TEK SUÇLU PAŞABAHÇE ŞİŞECAM FABRİKASI MI?

23-07-2011 13490 19 yorum. Yorum Ekle

Tarihin kimleri affetmeyeceğine Beykoz Halkı karar vermeli. Beykoz Doğuş Haber Gazetesi Köşe Yazarı Talat Karasakaloğlu ve İmtiyaz Sahibi Ozan Derviş’in özel araştırması sonrası Beykozlular; 2002’de Beykoz’da ki üretimini durduran ve kapandıktan sonra ilçeye hiçbir katma değer sağlamayan Şişe ve Cam Fabrikası’ndan “Paşabahçe” ismi geri isteniyor.

 

Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası’nın Beykoz’da kapandığı günden itibaren; hangi siyasetçi, yerel ve merkezi yönetici sadece Paşabahçe Şişecam konulu özel açıklama yapmıştır. Hangi kurum Paşabahçe Şişecam Yönetiminden bir memur dahi olsa bilgi vermesi için Beykoz Kamuoyu’nun önüne çıkarabilmiştir. Yine Beykoz Kamuoyu tarafından bir yerel yöneticinin, fabrikanın yakıtının tükenmekte olduğu günlerde, üretim durmasın diye yapmış olduğu yakıt yardımından dolayı yargılandığı dillerde dolaşmaktadır.

 

 Ve bütün bunlar üst üste konulduğunda tarihin hesap soracağı, affetmeyeceği kişi ve kurum sayısı artacaktır. 

Aralık 2008 tarihinde gazetemiz Beykoz Doğuş Haber’de yayınlanan “Paşabahçe İsmini Geri İstiyor” başlıklı basılı gazete haberimizi okuyucularımıza aktarıyoruz. 

 

PAŞABAHÇE İSMİNİ GERİ İSTİYOR

Beykoz Halkı, Paşabahçe Cam Fabrikaları’nın kullandığı “Paşabahçe” ismini ilçede üretim faaliyeti yapmaması nedeniyle geri istiyor. Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Cam Sanayisi’ni kurma görevinin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 17 Şubat 1934 tarihinde Türkiye İş Bankası’na verilerek 14 Ağustos 1934 tarihinde temeli atılan fabrika, Paşabahçe Fabrikası olarak 400 kişilik çalışanıyla 4 Temmuz 1935 tarihinde de imalatına başladı.


Paşabahçe ürünlerinin tanıtımı ve perakende satışı için 1957 yılında Paşabahçe Ticaret Limitet Şirketi kurulmuş, Paşabahçe ilk ihracatını ABD’ye 1960 yılında 150.000 dolar olarak gerçekleştirmiş olup, 1969’da Kristal Üretimi, 1971’de Cam Tasarımı’nı başlatarak, Paşabahçe Cam Sanayi A.Ş’ye bağlı olarak 1977 yılında Beykoz Öğümce Köyünde kurduğu Dekor Fabrikası 1990 yılında kapatıldı. Paşabahçe Fabrikasında el imalatının 1993 yılında kapatılması ile sıklaşan problemler 2002 yılında had safhasına çıkarak Cam Sanayi alanında tüm ilklerin uygulandığı Şişe ve Cam Sanayi’nin Paşabahçe fabrikasını kapattı.

 

Paşabahçe Cam Fabrikası da ilçemizdeki diğer iki büyük tesis olan Tekel ve Deri Kundura Fabrikaları gibi, terk edilmiş enkaz görünümüne büründü.

Tekel ve Deri Kundura Fabrikasının yeniden işlev kazanması için bazı sivil toplum kuruluşları çeşitli çalışmalar yapsalar da günümüze kadar somut bir gelişme olmamıştır.


Üç fabrika içerisinde ürününü “Paşabahçe” ismi ile markalaştıran Şişe ve Cam Fabrikası’nın durumu oldukça farklılık göstermektedir. Resmi kapanışını bildirdikten sonra Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası Yöneticileri ilçe genelinde yapılan çelenk koyma törenlerine kapatılan diğer iki fabrika gibi katılmamaya başladı. Fakat Şişe Cam Yöneticileri, buna rağmen İstanbul’un çeşitli semtlerinde olan depoları gibi, resmen kapalı gözüken Paşabahçe Fabrikasını depo olarak kullanmaya başladı.

 

Konunun bu aşamasından sonra “ÖZEL HABERİMİZE” gelirsek, Beykoz’da çok hareketli günler yaşanırken yayın ilkemiz gereği, köşe Yazarımız M.Talat Karasakaloğlu’nun özel araştırması olan Paşabahçe Cam Fabrikası konulu yazısını gazetemizden manşete taşırken, ilçenin yönetiminde etkin olan Yerel Yönetim adına Belediye Başkanı, Siyasi Partilerin İlçe Başkanlar ve kamu yararına etkin görevi olan Tükoder Beykoz Şube Başkanı tek tek ziyaret edilip, yazarımızın hazırladığı üst bilgilendirme yazısı ile haber metni olan yazının orijinal hali verilmiştir.

 

Beykoz’da çok hareketli günler yaşanırken yayın ilkemiz gereği, köşe Yazarımız M.Talat Karasakaloğlu’nun özel araştırması olan Paşabahçe Cam Fabrikası konulu yazısını gazete ve sitemizden manşete taşırken, ilçenin yönetiminde etkin olan Yerel Yönetim adına Belediye Başkanı, Siyasi Partilerin İlçe Başkanlar ve kamu yararına etkin görevi olan Tükoder Beykoz Şube Başkanı teker teker ziyaret edilip, yazarımızın hazırladığı üst bilgilendirme yazısı ile haber metni olan yazının orijinal hali verilmiştir.

 

Önümüzde yaşanacak yerel seçim döneminin hareketliliğini düşünerek, konu üzerine bir “beyin fırtınası” oluşturulmasını, seçim döneminde halk ile yüz yüze gelecek olan siyasetçilerimizin bölge halkı ile konuyu yeniden projelendirip, yerel ve merkezi yönetimimizin önüne getirmelerini arzu etmekteyiz.

Haberimizi hazırlarken ön bilgilendirme gereği duyduğumuz kurumların, zamansız randevu trafiğimize gösterdikleri hassasiyet ve destek sözlerine teşekkür ederken, değerli yazarımız Sayın M.Talat Karasakaloğlu’na ilçemiz için hayati önem taşıyan özel çalışması için tüm okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

  

Köşe Yazarımız Talat Karasakaloğlu’nun özel yazısını okuyucularımıza aktarıyoruz.

PAŞABAHÇE – PAŞABAHÇELİLER İSMİNİ GERİ İSTİYOR!

Sevgili Beykozlular, Sevgili Paşabahçeliler. Bu yazımda kazamız için çok çok önemli hayatiyette bir konuyu gündeme getirmek istiyorum. Bu hakikaten ilçemiz açısından; çözümü tüm ilçeye faydalar getirecek bir çalışma, bir çaba olacaktır.

 

Oluşturacağımız gündem için başta Sayın Kaymakamımızdan, Sayın Belediye Başkanımızdan, ilçemizin etkili, yetkili Tüm Kişi ve Kuruluşlarından ilgi ve destek istiyorum. Hatta ve mutlaka Sayın Başbakanımızdan, Bakanlarımızdan ve bölge Milletvekillerimizden parti gözetmeden destek bekliyorum. 

 

Ayrıca konunun direk muhatabı ve çözüm mercii olacak Şişe Cam Fabrikaları Yön. Kur. Bşk. Sayın Prof. Dr. Ahmet Kırman, Genel Müdürü Sayın A.Doğan Arıkan ve tabii ki de Sayın Ersin Özince’den özel ilgi, özel gayret bekliyorum.

 

EVET SIKI DURUN; PAŞABAHÇELİLER OLARAK ŞİŞECAM FABRİKALARI ANONİM ORTAKLIĞINDAN PAŞABAHÇE İSMİNİ GERİ İSTEYELİM. Çünkü patent kanununa göre PAŞABAHÇE ismi, coğrafi bir işarettir. Şişe Cam Fabrikaları Anonim Ortaklığı, Paşabahçe fabrikasını kapatarak, PAŞABAHÇE ve PAŞABAHÇELİLER ile ilgisini, alakasını, bağlantısını sona erdirmiştir.

Paşabahçe’deki bir fabrikadan onlarca fabrikaya ulaşan, PAŞABAHÇE ismiyle DÜNYA MARKASI olan Şişe Cam Fabrikaları ortaklığını vefa duygusuyla hareket etmeye davet ederek, YA İSMİMİZİ GERİ VERMEYE YA DA KAZANDIĞI EKONOMİK GÜCÜ Beykoz halkı için de, Beykoz’daki işsiz gençler için de harekete geçirmesini istiyorum. Siz hiç ekonomik değeri olmayan, borsası kapalı WALLSTREET düşünebilir misiniz? Film festivalleri olmayan CANNES kaç para eder? O zaman Paşabahçe’ye sırtınızı dönerek tüm dünya pazarlarında PAŞABAHÇE MARKASIYLA ürünlerinizi pazarlayamazsınız. Kırklareli’nde üreteceksin, Mersin’de üreteceksin, Denizli’de üreteceksin, Eskişehir’de üreteceksin; hem de bu fabrikaların isminin önüne de PAŞABAHÇE adını yazacaksın; hele hele Bulgaristan’da Rusya’da fabrika açacaksın, Paşabahçe Markası vuracaksın ama Paşabahçelileri BOYNU BÜKÜK kaderine terk edeceksin. Buna, bundan böyle bilinçli Beykozlular, Paşabahçeliler tepki koyacaklardır. Türk Sermayesinin yurtdışı yatırımlarından gurur duyarız ama önce markanın semtine sahip çıkacaksın.

555 Sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin, Uygulama Yönetmeliğinin Tanımlar Başlıklı 2. maddesi coğrafi işareti tarif ederek; üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümüyle bu yörede olan veya bölge sınırları belirlenmiş bir yöre ile ÖZDEŞLEŞMİŞ olmasına yönetmelikle Mahreç işareti denmektedir. Şimdi sorarım size, bardak denince, cam eşya denince akla gelen, söylenen, istenen Paşabahçe değil midir? Türkiye’yi bırakın, dünyada da Paşabahçe bir isimdir. Şişe Cam’ın ihraç kolilerine bakın, Paşabahçe ismi yazılıdır. Bu kanunun öngördüğü şartlara göre Şişe Cam Fabrikaları, Paşabahçe fabrikasını kapattığı için Patent Enstitüsünden coğrafi işaret tescili alamaz, alması mümkün değildir. Şayet almışsa, mahkemece iptali istenebilir. Aynı yönetmeliğin, başvuruyu düzenleyen 4ncü maddesi, ürün üreticisi gerçek ve tüzel kişiler, tüketici dernekleri, konu ve coğrafi yöre ile ilgili kamu kuruluşları başvuruda bulunabilir denmektedir. Şişe Cam Paşabahçe’de üretim yapmadığına göre, coğrafi tescili alamaz. Ancak Tüketici Derneğimiz ya da ilgili kamu kuruluşları, Örneğin Belediye bu tescili yaptırarak Şişe Cam fabrikalarını açıkta bırakabilir.

Tekraren sesleniyorum, çağrı yapıyorum. Beykoz’da ikamet eden tüm zenginlerimiz, Paşabahçe’yi seven hukukçularımız bize destek olun. Paşabahçe’ye, Beykoz’a bir şekilde ilgi duyanlar bu çağrımıza, haklılığımıza destek olun. Biz köşe başlarındaki işsiz gençlerimiz, ekonomisi sıfıra düşmüş esnaflarımız, barınma ve yaşam derdine düşmüş Beykoz halkı için PAŞABAHÇE İSMİNİ, MARKASINI GERİ İSTEYELİM. Kanunen kazanacağımıza inanıyorum.

Evet değerli Beykozlular, İlçe Başkanlarım, STK Başkanlarım, Muhtarlarım, Halk Önderlerim, etkili yetkili tüm Vatandaşlarım; BEN ÖNERİYORUM. PAŞABAHÇE İSMİNİ GERİ ALABİLİRİZ. MARKA OLARAK KULLANILMASINA ENGEL OLABİLİRİZ. Başta Sayın Özince ve Şişe cam üst yöneticilerinden olumlu tepki olmadığı takdirde kanuni girişimlerimiz için ve PAŞABAHÇE HAKLILIK PLATFORMU (PHP) için gerekli desteklerinizi bekler, saygılar sunarım.

M.Talat KARASAKALOĞLU

Not: Siyasi Partiler turu yapılırken DTP Beykoz İlçe Merkezine birkaç kez gitmemize rağmen kapalı olması nedeniyle. İlçe Başkanı Raşit Azma’ya telefon ile bilgi verilmiştir.

 

Anahtar Kelimeler : Beykoz,Paşabahçe,Şişe ve Cam Fabrikası



23-07-2011 13490 19 yorum. Yorum Ekle

Yorumlar

"FAHRİ ORMANLI" 20-12-2008

"PAŞAM HATIRINA AHDE VEFA"

MERHABA; HEY BEYKOZ SEVDALILARI. BU YAZIYI OKUR İKEN YÜREĞİ BURKULMAYAN GÖZÜNE YAŞ GELMEYEN KENDİNİ İNSAN GİBİ DÜŞÜNMEYENİN BEYKOZ SEVDALILIĞINDAN ŞÜPHE DUYARIM . BEYKOZ VE BEYKOZ'LUNU SESİ OLAN GÜZEL İNSAN SEVGİLİ KALEM DOSTU KÖŞE YAZARI M. TALAT KARASAKALOĞLU’NUN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ BU “PAŞABAHÇE ŞİŞE CAM FABRİKASI İLA İLGİLİ HABERİ KISKANMADIM DERSEM YALAN OLUR. BU GÜN BEYKOZ NÜFUSUNA KAYITLI KİM OLURSA OLSUN GIRTLAĞINDA "PAŞABAHÇE CAN VE TEKELİN TARİHE MAL OLMUŞ DERİ KUNDURANIN ÇOÇUKLARIMDA VE BENİM GIRTLAĞIMDA LOKMASI YOK DERSE O KİŞİ NAMKÖRÜN DANİSKASIDIR " İŞTE BU DUYGU DÜŞÜNCELERLE KİM NE DERSE DESİN BU ÇOÇUĞUN GERÇEK BABASI BEYKOZ'DUR BU FABRİKADA YILLARCA GENEL MÜDÜR OLARAK
HİZMET ETMİŞ KİŞİ "REMZİ ORMANCI" BEYDE BUNU TEMEL ŞAHHİTLERİNDENDİR ON BİNLERCE İŞÇİ İLA ÇALIŞMIŞ VE YETİŞTİRMİŞ KİŞİ OLARAK. HADİ BEYKOZ "ALLAH" AŞKINA KALK AYAĞA SAHİP ÇIK ARTIK ÖZÜN OLAN MİRASINA. SAYGI VE SEVGİLERİMLE "FAHRİ ORMANLI"

stratejikyorum 20-12-2008

anlamadım!

şişecamı satan chp miydi yanlış hatırlamıyorsam

M.Talat Karasakaloğlu 20-12-2008

PAŞABAHÇE HAKLILIK PLATFORMU

Sevgili Beykozlular, yaptığımız çalışmaya ivme kazandırmak adına www.dogushaber.com adresindeki bu haberimizin bilgisi, tüm bölge Milletvekillerimize, ulusal basındaki yazarlara, sendika merkez ve yöneticilerine, Tv programcılarına, Tüketici Derneği yöneticileri ve merkezlerine gönderilmiştir. Buna benzer çalışmaları hatta daha faydalı destekleri sizlerin de yapabileceğini umuyor ve bekliyorum. Konuyla ilgili beğeni ve övgülerinizi henüz hakettiğimi zannetmiyorum. Sizlerin mutlak destekleri ile PAŞABAHÇE HAKLILIK PLATFORMU'nu oluşturup, BEYKOZ için bu çalışmayı amacına uygun sonuçlandırmamız gerekmektedir. Saygılarımla

turhan 21-12-2008

kılıç

gerçekten çok iyi bir çalışma olmuş.doğuş heber'i ve m.talat karasakaloğlu'nu tebrik ediyorum.biz PAŞABAHÇELİYİZ...

Metin Aydın 22-12-2008

Paşabahçe

Sevgili Talat ağabey böyle güzel bir konuya değindiğin için aklına yüreğine sağlık. Bu konuda sonuna kadar yanında olur seni desteklerim.

Çigdemli haluk 25-12-2008

Paşabahçe vazgecilmez

paşabahçe ismi ile markalaşmış onun için değiştiremezler degiştirmezler marka değişmez zara ederler isim hakkı onların

üzgün biri 03-03-2009

özlüyoruz

degerli agbeyimize gösterdigi çaba dolayısıi ile ellerinden opüyorum ben bu yazıyı şişe camın paşabahçe fabrikası sayesinde dünyaya açılmış fabrikası olan rusyadaki paşa bahçe fabrikasından yazıyorum hangi duyguları düşündügümü tahmin etmeniz o kadar zorki paşabahçeden kalk rusyaya gel ve paşabahçeyi rusyada yaşatmaya çalış allah bunlara vesile olanaları gerektigi gibi mükafatını? verecektir bunda şüphe yoktur umarım bu çalışmaşarınız sonuç veride paşabahçe insanı eski günlerine döner allah yadımcınız olsun

Necmi Sarıyayla 23-07-2011

P.Bahçe Şişe Cam Fabrikasıda Sorumlu

Haberiniz için teşekkürller fakat şişe cam yönetimide bir o kadar suçludur bu gerekirse örneklenebilir. Esas mesele şuandan itibaren ilçe Kaymakamının firma yetkililerinin, siz basın mensuplarının önünde açıklama yapmaları gerekmektedir.

FADİME ŞAHİN 06-08-2011

PAŞABAHÇE

PAŞABAHÇE ŞİŞE CAM MADURLARINDAN BİRİ OLARAK BEN ŞİŞE CAMIN ÖNÜNDEN GEÇERKEN İÇİM BURKULUYOR PEKİ BEYKOZDA BİRTEK ŞİŞE CAMMI HAYIR BİR ÇOK FABRİKALAR BİR ÇOK İŞYERİ KÇÜK ESNEFLAR BİTMİŞTİR AMA BİZİM İNSANLARIMIZ BUNU HALA ALGILAYAMIYOR BİR SİYASETÇİ GELDİĞİ ZAMAN HERKEZ KOŞUYOR ALKIŞLAR DESTEKLER HAVADA UÇUŞUYOR ZATEN ORAYA GELEN KİŞİLEREDE O LAZIM AMA BİR SİYASETÇİ ÇIKIPTA BEYKOZUN PAŞABAHÇENİN HALİ NE DİYE SORMUYOR VE PAŞA PAŞA GELİP ATIP KESİP GİDİYORLAR YA ORAYA GELİRKEN O KAPANAN FABRİKALARIN ÖNÜNDEN GEÇERKEN HİÇMİ YÜREĞİNİZ SIKILMIYOR HİÇMİ İÇİNİZ ACIMIYOR BEN ÇOK ÜZÜLÜYORUM PAŞABAHÇENİN HALİNEEE...

Toplam 19 yorum bulundu. 11-19 arası listeniyor.