Cam Fabrikaları doğup büyüdüğü ve hala ismi ile uluslar arası piyasada kar etmeye devam ediyor ne yazıkki alınterleri ile onu yükselten Beykozluları unuttu. Bunu hatırlamak ve gereğini yapmalı aksi takdirde dönüp bakmadğı paşabahçe adını kullanmamalı bu kampanyaya tüm türkiye destek vermeli Beykozluları desteklemeli geç kalınmış bir talep
Yaşar Kaba

Eylül 19-12-2008

Düşündüren Bir Çalışma

Öncelikle gazeteyi ve yazarı tebrik ediyorum. Ortalık seçim çalışmaları yüzünden toz tuman olurken, aday adaylığı karmaşası yaşanırken, siyasilerin ve yerel yönetimin peşinde dosya dolaştırmak pek sağlıklı bir iş gibi gelmiyor, yanlış anlamayın sağlıklı değil çünkü bu işin gerçek sağlıklı bölümü belediye ve kaymakamlık tarafından yapılmış olması gerekird. Bizler bu işin pansuman bölümünde görev alsaydık çok daha iyi olurdu. Şimdi top Beykozluda doktorda sağlık memuruda kendisi hem pansuman hem tedavi yapacak. Çünkü tam zamanı bu konu belediye başkan adaylarının çalışma proğramlarının mülkiyet imar ve işsizlik konusundan sonra ilk sırasını almalıdır. Unutmayalım tarih bize bu kadar cömert davranmaz, Beykoz son şansını her konuda iyi kullanıp önündeki 5 yılı iyi kullanacak bir hesap yapmalıdır. Tüm adaylara Beykozu unutmadan çalışacakları sağlıklı bir dönem diliyorum.

Süheyl Çobanoğlu 19-12-2008

Tebrikler

Paşabahçe'nin geleceğinin inşasına çok olumlu bir katkıda bulunmuşsunuz tebrikler.

Erdal Öztürk 19-12-2008

Güdük kalmamalı

Muazzam büyük umutlu bir çalışma Talat beyi kutluyorum.Sayın kaymakamımız önderliğinde tüm seçilmişler stk başkanları tüm yerel basın hep birlikte ya PAŞABAHÇE'YE DÖNÜŞ'ü zorlayalım . ya da isim hakkı olarak araziyi paşabahçe'ye bıraksın.

Nurcan Karakaya 19-12-2008

HAYDİ PAŞABAHÇELİLER

Öncelikle ben de gazetenizi kutlar,bu çalışmayı yapanlara gönülden destek verdiğimi bir Paşabahçeli olarak söylemek istedim.

İSA TAŞÇI 20-12-2008

TALAT AĞABEY SİZİ CANİ GÖNÜLDDEN DESTEKLİYORUM

Sevgili talat ağabey binlerce insana ekmek kapısı olmuş ve ulu önder Atatürkün açılışını yaptığı fabrikamızın tekrar gündeme gelmesi, soğutulmuş fırınların tekrar çalışacak olması Beykozumuza öyle bir nam salacakki bunu başarmak için sizin gibi bir kişinin önder olması beni çok mutlu etti. Her zaman emrinizdeyim. Saygılarımı sunarım.İSA TAŞÇI MİLLİ GAZETE MUH.

Cemil 20-12-2008

Şişe Camlı

Fabrikanın çalıştığı dönemde, önce kanki olan baba oğul can ciğer arkadaş örnekleri veren, sonra düşman kardeşler olan sendikacılar (istisnalar hariç) bu çalışmaya ne diyecekler ve neresinde olacaklar. Bence herkesten fazla onların koşturması lazım onları sokakta gördüğümüz zaman iyi çalışmış veya çalışmamış hiç önemli değil onlar bizim başkanımız ve sokakta gördüğümüz de hala başkanım diyoruz. Onlara son bir uğraş daha yakışır. Haydi Başkanlarım gösterin kendinizi. Saygılarımla Gobleden Cemil

Toplam 19 yorum bulundu. 1-10 arası listeniyor.
Ozan Derviş

YAZARKEN BİRAZ EMPATİ YAPILMALI

28-08-2024 Yorum yok. 784
Neyir Erkan Şişman

EN-GEL

28-08-2024 Yorum yok. 631
Tekin Toklucu "Ters Köşe"

GÖNDELİÇ TEPESİ ÜZERİNE…

28-08-2024 Yorum yok. 677
Feride Gündüz "Hoş Kalem"

HEPİMİZ SORUMLUYUZ

28-08-2024 Yorum yok. 691
Cüneyt Pulant

Kadın Basketbol Takımımız

28-08-2024 Yorum yok. 723
Hacı Arıcı

DOĞDUYSAK ÖLECEĞİZ, GELDİYSEK GİDECEĞİZ

28-08-2024 Yorum yok. 672
Erdal Uzuner

MÜLKİYET VE İMARDAKİ GELİŞMELER

28-07-2024 Yorum yok. 1263
Yaprak Akın

Boğaziçi Kanunu ve Kanunzedeleri-2-

28-07-2024 Yorum yok. 867
Asiye Çakır

ERİYORUZ !...

28-07-2024 Yorum yok. 1426